BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
"Nieuzasadnione" wezwanie policji do stłuczki.
Autor Wiadomo
speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2009-02-18, 08:53   "Nieuzasadnione" wezwanie policji do stłuczki.

Słyszałem kilka dni temu od znajomej że w przypadku stłuczki gdy nie ma rannych ani tym bardziej zabitych i nie ma też problemu z ustaleniem kto jest sprawcą nie należy wzywać policji, ponieważ policja karze wzywającego (niekoniecznie sprawcę) mandatem za nieuzasadnione wezwanie 8-) .

Czy to prawda :?: Niedawno zmienił się kodeks drogowy może tam te nowe przepisy są zapisane :?: Czy ktoś coś wie na ten temat :?:

Every man dies... But not every man really lives...

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-02-18, 10:15   Re: "Nieuzasadnione" wezwanie policji do stłuczki.

speed napisa/a:
Słyszałem kilka dni temu od znajomej że w przypadku stłuczki gdy nie ma rannych ani tym bardziej zabitych i nie ma też problemu z ustaleniem kto jest sprawcą nie należy wzywać policji, ponieważ policja karze wzywającego (niekoniecznie sprawcę) mandatem za nieuzasadnione wezwanie 8-) .

Czy to prawda :?: Niedawno zmienił się kodeks drogowy może tam te nowe przepisy są zapisane :?: Czy ktoś coś wie na ten temat :?:

Bzdura... W kodeksie nie sprawdzałem ale skoro ktoś popełnił wykroczenie drogowe to dlaczego miałby nie ponieść za to konsekwencji ?

lysy174 
vel. MUMINEK

Pomg: 13 razy
Doczy: 15 Kwi 2007
Skd: Radom
Wysany: 2009-02-18, 10:24   Re: "Nieuzasadnione" wezwanie policji do stłuczki.

MAJSU napisa/a:
speed napisa/a:

Bzdura... W kodeksie nie sprawdzałem ale skoro ktoś popełnił wykroczenie drogowe to dlaczego miałby nie ponieść za to konsekwencji ?

Dokladnie. Nieuzasadnione wezwanie policji jest wtedy kiedy zdarzenie do ktorego zostali wezwani nie mialo miejsca a jesli zdarzenie (w tym przypadku drogowe) mialo miejsce to nie ma mowy o nieuzasadnionym wezwaniu.

Było: E34 520iA rok 1989
.........E30 320i rok 1988
.........E36 318is COUPE '92 mit sperre
.........żona miała Forda Focusa
.........E46 323 rok '98
.........E46 330Xi rok '00
.........E83 X3 3.0 (not powered by LPG) rok '04
.........E46 320D rok '05
.........E46 318i rok '99
.........E46 316i Compact rok '03
.........E46 330xi Touring 2002

Jest: E91 325ix 2008, E46 320Ci 2000

Pawel735 

Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2009-02-18, 10:48   

W sytuacji przedstawionej przez Ciebie nie ma obowiązku wzywania policji jeżeli obydwaj uczestnicy potwierdzają jednakowy przebieg zdarzeń i nie ma rozbieżności w zeznaniach ani problemu z ustaleniem sprawcy zdarzenia ani też nie ma poszkodowanych w ludziach.

Jeżeli jednak poszkodowany wzywa policję ta ma obowiązek przyjąć wezwanie i przyjechać do miejsca zdarzenia. Zaistnienie stłuczki jest uzasadnionym powodem do wezwania policji.

Ogólnie powszechnie zachęca się aby do takich drobnych zdarzeń nie wzywać policji ze względu na nadmiar obowiązków jak to się oni tłumaczą. Wtedy również sprawca kolizji nie dostanie mandatu.
Ostatnio zmieniony przez Pawel735 2009-02-18, 11:08, w caoci zmieniany 2 razy  

MAJSU 

Wysany: 2009-02-18, 10:57   

Pawel735 napisa/a:
Również sprawca kolizji nie dostanie mandatu.

Jakim cudem ?

Pawel735 

Doczy: 19 Sty 2006
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2009-02-18, 11:07   

MAJSU napisa/a:
Pawel735 napisa/a:

Jakim cudem ?

Jak nie wezwiesz policji do stłuczki i dogadacie się miedzy sobą to nikt nie nałoży na sprawcę mandatu.

MAJSU 

Wysany: 2009-02-18, 11:24   

Pawel735 napisa/a:
MAJSU napisa/a:
Pawel735 napisa/a:

Jakim cudem ?

Jak nie wezwiesz policji do stłuczki i dogadacie się miedzy sobą to nikt nie nałoży na sprawcę mandatu.

No tak tak :) Coś nie teges przeczytałem i zrozumiałem że jak się wezwie to też nie dostanie :)

speed 
Michał

Wysany: 2009-02-18, 11:54   

Też mi się to wydawało niedorzeczne ale wolałem się upewnić - zawsze łatwiej pieniądze od ubezpieczyciela wyciągnąć gdy ma się papierek z policji więc ja zawsze wzywam :)

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2009-02-18, 13:48   

speed napisa/a:
zawsze łatwiej pieniądze od ubezpieczyciela wyciągnąć gdy ma się papierek z policji więc ja zawsze wzywam :)

i tutaj swieta racja. Nieprzyjemnie jest miec incydent kiedy pozniej sprawca wszystkiego sie wyprze. Poza tym niektore ubezpieczalnie chyba wymagają protokół policyjny ze zdarzenia..

Policja i duzo obowiazkow? Koń by się uśmiał.

Tobi 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
E36 31i SPRZEDAM!

Doczy: 16 Cze 2008
Skd: Katowice
Wysany: 2009-02-18, 14:51   

Ja przy mojej pierwszej i jedynej stłuczce celowo wzywałem policję, bo po pierwsze pani była przekonana, że była moja wina, po drugie ja miałem pewność że to jej wina i że oprócz strat na ubezpieczeniu dostanie jeszcze mandat. :)
Zresztą jeśli straty nie są "złotowe" to warto wezwać (o ile samemu nie jest się sprawcą), bo inaczej współuczestnik zdarzenia może się potem wykpić. Słyszałem już o takich co podpisywali oświadczenia, a potem tłumaczyli się, że byli w szoku. :D

pabello 
Miłośnik

Doczy: 27 Cze 2008
Skd: Chojnice
Wysany: 2009-02-18, 15:51   

sciema, jak masz stłuczkę i oby dwaj sie dogadujecie ze wina jest po jednej stronie to pisze sie oswiadczenie ze np sprawca kolizi poczuwa sie do winy i uiszcza np jakąs tam opłate etc. i wtedy nie moze sie go wyprzec, zadnym szokiem albo innymi pierdolami. tez slyszalem takie historie ze sie wypierali, ale jak masz umowe ze to z jego winy bylo to nie ma takiej opcji rzeby cie pózniej podszpiclował ze to jednak z twojej winy bylo hehe

BMW- Bojowa Maszyna Wojenna

speed 
Michał

Wysany: 2009-02-18, 17:45   

pabello, owszem ale to ON musi napisać to oświadczenie bo jak Ty napiszesz a ON się tylko podpisze to powie właśnie że był w szoku i masz po temacie :P

pabello 
Miłośnik

Wysany: 2009-02-18, 21:35   

speed, o ile wiem to jest cos takiego jak jak mandat za nieuzasadnione wezwanie, ale wlepia sie go bardzo rzadko w bardzo głupich przypadkach, i nie wlepia sie za to raczej mandatu, a z tą umową to przykro mi ale sie nie zgadzam :P umowe moze napisac kazdy, ważne są podpisy i zawarte w nim informacje a wazne jest rzeby tych informacji bylo jak najwięcej :wink: ... nr polisy, numer rejestracyjny, dokładne dane itp itd. a jezeli klient sie nie zgadza i ma jakies wonty to zadzwonic po policje i oni to zrobią za ciebie :wink: i niema mowy o rzadnym mandacie za nieuzasadnione wezwanie :) tylko jedynym minusem jest to że można na nich dlugo czekac :> nawet kilka gdz :maruda: tym bardziej ze teraz rząd chce pozbawic policje pojazdów :lol: i pewnie będą autobusem przyjezdzac na miejsce wypadku :lol: :lol: smieszne? ale realne :shock:
pozdro :beer:

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2009-02-18, 22:45   

Kodeks wykroczeń
Art. 66.
§ 1. Kto ze złośliwości lub swawoli, chcąc wywołać niepotrzebną czynność fałszywym alarmem, informacją lub innym sposobem, wprowadza w błąd instytucję użyteczności publicznej albo inny organ ochrony bezpieczeństwa, porządku publicznego lub zdrowia,podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny do 1 500 złotych.
§ 2. Jeżeli wykroczenie spowodowało niepotrzebną czynność, można orzec nawiązkę do wysokości 1 000 złotych.

Jeśli doszło do stłuczki, nie ma opcji, żeby zostać ukaranym za nieuzasadnione wezwanie Policji.

[ Dodano: 2009-02-18, 21:53 ]
pabello napisa/a:
a z tą umową to przykro mi ale sie nie zgadzam umowe moze napisac kazdy, ważne są podpisy i zawarte w nim informacje a wazne jest rzeby tych informacji bylo jak najwięcej

To nie jest żadna umowa, tylko co najwyżej oświadczenie sprawcy. Może on później próbować się uchylić od skutków tego oświadczenia, ale ocena, czy nastąpi to skutecznie, czy nie, zależy od organu prowadzącego postępowanie (innymi słowy - albo policja/sąd uwierzy, albo nie). Nie dające się usunąć wątpliwości tłumaczy się na korzyść obwinionego.
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-02-18, 22:46, w caoci zmieniany 1 raz  

speed 
Michał

Wysany: 2009-02-19, 07:53   

Tak czy inaczej myślę że warto zawsze wezwać policje, poczekać na nią nawet te 4-5 godz (zdarzyło mi się i tak) i mieć święty spokój z ubezpieczalniami :mg:

Kuner 
mkauto.pl

Doczy: 17 Lut 2009
Skd: Raszyn / Warszawa
Wysany: 2009-02-19, 12:29   

Jakiś czas temu było głośno o tym w TV. Gdy sprawca przyznaje się do winy i jest jasna sytuacja (ważne ubezpieczenie, przegląd, bez podejrzeń nietrzeźwości itd itp)a poszkodowany zadzwoni po Policję, to Ci wystawiają mandat sprawcy a poszkodowany może byc ukarany mandatem za nieuzasadnione wezwanie Policji bo byli w tym przypadku niepotrzebni. Nie dalej jak z miesiąc góra dwa trąbiły o tym mediaże taki przepis właśnie wszedł w życie.

Oczywiście poszkodowany może zawsze powiedzieć że wydawało mu się że sprawca jest pijany i wtedy nie dostanie mandatu.

Ogólnie przepis taki tylko znany w teorii.

Pozdrawiam
Michał

speed 
Michał

Wysany: 2009-02-19, 18:39   

Czyli coś jednak jest z tym "nieuzasadnionym wezwaniem" :maruda:

Tobi 
E36 31i SPRZEDAM!

Wysany: 2009-02-19, 18:51   

Wezwanie do kolizji potocznie zwanej stłuczką jest jak najbardziej uzasadnione chociaż w przeciwieństwie do wypadku - nieobowiązkowe. Dodatkowo w przypadku kolizji należy usunąć z drogi pojazdy utrudniające ruch. Można zaznaczyć przedtem położenie pojazdów kredą lub taśmą. Po wypadku nie wolno usuwać pojazdów jeśli tylko utrudniają ruch, bo konieczne będzie ustalenie jego przebiegu. Należy wystawić trójkąt ostrzegawczy i czekać na przybycie policji. Jedyna sytuacja gdy po wypadku można usunąć pojazdy to taka, gdy stwarzają one zagrożenie dla innych użytkowników drogi (przejazd kolejowy, droga szybkiego ruchu itp.). Również warto przedtem oznaczyć miejsce ich położenia.
Kolizja to zdarzenie, w którym poszkodowane są pojazdy.
Wypadek to takie zdarzenie, gdzie szkodę odniósł człowiek, dopiero na drugim planie są pojazdy.
Ostatnio zmieniony przez Tobi 2009-02-19, 18:51, w caoci zmieniany 1 raz  

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2009-02-19, 21:37   

Kuner napisa/a:
Gdy sprawca przyznaje się do winy i jest jasna sytuacja

A kiedy jest jasna sytuacja? Jesteś w stanie to ocenić? Coś, co dla Ciebie może być jasne, dla Policji już niekoniecznie.
Przepis, na podstawie którego można być ewentualnie ukaranym za nieuzasadnione wezwanie policji (ale nie tylko, bo i straży pożarnej, i sanepidu, i pogotowia) wkleiłem trochę wyżej. Żeby takie wykroczenie było popełnione, wezwanie policji musi być:
1) albo "dla jaj" (to ta swawola)
2) albo ze złośliwości (chęci dopieczenia komuś).
Brak ww. okoliczności = brak wykroczenia = brak mandatu.

W ŻADNYM przepisie nie jest zapisane, że jeden z uczestników kolizji ma obowiązek dogadywać się z drugim. Skoro tak, pozostaje policja, która stwierdzi, kto wykroczenie popełnił, wystawi mandat, a to z kolei będzie podstawą do dochodzenia od sprawcy ewentualnych roszczeń.

PS. Przykład nieuzasadnionego wezwania policji znajdziecie tutaj:
http://panorama.media.pl/content/view/111029/7/ :D
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-02-19, 21:46, w caoci zmieniany 2 razy  

pabello 
Miłośnik

Wysany: 2009-02-19, 22:49   

maaaad, dokladnie, nikt nie wlepi mandatu tak sobie bo mu sie niechcialo przyjechac do kolizji

kazik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2009-02-20, 18:19   

Co byście się nie zdziwili >to jest polska tu się kradnie :(
Debili w policji nie brakuje a prawo ustanawiają sobie oni sami a prokuratura czy sąd ma to w d*pie >> lepiej kryć kolegów po fachu niż przyznać rację jednemu maluśkiemu podatnikowi który niestety musi płacić podatki by utrzymać tych złodziei.

Tobi 
E36 31i SPRZEDAM!

Wysany: 2009-02-20, 20:33   

Przesadzasz kazik, takie historie się zdarzały - kiedyś. Poza tym nie zapominaj, że każdy ma jakiegoś szefa. :]

kazik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2009-02-21, 17:10   

też tak twierdziłem dopóki pan prokurator nie stwierdził że złamałem sobie łapę sam i umorzył sprawy z braku dowodów(naocznych 3 świadków) a prokuratura generalna niema nawet czasu odpisać na skargę na prokuratora rejonowego.
Teraz jest jeszcze gorzej.TO JEST POLSKA>>TU SIĘ KRADNIE

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2009-02-21, 18:07   

ja kiedys mialem tak ze gosc mi obtracil lusterko (wpadl na moj pas a przy okazji na swoim pasie roztrzaskal niemal totalnie seicento)... wezwalem policje... poczym sprawca zjawij sie z rulonem PLN'ow w rece bo nie mial przegladu na auto i jeszcze jakis tam kwitow... uznalem ze kwota rekompensuje moja strate... z wlascicielem seicento tez sie dogadal... ja odjechalem do domu a po jakiejs godzince zadzwonili z policji.... totalnie zapomnialem o tym ze ich wezwalem wiec ladnie przeprosilem... i tyle.. nie bylo mandatow a ni nic...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: