Wysany: 2009-03-07, 23:56 e30 - wymiana amorów - cienka laga zamiast grubej..co robic?
Witam!
Problem mam nastepujacy: kupiłem amortyzatory bilstein B6 średnica wkładu 45mm. Po sciągnieciu starych amorów okazało sie, ze załozona tam była gruba laga. (Jak widac - terminy "laga", "tłoczysko", "wkład" są mi dość obce )
Czy moge założyc cienki wkład do tej "rury"(??) po grubym? Na logike to ta koncepcja mi nie bardzo pasuje, bo pare milimetrów luzu bedzie.
W co musze zainwestowac, zeby móc zamontowac te amory jak nalezy?
Czytałem gdzieś, ze ktos tak jezdzi i nie narzeka..jednak był jakiś problem z montazem(nie wiem jaki...gdyby ktoś rozwikłał ten wątek, to tez bedzie super).
Też wymyślili..gruba, cienka laga..jakby to było komuś potrzebne...
smiało mozesz zakładac , nic sie nie bedzie działo , śruba docisnie wkład do dna kolumny która jest wyprofilowana w miseczke.
z montarzem nie ma zadnych problemów i nie wiem skad sie wzieły takie opinnie , ze cos nie pasi , jedyna róznica to w srednicy śruby ale to jest logiczne , sa inne srednice kolumny
wkładasz wkład, skrecasz go i juz , zakładasz sprezyne i łozysko
a może dla świętego spokoju dotoczyć pierścienie z jakiegoś tekstolitu ew innego tworzywa. Założyć takie po dwa na wkład i powinno ładnie utrzymywać te bilsteiny, śruba dociśnie i powinno być git
_________________ ... umysły marne potępiają wszystko co przechodzi ich miarę ...
a może dla świętego spokoju dotoczyć pierścienie z jakiegoś tekstolitu ew innego tworzywa. Założyć takie po dwa na wkład i powinno ładnie utrzymywać te bilsteiny, śruba dociśnie i powinno być git
Nie ma takiej potrzeby, denko kolumny jest ładnie zaokrąglone i nie ma bata żeby coś się ruszyło po zakręceniu nakrętki. Też mam cienkie bilsteiny na grubą lagę.