Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-12-08, 15:42 zmiana piasty z 4x100 na 5x120 ???
pytanie do tych ktorzy troche sie bawia w mechanike..zawieszenia.
duzo jest roboty zeby zmienic sama piaste ? chodzi mi o to aby zalozyc kola z roztawem od e36 ale bez zmiany calego zawieszenia od compacta tylko zmienic sama piaste.
ile czasu to moze zajac?sa jakies minusy takiej zabawy?
od razu mowie ze w dystanse nie bede sie bawic.
pozdro
Tył jest pikuś raz dwa, natomiast przód trzeba odpowiednie tuleje metalowogumowe kupić od E46 chyba nawet czy jakoś tak chodzi o to by negatyw lekki ustawić, kumpel ma takie coś i gadałem z nim na ten temat ale wszystkiego nie pamietam aha koło przednie pójdzie troche w tył!!!
Jak coś mi sie przypomni to napisze!!!
Na e30.de jest opisane ta cała operacja ale wiadomo trzeba by troche przetłumaczyc tekst żeby wiedzieć co należy robić pokolei z tego co widziałem dla kumatego nie będzie to stanowić problemu
_________________ Germany Style - tuning BMW czyli ciemno, nisko, szeroko, wystająco, zaskakująco i ze smaczkiem!!!
Tył od kompakta raczej rzadko się trafia. Szukam go już jakiś czas. Widziałem na Allegro belkę z wahaczami za 1000 zł ale niestety z bębnami a tego nie chcę. Można założyć same flansze i ja tak właśnie zrobię. Łożyska w moich wahaczach od ETY '85 są takie same jak w kompakcie więc powinny pasować. Z przodem gorzej. W celu zachowania zbliżonej do oryginału geometrii kół trzeba zastosować wahacze od M3 e36 (chyba od 95 r.) silnik 3,2. Przy zastosowaniu dużych felg i w zależności od ET felgi może być wymagany montarz gwintowanej zawiechy (tzn kolumn z węższymi sprężynami, żeby nie obcierały o koło). Kompletuję graty i mam nadzieję, że na wiosnę wyjadę na 17" z pięcioma śrubkami i duuużymi tarczami.
Mnie sie wydaje ze tylko i wylacznie tyl pasuje(rowniez od z3) ale przod jest taki sam jak w kazdym e36 dlatego przeciez ,nie bedzie pasowal do e30:idea:
_________________ Psychotesty Tarnów
Badania Psychotechniczne
Tarnów ul. Braci Saków 5 (baza PKS)
794 001 051
DAWID chodzi o to, że to najtańsze rozwiązanie z możliwych a i są takie auta które już maja taką zawieche np:
http://www.gkt.com.pl/zlo...a/P1010488.html
I na zdjęciu człowiek, który to zamontował
Owszem zawieszenie gwintowane, wąskie sprężyny jeżeli chodzi o przód, a tak jak juz pisałem tył jest pikuś!!!
_________________ Germany Style - tuning BMW czyli ciemno, nisko, szeroko, wystająco, zaskakująco i ze smaczkiem!!!
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-12-17, 15:59
to jeszcze raz
jak to jest jakby wsadzac na przód do e30 piasty 5x120 od e36 ... co trzeba przełożyć i co ma nie pasowac bo pisane było o jakiś różnicach w osadzeniu koła, w położeniu wahacza i wogóle jakiś cyrki bez rzexby się nie obejdzie bo nie pasuje ... jak to dokładnie jest ... ma ktoś foty? whatever? jakis pełnejszy opis?
dzięki
Wysany: 2009-02-01, 01:56
kamilino19 napisa/a:
http://300mm.de/325mm/001/anleitung.htm
jak ktoś zna GERMAŃSKI to prosimy o translacje ...
<kolo nawet ladnie lezy>
...oki namowiles mnie
1. zrucamy felgi
2. demontujemy oklad hamulcowy
3. odkrecamy piaste przy pomocy klucza 36 i konkretnej przedluzki (trzeba najpierw odgiac zabezpieczenie)
4. sciagamy piaste.
5.sciagamy oslone metalowa tarczy hamulcowej (bedzie zamala do nowych hamulcow) mozna dopasowac taka blache od e36.mozn arowniez calkowicie dac sobie spokuj z blacha (jezeli auto nie bedzie sluzylo do jazdy na codzien tylko np. na tor)
6.zdemontowac oslone przeciwkurzawa znajdujaca sie za lozyskiem.
7. zdemontowac czujnik ABS.ABS nie bedzie dialal z tym ukladm hamulcowym.
8 tam gdzie byla oslona przeciwkurzowa trzeba wszystko idealnie wyczyscic - na polysk.w razie koniecznosci drobnym papierkiem sciernym
9. nowe oslony przeciwkurzowe musza byc przed monazem porzadnei nagrzane (10 minut w temperaturze 250 stopni - moze byc w piekarniku=
10.nalozyc goraca oslone
11.przy pomocy rury - srednicy ok 5 cm porzadnei nabic oslone przeciwkurzowa - uwazenie nabijac zeby nie przekrzywic jej z tego wzgledu idealnie do tego nadaje sie rura
12.oslona musi byc nabit ado samego konca
13.ostatnei dziesiatki milimetra beda dociagniete poprzez dokrecenie lozyska
14.nalozyc specjalna piaste 5x120 - powinna wejsc bez problemu - w razie czego delikatnie pomoc jej mlotkiem
15. doaciagnacnakretke - z sila 290 Nm
16. (poniewaz w tam aucie jest rowniez zmieniany uklad hamulcowy - ale tlumacze jak leci) - zamocowac adapter 325/1 jak na rysunku
17. nalozyc dystans 13mm na piaste pod tarcze hamulcowa - pasowanei jest ciasne wiec trzeba uwazac zeby z monatzem
18. mozan zamontowac teraz tarcze M3 e46 - jak na foto.wkrecic rube aby tarcza nie spadla
19. zamontowac do adaptera zacisk hamulcowy.
20 koles jeszcze kombinowal ze Stahlflexami...
a tak ogolnie to zalozyc kolo i wio
[ Dodano: 2009-02-01, 01:59 ]
Yabi napisa/a:
Przetłumaczyłem przez google tłumacz troche trzeba sie podomyślać ale jest łatwiej niż po germańsku
ten googlowki translator mnie ubawil do lez.. .
_________________ I Drive Like a Devil......I Feel Like a God...I Die Like a Hero
....i znow powrot do m52b28
Zycie jest zbyt krotkie zeby jezdzic Dieslem
bardzo dobra robota:) czyli teraz nie trzeba montować przedniego zawieszenia z m3 e36 żeby mieć 5x120?? czy ta przeróbkę można nazwać profesjonalna pod względem osadzenia koła , położenia wahacza i samego porównania z m3-przekładką?pozdro
_________________ Tekst podpisu
Obrazek - maksymalny rozmiar 400x150 pix; 15kB
Ostatnio zmieniony przez kamilino19 2009-02-01, 08:49, w caoci zmieniany 1 raz
chyba ta przekladka z m3 wychodzi taniej?mam racje?
taniej chyba będzie pójść do serwisu i kupić dwa nowe McPersony do M3 e30 z nowymi piastami , takie hamulce od M3 e30 już wystarczająco hamują, nie wiem po co komu hamulce z M3 E46 skoro same hamowanie to połowa sukcesu żeby zatrzymać auto
widziałem już jedno takie E30 z hamulcami od M3 E36 .... co nie zatrzymało się i przelecialo przez krawężnik....
Pomg: 5 razy Doczy: 06 Mar 2007 Skd: Essen (Rzesza)
Wysany: 2009-02-01, 14:13
niestety koleja podpucha ze strony 300mm.de reklamuja swoje graty.Taka piaste mozna tylko u nich zamowic (niby przez nich wymysloe,zaprojektowane i wykonane)...ale tez nie pojedyczno tylko jako kit z heblami...999eu ehh lekkie przegiecie...
_________________ I Drive Like a Devil......I Feel Like a God...I Die Like a Hero
....i znow powrot do m52b28
Zycie jest zbyt krotkie zeby jezdzic Dieslem