BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Sekwencyjny wtrysk benzyny
Autor Wiadomo
Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-01-31, 10:37   Sekwencyjny wtrysk benzyny

Czy silniki m20 i m40 na motronicu miały sekwencyjny wtrysk benzyny ? Wyczytałem że m50 ma sekwencyjny wtrysk paliwa, a starsze, np. m20 miały jeszcze wtrysk polegfający na otwarciu wszystkich wtryskiwaczy, a w najlepszym razie grupowo :shock: Ile w tym prawdy ? :?: :idea:

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-31, 11:06   

witam
M20 ma wtryski polaczone grupowo (po 3)
ale wydaje mi sie ze zawsze leje tylko jeden wtryskiwacz - slyszalem ze jest to zwiazane z cisnieniem panujacym w danej chwili w kolektorze (w konkretnym kanale)

przeciez to bylby bezsens gdyby laly na raz wszystkie 3 a paliwo "odkladaloby" sie na zaworze

BAUR, przeloz sobie instalke z M50 do M20 i zobacz jak to bedzie jezdzic :D

Baur 

Wysany: 2005-01-31, 11:13   

Ano własniw to by było bez sensu gdyby sie lało paliwo, a nie było zassane i spalone w komorze... ale jak to ku..wa działa ? Że zasysa podcisnieniowo czyli aby ? JiM, gadaj szybko co wiesz jak czekista czekiście !

p.s. Mam m40 :oops: , nie m20 obecnie, ale nie zmienia to faktu... właśnie, jak jest w M40 ?? ??

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-31, 12:17   

w M40 jest tak samo jak w M20 (to teoretycznie ten sam silnik tylko 4-cylindrowy, dodano jedynie hydraulike) - tloki te same, wykorbienia te same itd.

zeby wtrysk sie otworzyl musi miec cisnienie na listwie i w kolektorze
zdarza sie sytuacja gdy jednoczesnie otwarte sa dwa zawory dolotowe (jeden zaczyna sie otwierac, a drugi konczy sie zamykac), dlatego wtryski polaczone sa rownolegle po 3

to wszystko domysly, przypuszczenia i przemyslenia jednak chyba o to chodzilo konstruktorom

jednak tego ze wszystkie 3 wtryski nie otwieraja sie w jednym momencie jestem w 100 pewny

Baur 

Wysany: 2005-01-31, 12:31   

Czyli wtryski działałyby częściowo na zasadzie impulsu elektrycznego, a częściowo na zasadzie podciśnienia ?? ? Ciagne temat... jak to dokładnie działa, i dlaczego... i które systemy wtrysku boscha maja pełna sekwencje, a które nie........ ?? ?

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-31, 13:00   

ljet i motronik (wszystkie montowane w e30) maja tak jak opisalem, grupy po 3 wtryski laczone rownolegle, otwiera sie tylko ten ktory leje w "otwarty" kanal

wiec jest to sterowanie "hybrydowe" czesciowo elektroniczne czesciowo cisnieniowe

ale moge sie mylic...

Baur 

Wysany: 2005-01-31, 13:04   

A czym sie różni motronic 1.3 a motronic 1.7 ? M50 to tez motronik ?

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-31, 15:53   

tego ci niestety nie powiem....

podejrzewam ze tak samo...

nierealne jest robienie sterownika z 6-ma wysokopradowymi wyjsciami, skoro mozna to samo zrobic na 2 wyjsciach :-) ))

zaoszczedzasz az 4 tranzystory mocy!!! nie wspomne juz o mikroprocesorze ktory musi sterowac tylko dwoma wyjsciami :-) ))

no ale moge sie mylic.... :-) )))

Baur 

Wysany: 2005-01-31, 16:05   

wszystko jest realne, i nowsze silniki tak mają.. m50 tak ma, więc jest to krok w przód i cos to daje... nawet głupie skody fabie 1.4 mają teraz pełną sekwencje benzyny.

Niech mi ktoś odpowie, co sie dzieje, w momencie kiedy dwa, lub trzy wtryski otwierają sie jednocześnie, a tylko jednym cylindrze jest faza zapłonu. Co z tym paliwem sie dzieje ?? ? Wiekszość osób sie wykłada na tym pytaniu... Na listwie wtrysków jest stałe ciśnienie np. 3 bary, jeśli idzie wspólny sygnał, otwieraja sie 2 w przypadku m40, i 3 wtryski w przypadku m20 i m30.... no i co z tym paliwem ? Dlatego na przykład nie mozna do m20 i m40 załozyc wielopunktowego, sekwencyjnego gazu (wiem wiem, gaz jest feeee !! !), można tylko wielopunkt, ale nie sekwencje !

Baur 

Wysany: 2005-01-31, 16:21   

No chyba że rzeczywiście działa to "przy pomocy" podciśnienia z dolotu.. hmmm.... ale jak ?

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-01-31, 18:39   

Dawka paliwa obliczona przez komputer jest dzielona na trzy i podawana do wtyskiwaczy pracujących gtupowo po trzy dzieje się właśnie tak żeby paliwo miało więcej czasu na odparowanie . Przy wtrysku sekwencyjnym wtryski musiały by być większe (droższe) ciśnienie paliwa wyższe a sterowanie bardziej skomplikowane precyzyjniejsze.

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-02-01, 01:01   

Jim, mam pomysł żeby rozwiać wątpliwości.... zmierz miernikiem ile jest Voltów na wtrysku (pewnie potrzeba 12 do otwarcia każdego) jak się otwiera i podepnij do każdego żarówkę i zobacz jak będą migać... rózno czy nie... to jest do wychwycenia przez ludzkie oko na wolnych obrotach...

Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-01, 11:26   

LOKO, to ze sygnal przychodzi o niczym nie swiadczy :-)
wiadomo ze jak 3 wtryskiwacze sa podpiete rownolegle to dostaja taki sam impuls

problem w tym ze wtryskiwacze prawdopodobnie otwieraja sie pojedynczo - tylko ten ktorego "zawor" jest otwarty

nie wiem czy tak jest naprawde ale wiele na to wskazuje

trzebaby sprawdzic oscyloskopem lub rejestratorem dlugosc impulsu na wolnych obrotach i sprawdzic czy dawka odpowiada w przyblizeniu 1/13 dawki powietrza (pojemnosci jednego cylindra)

troche roboty....

jestem pewny na 10000000% ze sa takie wtryskiwacze ktore otwieraja sie tylko wtedy, gdy kanal jest otwarty (zmiana cisnienia w kolektorze)
poruszalem kiedys ten temat w autoryzowanym serwisie BOSCH - dla nich to bylo cos normalnego i dosc chetnie mnie uswiadomili w tej kwestii

loko

Wysany: 2005-02-01, 16:37   

o niczym nie świadczy? a myslałem że to zwykły elektrozawór taki jakich stosują w pneumatyce czy hydraulice.... jest zapodane ciśnienie na zawór i jak dostaje napięcie to się otwiera i jak jest ciśnienie to leci i już... ja tak to widzę...

kazik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2005-02-01, 22:47   

Bo tak jest :D
Wtryski w l-jetronicu i w motroniku chyba też są podłaczone równolegle i wtryskują paliwo przed zawory ssące równocześnie dwa razy na jeden obrut wałka rozrządu.Przynajmniej tak mnie w szkole uczyli :wink:

BaStI
[Usunity]

Wysany: 2005-02-02, 08:27   

Witam!!
Co to da że się przełoży instalke z M50 do M20?? (nowy jestem i nie wyzywajcie odrazu :) )
Co trzeba przełożyć?? Będzie lepiej?? Więcej mocy czy jak??
Proszeo odp. Interesuje mnie podniesienie mocy w mojej 320i i to nie jakimś strasznym kosztem(turbo)

POZDRAWIAM

loko

Wysany: 2005-02-02, 10:02   

nie przełożysz bo nie ma jak... musiałbyć znaleźć jakimś cudem mocowanie do każdej cewki nad śxwiecą bo ti sie nie może tak po prostu majtac, druga sprawa kolektor nie będzie pasował więc co chcesz przełożyć? same wtryski? żeby kompa przełożyć i żeby jeszcze jakimś cudem działał to musiałbyć razem z kompem przełożyć wszystkie jego czujniki

Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-02, 10:28   

loko, piszesz jak jakis niemrawy 15 latek :-) )

wszystko da sie zrobic, a kolektor po co? M20 ma ladne kolektorki
a czujniki to akurat najmniejszy problem

mocowanie dla cewek to tez zaden problem

najwiekszy problem (jak dla mnie) to znalezienie kompletnej instalki z czujnikami, przeplywka, cewkami itd.

reszta to szczegol

loko

Wysany: 2005-02-02, 10:42   

oczywiście że można wszystko dorobić tylko czy w tym momencie jest sens do m20?
to już lepiej wepchać jetronica i go "bogato" ustawić :-)

Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-02, 10:48   

no wlasnie
w przypadku M20 najlepszy pod kazdym wzgledem wydaje sie JETRONIC
hehe

szkoda tylko ze jest taki brzydki (kabli i rurek jak w ruskiej pralce) :-) )))))

Baur 

Wysany: 2005-02-02, 12:12   

Wszystko sie da, ale co dzięki temu zyskamy ?? ? Wie ktoś czy będzie przyrost mocy tylko dlatego ze będzie sekwencja ? No i chyba odeszliśmy troszke od tematu... tak do końca to nie wiem wreszcie, czy dwa/trzy wtryski otwierają sie jednoczesnie czy nie ? Czy tez sie otwierają 2/3, ale wytryskuje tylko ten który ma ssanie ? :D

Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-02, 12:41   

jakby tak bylo ze 3 wtryski sie na raz otwieraja to dlaczego nie zastosowano tylko jednego wtryskiwacza?

na to samo wychodzi :D

Baur 

Wysany: 2005-02-02, 12:46   

Bo wtedyby było monowtrysk, a raczej duowtrysk na 6 cyl.

czyli dalej nie jestesmy pewni.. Ehhh.. Do szkoły by Nas trzeba było posłać !! !

Chciaż Ci których znam po samochodówkach nie maja fioletowego pojęcia o niczym w większości...

Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-02, 13:01   

no wlasnie...

"Chciaż Ci których znam po samochodówkach nie maja fioletowego pojęcia o niczym w większości..."

jeden znajomy DOBRY elektryk probowal odpalic auto na instalacji LJET a kopulka na glowicy... i o dziwo NIE DZIALALO!!! A WSZYSTKO DOBRZE PODLACZYL
tylko zapomnial ze trzeba jeszcze miec impuls z aparatu zaplonowego

mam oscyloskom i moglbym sprawdzic czy te wtryski faktycznie dostaja 1/3 sygnalu i sikaja sie w zamkniety kanal 3 razy w ciagu obrotu walu czy tez dostaja pelen sygnal a otwieraja sie tylko raz

ale poprostu mam teraz maly remont garazu i nie mam gdzie tego zrobic.... no i nie wyrabiam czasowo

jak ktos ma jakis oscyloskop albo rejestrator to niech sprawdzi!!! przeciez to mala gdzinka roboty!!!

sebo 

Doczy: 02 Sie 2004
Skd: kobyłka near wawa
Wysany: 2005-02-03, 13:32   

wedlug schematu w m20 wtryski sa podlaczone rownolegle w 2 grupach po 3 sztuki 1,3,5 i 2,4,6 i kazd grupa jest sterowana jednym kablem a wyjscie tego kabla ze sterownika jest opisane np. fuel inj#1,3,5 czyli jak dla mnie nie ma innej mozliwosci jak taka ze kazdy wtrysk w danej grupie jest sterowany takim samym sygnalem i ze w tym momencie albo sie otwieraja albo istniej mozliwosc ich otwarcia przez czynniki zewnetrzne :d
wiec jaki by sygnal nie wyszedl zawsze dojdzie do 3 wtryskiwaczy i jeszcze cos mi sie przypomnialo ktos kiedys podawal sposb na sprawdzenie wtryskiwaczy i instrukcja byl w skrocie nastepujaca: wyjmij wtryski wloz do malego pojemnika(szklanki) odpal silnik i sprawdz czy rozpyla jakos tak chyba to bylo a kolega cuba opisal jak sprawdzal wtryski i odziwo obserwowal lejace sie paliwo czyli nie bylo podcisnienia w takim razie teza o otwieraniu sie wtryskiwacza pod cisnieniem byla by obalona czy sie myle??

była E30 320i coupe

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: