BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E30] M40 1.6, zagotowała się woda! POMOCY!
Autor Wiadomo
faraon20 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 03 Gru 2008
Skd: Starachowice
Wysany: 2009-03-08, 09:03   [E30] M40 1.6, zagotowała się woda! POMOCY!

Jechałem sobie spokojnie na trasie i nagle temeperatura na maxa i para spod machy. Stanąłem więc zobaczyć co jest i tak jakby brakowało płynu chłodzenia. Jak auto ostygło, dolałem nowego płynu i wszystko było ok dopóki nie złapal temperatury, wtedy gejzer się zrobił i wyleciał cały płyn w efektownym stylu! Co to może być? Pompa wody?
Pomóżcie bo autko staneło mi na trasie koło Piotrkowa i nie ma jak nim przyjechać :( A holować będzie cieżko, może to ta pompa to da radę to na miejscu zrobić żeby wrócic na kołach?

HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2009-03-08, 11:46   

Witam
Kolego na 90% stawiał bym na termostat.Podejrzewan,ze sie przyciął i nie chce puscic Tobie dalej obiegu.Pompa również moze byc przyczyną Twojej awarii.Nic innego jak scholowac autko i na spokojnie w domu szukać przyczyny.Wykręć termostat i sprawdz czy otwiera.Pózniej weż sie za pompe wody jeśli termostat bedzie wadliwy.
P.S.Oby nie wydmuchało uszczelki pod głowicą lub nie pękła głowica jesli ją przegżałes.
Bądzmy dobrej mysli.
Pozdrawiam.

faraon20 

Wysany: 2009-03-08, 12:16   

Nie no jak tylko zauważyłem że jest gorąco to od razy się zatrzymałem.
Termostat sprawdzany był i niby działa ok ale jeszcze popatrzę.

El Camino 

Doczy: 16 Lip 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-03-08, 12:21   

Gdybyś miał płyn w kabinie (pod dywanikiem) to warto się przyjrzeć nagrzewnicy.

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2009-03-08, 12:31   

Obejrzyj płyn chłodniczy jak wygląda. Jeśli widać w nim tłuste oczka, to uszczelka pod głowicą do wymiany, lub w najgorszej opcji głowica pękła, nie daj boże blok z kanałem chłodzącym..
Obejrzyj olej w silniku, korek oleju czy nie ma "masła". Jeśli jest, to uszczelka pod głowicą do wymiany.
Obejrzyj dokładnie pompę wody czy się nie zatarła. Jeśli się zatarła nie będziesz mół ręką jej przekręcić.
Sprawdź termostat, czy się otwiera. Nalej wrzątku do słoja i zobacz czy się otwiera w pełnym zakresie.

Zastanawiają mnie okoliczności tego zdarzenia i jego gwałtowność. Czy aby na pewno jechałeś spokojnie? Nie było pałowania chwilę wcześniej ;)

faraon20 

Wysany: 2009-03-08, 12:42   

W sumie to nie ja jechałem tylko mój tato a on nie jeździ gwałtownie i przede wszystkim nie pałuje autka. Wracał z niemiec i w połowie drogi tak się zrobiło i autko stoi.
A jeżeli tylko ta nieszczęsna pompa to wymieniać uszczelkę dla spokojności? [tak mi napisali na drugim forum]

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2009-03-08, 12:55   

faraon20 napisa/a:
A jeżeli tylko ta nieszczęsna pompa to wymieniać uszczelkę dla spokojności? [tak mi napisali na drugim forum]

Nie wiem na jakim to było forum, widać że nie na właściwym. Tym tokiem rozumowania to możesz od razu zmienić całe auto. Zostań z nami ;)

Najpierw zdiagnozuj przyczynę wywalania wody z układu, potem będziesz wiedział co wymieniać..

Napisz co Ci wyszło..

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-03-08, 14:57   

też zacząłbym od termostatu
pompa jak się zatrze to pasek piszczy chyba że wirnik się upierniczył to wtedy chodzi ale wody nie pompuje.
M40 nie ma tendencji do pękania głowic w najgorszym wypadku uszczelka wydmuchana to się zdarza w końcu autko nie młode a w trasie lubi przepalić się uszczelka jeżeli jest od nowości.

faraon20 

Wysany: 2009-03-09, 21:05   

Panowie auto niby ok, pompa chodzi tak jak powinna, termostat też.
Jeżeli nie to to głowica? :(

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-03-11, 00:14   

faraon20 napisa/a:
Panowie auto niby ok,:(

to chodzi czy nie? działa lub nie nie ma odcieni szrosci w tym temacie
faraon20 napisa/a:
pompa chodzi tak jak powinna, termostat też.
Jeżeli nie to to głowica? :(

A jak sprawdziłęś pompę bez wyjmowania czy działa?
Jak sprawdziłęś termostat czy się otwiera?

Jak auto nagrzane chłodnica ciepła na całej powierzchni rónomiernie dolny waż od chłodnicy (powrotny) ciepły czy zimny? może sprzegło wiskotyczne na wentylatorze nie trzyma jak wskazówka przechodzi środek wisko się ząłcza da radę zatrzymać paluchami czy obrywa paluchy?
Zbiorniczek wyrównawczy nie spóchł... może korek na nim powiedział do widzenia i trzyma ciśnienie?
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-03-11, 00:16, w caoci zmieniany 1 raz  

faraon20 

Wysany: 2009-03-12, 22:38   

Autko już zrobione, prawdopodobnie uszczelka pod głowicą poszła ale już wszystko naprawione ale następny problem się pojawił. Proszę o pomoc w temacie:
http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=36713

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: