BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Automatyczna regulacja ogrzewania w e30 - ktoś ma?
Autor Wiadomo
kemot324 

Pomg: 7 razy
Doczy: 09 Kwi 2006
Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2009-03-04, 22:21   Automatyczna regulacja ogrzewania w e30 - ktoś ma?

Zastanawiam się od jakiegoś czasu jak to się zachowuje w praktyce, wiem że jest to rzadkość, raz spotkałem się z takim ogrzewaniem w 324td ale nie mogłem tego sprawdzić :D Może ktoś wie na ten temat coś więcej?

Pokrętłem regulacji temperatury nie steruje się linką, tylko potencjometrem. Za pokrętłem jest układ elektroniczny (na czerwono), połączony z kilkoma czujnikami , elektrozaworem i silniczkiem, który otwiera lub domyka klapę regulując napływu zimnego lub ciepłego powietrza.

Na czerwono - sterowanie elektroniczne, zielono - czujnik temperatury w kabinie, wchodzi to okrągłej krateczki z lewej strony pokrętła.

niebieska - duża wtyczka do elektroniki, czerwona - silnik sterujący klapką, zielona - przewód do dodatkowego czujnika na zewnątrz

Wokół pokrętła jest wyskalowanie w stopniach Celsjusza. Na zielono czujnik z zdjęcia 1.

Z realoem wychodzi że w samej nagrzewnicy było jeszcze kilka dodatkowych czujników. Ciekaw jestem od czego zależało zastosowanie takiej właśnie nagrzewnicy w e30.
Moim zdaniem fajna sprawa, może ktoś ma gdzieś taki wynalazek na zbyciu?

BMW Klub Podbeskidzie

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2009-03-04, 23:03   

ja mam cos takiego siebie. MAm klime wiec to moze isc w parze. Dziala poki co bez zarzutu.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-03-04, 23:17   

O kórna u mnie w garażu leży cała nagrzewnica zerknę... kiedyś miałem 320 z klimą

sowin19 
sowa

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Sty 2007
Skd: Jelenia Góra
Wysany: 2009-03-04, 23:27   

No to teraz już wiem po co ta krateczka obok pokrętła temp. :jupi: Pozdro :beer:

kemot324 

Pomg: 7 razy
Doczy: 09 Kwi 2006
Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2009-03-04, 23:32   

W 324td w której to widziałem klimy nie było.
sarna1 powiedz mi czy trzyma to zadaną temperaturę bez problemu?

BMW Klub Podbeskidzie

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2009-03-05, 10:30   

Kiedyś miałem katalog (syn brata zezarł kartkę i resztę potargał :( ) i w wyposażeniu na skandynawie było takie cudo. Jeśli ktoś ma katalogi to może niech zerknie , tak z ciekawości.

mattiss 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 20 Pa 2008
Skd: dslsk
Wysany: 2009-03-06, 11:15   

Witam

Ja posiadam automatyczną regulację temperatury wewnętrznej (elektronische temperaturegelung) u siebie w 325i. Klimatyzacji nie mam. W katalogu jest na ten temat napisane, że urządzenie to pomaga utrzymać zadaną temperaturę niezależnie od obrotów silnika. Jest w konspekcie Sonderaustattungen na bmw-klub-łódz.
Mój mechanik mówi, że układ może posiadać dodatkowe pompki przepompowujące płyn do nagrzewnicy, kiedy silnik jest na jałowym (bo wtedy przepływ płynu jest mniejszy)

Pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: