BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Remont m20b25
Autor Wiadomo
Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-01-24, 12:53   Remont m20b25

Witam jestem tu nowy więc na wstępie się przedstawię :)
Jestem Piotrek mam e30 325i jest to mój pierwszy samochód.

Tak jak w temacie zastanawiam się nad remontem silnika m20b25 o przebiegu ~250k

Niepokojące obiawy :
- brak mocy na benzynie (zapewne listwa wtryskowa)
- palenie oleju
- nie równa praca
- duże spalanie

I jestem ciekaw czy ktoś z forumowiczów mi powie

po pierwsze czy jest sens remontować ten silnik a jeżeli jest to jakie były by koszty. Bo z tego co wiem, to przy takim remoncie to robi się pierścienie, honowanie cylindrów, szlif głowicy, (wymiana ew. uszkodzonych zaworów), panewki, nowe zimernigi, nowe uszczelki, nowy olej.

Jakieś dodatkowe zabiegi są jeszcze potrzebne, bo chciałbym żeby silnik odzyskał swoje 170 konie.

Czy może to jest "reanimowanie nieboszczyka" i lepiej zrobić swap na nowsza jednostkę np. m52b28 ? Tyle że to jest inwestycja rzędu 10 tys zł.

Pozdrawiam i liczę na jakieś sensowne odpowiedzi.

Wanat 

Pomg: 8 razy
Doczy: 21 Lut 2007
Skd: CK
Wysany: 2009-01-24, 13:16   

Wg. mnie najlepszą (i chyba raczej najtańszą i najszybszą, na pewno mniej niż 10tyś.) opcją będzie wymiana na m50b25, łatwo dostępny, masa angoli, wyrwać można za niezłą kasę, osiągi lepsze itd. itd. Pozatym to skąd wiesz, że ten Twój m20 ma 250k? Bo to raczej nie jest przebieg który kwalifikowałby silnik do remontu. Za to m20 ma swój klimat i jest pewnego rodzaju rarytasem, takie teraz ilości się swapuje, że m20 jest na wymarciu. Podzwoń do swapowników, popytaj i wtedy podejmniesz decyzję. Pozdrawiam :)

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-01-24, 13:34   

Zapytaj ludzi, ktorzy robili kompletny remont M20 czy podjęli by się tego jeszcze raz... Ktoś na forum robił remont tego silnika i jeśli dobrze pamiętam wyszło w sumie ok 5 tyś zl.... Sam sobie odpowiedz na pytanie co będzie dla Ciebie lepsze.

WNTcoupe 

Pomg: 3 razy
Doczy: 20 Wrz 2008
Skd: Sędziszów
Wysany: 2009-01-24, 13:38   

tak tak wymiana na m50b25 będzie najlepsza a m20b25 ja od Ciebie z chęcią odkupie w rozsądnej kasie :mg:

Blazer 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Lis 2005
Skd: Goleniów
Wysany: 2009-01-24, 13:48   

Kolego jakis czas temu stalem przed takim samym dylematem ale koledzy z forum skutecznie mi to wyperswadowali, takze kupilem zdrowy dol od kolegi Barabusa i z dwoch bede skaldal jeden na wiosne bo zalezy mi wlasnie na M20. Poszukaj najlepiej wsrod zaufanych graciarzy nawet z forum zdrowego motoru najlepiej ktory chodzil pod automatem i koszt jest do przyjecia, chyba ze chcesz swap robic to tego rowniez jest od zatrzesienia chociaz ja obstawalbym za M20 pomalu to dinozaury w E30.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-01-24, 14:06   

ble ble ble.... jak ktoś nie ma pojęcia co klękneło w silniku to za remont 5tysi wyłoży bo mu mechanik każdą bajeczkę wciśnie o zajechanych panewkach skrzywionym wale itp....

Piotrek325
Zacznij od tego auto to klasyk z m20b25 np. zadbana i piękna bestia czy poprostu kwadrat?
Zrobienie swapu samemu to nie plug@play niech przestaną :cenzura: tutaj teoretycy o swapach... nawet m50 nikt Tobie nie założy za 500pln koszta i cześci potrzebne zawsze przekraczają założony minimalny budżet pozatym niskobudżetowe przeróbki szybko się zemszczą licznymi problemami np. z elektryką...

Zacznij najpierw od diagnozy swojego motoru co jest przyczyną spadku mocy...nierównej pracy... a potem przejdź do kalkulacji kosztów i napraw Znajdź kogoś kumate z naszych chłopaków z forum niech pomogą sparwdzić co jest nie tak...zacznij od pomiarów kompresji a jeżeli będa odchyłki na poszczególnych cylindrach stwierdzić czy puszcza dołem czy czapką ciśnienie (pierścieniami czy zaworami)
- co do spalania oleju jeżeli m20 nie pali oleju to znaczy że go nie ma w misce przestań wierzyć w mity o niepalących oleju silnikach...mi przy doooobrej zabawie m50 wciąga 1l na miesiąc czyli na ok. 1000-1200km.
- co do dużego spalania tzn ile pali 14 czy 17 w mieście? a czego się spodziewałeś po aucie z 2,5 smokiem 8l-10l to nie jest Golf czy Vectra ile wdepniesz tyle wypije :lol:

co do remontów
to wymienia sie części zużyte a nie wszystkie jak leci... i to też nie każdy potrafi ocenić i ocenianie kondycji silnika po zdjęciu jednej panewki jest zabijaniem klienta w balon i robieniem wody z mózgu przez przysłowiowego "pana Czesia z auto-servisu" wiecznie jeździć tym autem nie będziesz (przynajmniej nie na tym etapie skoro to twoja pierwsza Beemka a juz martwisz się zużyciem paliwa) a sprzedając go nie odzyskasz włożonej w motor kasy

Zdrowe m20 w e30 potrafi złoić e30 z m50... :mg:

Czasem spadkiem kultury pracy są źle wyregulowane zawory, martwy regulator ciśnienia paliwa na listwie słabe przewody zapłonowe, złe świece, problem z dolotem np. jakiś zjeba....stożek No Name
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-01-24, 14:11, w caoci zmieniany 2 razy  

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2009-01-24, 14:41   

MARAS napisa/a:
Zacznij od tego auto to klasyk z m20b25 np. zadbana i piękna bestia czy poprostu kwadrat?

Właśnie to jest podstawowe pytanie. Jakbym miał igiełke e30 wychuchaną i do zabawy w weekendy to bym zostawił m20 bo wiadomo ma swój klimat, rarytas, oryginał itd. Ale jeśli to by było moje auto na co dzień to zdecydowanie lepsze jest m50b25. Większa moc i moment no i dużo bardziej ekonomiczne.

Blazer 

Doczy: 11 Lis 2005
Skd: Goleniów
Wysany: 2009-01-24, 15:12   

No i tu popieram monolog MARASA. Najpierw jedno zasadnicze pytanie czego chcesz, pozniej ile masz pieniedzy i czego oczekujesz, kupujac 2.5 litra godzisz sie na regulamin nieregulaminowego spalania :lol: ja swoja kupilem z zajechanym motorem kompletnie, tlok byl zmielony korbowod krzywy a z gladz cylindra nie przpominala gladzi wiec tam nie bylo co remontowac dlatego zdecydowalem sie na dol bo osprzet przeciez mam sprawny to po co robic sobie koszta. A i na poczatek sprawdz cisnienie jak sie nie znasz wstaw do zaufanego mechanika moze to tylko kwestia dmuchnietej uszczelki pod glowica i niepotrzebnie robisz z igly widly.

[ Dodano: 2009-01-24, 15:15 ]
WNTcoupe napisa/a:
tak tak wymiana na m50b25 będzie najlepsza a m20b25 ja od Ciebie z chęcią odkupie w rozsądnej kasie :mg:

A i takich rad nie sluchaj bo tu kolega nie kryje sie ze z mila chceia go odkupi wiec nie jest obiektywny :mg:

WNTcoupe 

Pomg: 3 razy
Doczy: 20 Wrz 2008
Skd: Sędziszów
Wysany: 2009-01-24, 17:26   

jestem i to bardzo :D skoro ma siano na swap a znam ludzi którzy za 7tys zrobią to profi.
bo ja mam czas i mogę sie bawić w remont takiego silnika nawet i rok, a naprawdę by mi się przydał

MCGUMA 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
TinkyWinky :)

Pomg: 2 razy
Doczy: 15 Sty 2009
Skd: Mielno(Koszalin)
Wysany: 2009-01-24, 19:21   Hej

To i ja sie podlacze do dykusji

Tez bym radzil koledze odrestaurowac m20b25(oczywiscie po wczesniejszych ogledzinach motoru).Mi tez odradzano restaurowania m30b35 bo stary motor?(no i co z tego,ale to trwala jednostka i bardzo elastyczna,prosta w obsludze i zywotna)Moj motor przed remontem mial 410tys km.Remont wyniosl mnie 4tys a swap na nowszy by kosztowal o wiele wiecej.Silnik przy okazji zmodyfikowalem.Jestem zadowolony!!!!!

Poza tym tez nie wiadomo na jakie m50b25 trafisz?????Mozna kupic za dobre pieniadze silnik+skrzynia+osprzet w przyzwoitym stanie 3,5 tys+swap 800-2000tys-zalezy kto Ci to zrobi.Osobiscie wole M30b35 na swap lub m50b28,mialem kiedys e30 z m50b25 ktora zamienilem na e30 m30b35 i powiem,ze duza roznica w mocy.moze silnik ciezszy,ale niewielka to roznica,ale b35 zamiata ladnie(mowa oczywiscie o zdrowych motorach).Nalezy tylko pamietac,m30b35 szyciej sie nagrzewa,dlatego do niej trzeba dobrze dobrac ukl.chlodzenia.W spalaniu wiadomo b35 w trasie 9-15,miasto12-20,mieszany tryb ok 13,m50 spali mniej.duza zalezy od przelozen proponuje most 2,93-3,25 ze szpera oczywiscie i dosc szerokimi oponami.

Kiedys kolega mial m20b25 i dobrze sie tym jezdzilo,a spalanie nie bylo takie straszne jak tu Ci opowiadaja(ale wszystko musi byc OK)

Pozdrawiam

Pawel735 

Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2009-01-24, 23:28   

MARAS napisa/a:

Zdrowe m20 w e30 potrafi złoić e30 z m50... :mg:

POTWIERDZAM :)

Koledzy dobrze radzą. Należy fachowo ocenić co w silniku niedomaga i przeliczyc to na koszty. W zależności ile one wyniosą wtedy będziesz myslal dalej co z tym robic.

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-01-24, 23:50   

Cytat:
MARAS, ble ble ble.... jak ktoś nie ma pojęcia co klękneło w silniku to za remont 5tysi wyłoży bo mu mechanik każdą bajeczkę wciśnie o zajechanych panewkach skrzywionym wale itp....

Jeśli chcesz zrobić kompletny remont silnika, a nie naprawić to co jest zepsute to na pewno nie będą to kwoty rzędu 1-2 tyś zł i właśnie to miałem na myśli piszać odpowiedź. Normalna sprawa, że można podleczyć motor za parę groszy ale nie przy każdej "chorobie silnika" jest to możliwe.

nommad86 
e39 520i sedan

Doczy: 19 Mar 2007
Skd: Śląsk
Wysany: 2009-01-25, 09:22   

Koledzy z całym szacunkiem ale jak e30 M20B25 ma złoić e30 M50B25 jeżeli oba silniki są np. w stanie igla ? :lol: Wiem, że jesteście maniakami e30 i to ona jest NAJ ale to są bajki...

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Wysany: 2009-01-25, 09:38   

nommad86 napisa/a:
Koledzy z całym szacunkiem ale jak e30 M20B25 ma złoić e30 M50B25 jeżeli oba silniki są np. w stanie igla ? :lol: Wiem, że jesteście maniakami e30 i to ona jest NAJ ale to są bajki...

Otóż to :) Są to historie z serii "Urban legends" :)

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-01-25, 09:38, w caoci zmieniany 1 raz  

Kruczek 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lut 2007
Skd: Orońsko
Wysany: 2009-01-25, 10:02   

można pisać i pisać nad wyższością tego, jak ktoś chce to niech wkłada m50.
co do wyścigu wszystko zależy od kierowcy, skrzyni mostu itp itd, no i jaki ten wyścig ma być, do 100 km/h, 400m, v-max ?

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Wysany: 2009-01-25, 11:17   

nommad86 napisa/a:

Może i potrafi jeśli m50 nie bedzie paliło na 1 gar albo będzie miało zasyfiony filtr paliwa :lol:

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2009-01-25, 12:19   

No dobra a gdybym mimo wszystko zdecydował się na remont, i chciał NAPRAWIĆ a nie wymienić wszystko jak leci, by silnik miał kompresje i nie palił płynu chłodniczego i oleju (w ilości 3-4L / 1000km) i chodził równiej

A czy taki remont można przeprowadzić na własna rękę ?
No poza oczywiście np. honowaniem cylindrów czy docieraniem głowicy

Cytat:
Czasem spadkiem kultury pracy są źle wyregulowane zawory, martwy regulator ciśnienia paliwa na listwie słabe przewody zapłonowe, złe świece, problem z dolotem np. jakiś zjeba....stożek No Name

przewody zapłonowe, świece są nowe. Filtr seria (jaki cały dolot)
regulator jest chyba ok, ale z listwa może być problem, bo samochód nie palił na jednym cylindrze, ale po przeczyszczeniu tej listwy już pracuje, wiec może mimo wszystko jest coś z nią nie tak

PS: jak sprawdzić czy regulator jest sprawny ?

Pozdrawiam.

Co do swapa, to chyba jeszcze za wcześnie na większa ilość koni.
Ostatnio zmieniony przez Piotrek325 2009-01-25, 12:24, w caoci zmieniany 1 raz  

Grzesiek2290 
fck vanos!

Pomg: 13 razy
Doczy: 01 Wrz 2008
Skd: B-stok
Wysany: 2009-01-25, 12:22   

Po pierwsze trafić M50 trzymające serie to już sukces :]

No ale jednak liczby mówią same za siebie jeżeli silniki bd miały nominalną moc to nie ma mocnych ale M50 odjedzie dla M20

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Wysany: 2009-01-25, 12:49   

Grzesiek2290 napisa/a:
Po pierwsze trafić M50 trzymające serie to już sukces :]

Trafić m20b25 trzymające serię to prawie cud :)

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-01-25, 12:53   

Piotrek325 napisa/a:
No dobra a gdybym mimo wszystko zdecydował się na remont, i chciał NAPRAWIĆ a nie wymienić wszystko jak leci, by silnik miał kompresje i nie palił płynu chłodniczego i oleju (w ilości 3-4L / 1000km) i chodził równiej .

jak ubywa płynu i oleju a nie są to wycieki z powodu nieszczelności, wcześniej nie palił na jeden gar (pierwszy czy szósty?) to może poprostu uszczelka pod głowidcą puściła i stąd całe zamieszanie...nie miesza ci się płyn z olejem w chłodnicy albo płyn z olejem w misce?

Piotrek325 napisa/a:
A czy taki remont można przeprowadzić na własna rękę ?
No poza oczywiście np. honowaniem cylindrów czy docieraniem głowicy.

Jak najbardziej wystarczy podstawowy komplet narzędzi nie potrzeba żadnych specjalistycznych troszkę pojęcia o budowie silnika, garaż i jakiś podnośnik (żurawik) lub wciągarka np. łańcuchowa do wyciągniecia motoru...

Piotrek325 napisa/a:
Cytat:

przewody zapłonowe, świece są nowe. Filtr seria (jaki cały dolot)
regulator jest chyba ok, ale z listwa może być problem, bo samochód nie palił na jednym cylindrze, ale po przeczyszczeniu tej listwy już pracuje, wiec może mimo wszystko jest coś z nią nie tak

PS: jak sprawdzić czy regulator jest sprawny ?.

najszybciej podmienić od kogoś kto ma sparwny...

Piotrek325 napisa/a:
Pozdrawiam.

Co do swapa, to chyba jeszcze za wcześnie na większa ilość koni.

Na to nigdy nie jest za wcześnie a głód niedostatku mocy, osiągów i emocji rośnie nieproporcjonalnie szybciej do przybywających koników i niutków :wink:
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-01-25, 12:55, w caoci zmieniany 1 raz  

kazik 

Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2009-01-25, 16:12   

anowie o czym wy pier*olicie?
Widze zbiurka internetowych speców którzy zawory ustawiają u mechanika ale doradzają przy remoncie silnika.
Jeśli głowice masz nie pękniętą,zdrowy wałek i dżwigienki to niby czemu remont ma wyjść kilka tysiecy?
panewki-250zł,pierścienie-35zł na tłok,uszczeka głowicy 45zł,uszczelka miski 16zł, simeringi juz nie pamietam ale nie wiecej niż 100-120zł.uszczelki pod kolektor ssący około 20 zł,pod pokrywę zaworów 27zł do tego olej + ewentualnie honowanie cylindrów(ok 100zł) i docieranie zaworów-niemam pojecia ile bo docieram sam ale pewnie nie wiecej iż 5zeta od szt + nowe uszczelniacze 2zł sztuka.
W najgorszym scenarjuszu jeśli ktoś olewał regulacje zaworów cza dodać do kosztów nowy wałek i dżwigienki ale to żadkość(rozbierałem ostatnio m20b20 z przebiegiem 570tys i miało wałek i dźwigienki w stanie idealnym))
Ponadto żadko się zdarza żeby wszystko trzeba było remątować>>czasem wystarczają tylko nowe pierścienie lub dotarcie zaworów.Wiec najpierw proponował bym wyjac i rozkręcić silnik,zwerysikowac stan cześci i popytać o ceny w sklepach a potem zakładać temat na forum.
Swap na m50 >OK tylko m50 ma też conajmniej 15 lat i kilkaset tysiecy wiec koszta będą o wiele wieksze bo niedość że trzeba kupić silnik i skrzynie to jeszcze trzeba go wyremątować i wsadzić do e30.
E30 m20b25 kontra m50b25 >>m50 jest cieższe od m20 ponadto mało kto robiać swap nie zpaprze wydechu i dolotu(przeważnie zasyfiony storzek z tesco) m50 szybciej traci parametry od m20 wiec zazwyczaj m20 robi m50 jak chce i nie wypisujcie bzdur bo już pare takich wyścigów widziałem i wiem co mówie.
Miałem kilka m20 i w każdym wystarczalo mi oleju od wymiany do wymiany wiec dziwi mnie wasze spalanie oleju.
Jeśli ktoś da dobrą kase to moge sprzedać moje m20b25 składane na glowicy ATE(te nie pękają) 1,5 tys po kapitalce+barany i przelotówka 2x50 +skrzynia,sprzegło wiazka,przeplywka,chłodnica i cała reszta potrzebna do swapa

MCGUMA 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
TinkyWinky :)

Doczy: 15 Sty 2009
Skd: Mielno(Koszalin)
Wysany: 2009-01-25, 16:48   

kazik napisa/a:
anowie o czym wy pier*olicie?
Widze zbiurka internetowych speców którzy zawory ustawiają u mechanika ale doradzają przy remoncie silnika.
Jeśli głowice masz nie pękniętą,zdrowy wałek i dżwigienki to niby czemu remont ma wyjść kilka tysiecy?
panewki-250zł,pierścienie-35zł na tłok,uszczeka głowicy 45zł,uszczelka miski 16zł, simeringi juz nie pamietam ale nie wiecej niż 100-120zł.uszczelki pod kolektor ssący około 20 zł,pod pokrywę zaworów 27zł do tego olej + ewentualnie honowanie cylindrów(ok 100zł) i docieranie zaworów-niemam pojecia ile bo docieram sam ale pewnie nie wiecej iż 5zeta od szt + nowe uszczelniacze 2zł sztuka.
W najgorszym scenarjuszu jeśli ktoś olewał regulacje zaworów cza dodać do kosztów nowy wałek i dżwigienki ale to żadkość(rozbierałem ostatnio m20b20 z przebiegiem 570tys i miało wałek i dźwigienki w stanie idealnym))
Ponadto żadko się zdarza żeby wszystko trzeba było remątować>>czasem wystarczają tylko nowe pierścienie lub dotarcie zaworów.Wiec najpierw proponował bym wyjac i rozkręcić silnik,zwerysikowac stan cześci i popytać o ceny w sklepach a potem zakładać temat na forum.
Swap na m50 >OK tylko m50 ma też conajmniej 15 lat i kilkaset tysiecy wiec koszta będą o wiele wieksze bo niedość że trzeba kupić silnik i skrzynie to jeszcze trzeba go wyremątować i wsadzić do e30.
E30 m20b25 kontra m50b25 >>m50 jest cieższe od m20 ponadto mało kto robiać swap nie zpaprze wydechu i dolotu(przeważnie zasyfiony storzek z tesco) m50 szybciej traci parametry od m20 wiec zazwyczaj m20 robi m50 jak chce i nie wypisujcie bzdur bo już pare takich wyścigów widziałem i wiem co mówie.
Miałem kilka m20 i w każdym wystarczalo mi oleju od wymiany do wymiany wiec dziwi mnie wasze spalanie oleju.
Jeśli ktoś da dobrą kase to moge sprzedać moje m20b25 składane na glowicy ATE(te nie pękają) 1,5 tys po kapitalce+barany i przelotówka 2x50 +skrzynia,sprzegło wiazka,przeplywka,chłodnica i cała reszta potrzebna do swapa

powiem tyle Dobrze gadasz!!!!!!!

nommad86 
e39 520i sedan

Doczy: 19 Mar 2007
Skd: Śląsk
Wysany: 2009-01-25, 16:55   

Tak zachwalasz m20 a za chwile rzucasz propozycje, ze masz na handel :lol:

Ps. dlaczego mówisz o M50, które "straciło parametry" a gdyby porównać w stanie identycznym jak M20 ? Dyskusja jest bezsensu fabryczne osiągi M50 w E36 są lepsze niż M20 w e30 a co dopiero gdy włożyć M50 do lżejszej e30. :|

Piotrek325 
maniak

Wysany: 2009-01-25, 17:40   

ja mimo wszystko chyba wyjmę ten silnik i rozkręcę, i zobaczymy.

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Wysany: 2009-01-25, 17:55   

wszystko super tylko nie każdy jest mechanikiem i potrafi sam sobie rozebrać i złożyć silnik.
a znaleźć dobrego mechanika który zrobi to porządnie to nie łatwa rzecz i tacy się cenią...

a mechaników partaczy jest na pęczki...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: