BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Jaka powinna by twardoś Bilstein B6
Autor Wiadomo
golab82 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 21 Maj 2008
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-04-02, 10:08   Jaka powinna by twardoś Bilstein B6

Witam mam następujący problem.
Zakupiłem sobie komplet B6, oddałem je do regeneracji(mieli je ustwic do rajdów). No i po odebraniu mam wrażenie, że przody są jakies miękkie.
Kumpel ma nowe tylne B8 i porównywaliśmy ściskając b6 i b8 i w zasadzie nie ma różnicy.
Ale przody są wyraznie bardziej miękkie od tyłow. Nie ma najmniejszego probemu, żeby ścisnąc je w rękach.
Z tego co pamiętam jak kupowałem kiedyś nowe b6 do malucha, to amorów z osi silnikowej, nie byłem wstanie ugiąc rekami, dopiero po zaparciu amora o podłoże i wciskaniu całym cięzarem ciała, dalo sie go ścisnąc i to ze sporym trudem. Dochodze do wniosku, że po założeniu tych amortyzatorów, samochód w zakrętach dalej będzie się wyginał jak łajba na falach.
Druga sprawa to czy wkłady ośrednicy 39mm wogole bedą pasowac do e30 is ?
Ostatnio zmieniony przez golab82 2009-04-02, 11:02, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-04-02, 21:26   

w recach nie wcisniesz tłoczyska w obudowe.dopiero jak całym cialem sie oprzesz to pójdzie

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2006
Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2009-04-02, 21:37   

golab82 napisa/a:
dopiero po zaparciu amora o podłoże i wciskaniu całym cięzarem ciała, dalo sie go ścisnąc i to ze sporym trudem

potwierdzam, tak powinien pracowac B6 oraz B8 (maja taka sama twardosc)

ps. tylne B6/B8 są stosunkowo miekkie :?

emeryt style :D :D

Adam86 

Pomg: 9 razy
Doczy: 24 Mar 2009
Skd: Sanok/Rzeszow
Wysany: 2009-04-03, 00:59   

Jezeli ty tloczysko sciskasz w rekach to albo: Jestes taki silny.. albo..masz lipe a nie amortyzatory.. :lol: dobrego amorka gazowo-olejowego w powietrzu za Chiny nie wcisniesz..(przynajmniej baaaaardzo trudno go wcisnac) Amory B6/B8 maja taka sama twardosc..????!!!! :shock: :shock: cos mi tu nie gra.. z tego co wiem to B8 sa juz typowo sportowe..krutsze, twardsze, auto z takimi amorami nie przychyla sie na zakretach.Ogolnie typowe do sportu. :| A B6?? to lepszy amor od seryjnego, ale jest przystosowany pod seryjne sprezyny.. nie jest taki twardy jak sportowy amortyzator... :| Aaaaaa... i zobaczcie sobie ile kosztuja amorki B6 a B8.. :lol: Wiec to napewno niejest to samo.
Z tego co wiem to w ISach jest Laga na 45mm (to samo co 1,6 1,8) wiec powinny pasowac. tylko skoro ty go sciskasz w rekach to po co ty go bedziesz montowal?? :roll:

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-04-03, 07:10   

Adam86, zle wiesz jak twierdzisz ze w iS-ach jest 45mm

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Wysany: 2009-04-03, 09:46   

Również żle wiesz że B6/B8 mają inna twardosc, zadzwoń do panów w zerkopolu to ci ładnie wytłumaczą. B8 jest poprostu krótszy (tzn ma krótszy tłok), a jesli twierdzisz ze B6 jest miekki to masz lipe a nie amortyzator :wink:

golab82 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 21 Maj 2008
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-04-03, 15:12   

ok
Dzieki za odpowiedzi, tak więc przody wracaja do zerkopolu i niech je jescze raz robia.

Adam86 

Pomg: 9 razy
Doczy: 24 Mar 2009
Skd: Sanok/Rzeszow
Wysany: 2009-04-05, 00:15   

kamil.k
- fakt..Is-y maja srednice lagi 51mm.. najmocniej sorka za wprowadzenie w blad :oops: :P

mattim_bmw
Proponuje zapoznac sie dokladnie z literatura/poczytac wiecej o amortyzatorach bilstein B6/B8 jezeli twierdzisz ze maja taka sama twardosc. Ps. Zakladalem je nie raz, nie dwa.. wiec wiem co pisze. :wink: Ps. Mam KONI wiec na lipie nie jezdze :P :wink:

pozdrawiam

mattim_bmw 
oldschool'owiec

Wysany: 2009-04-05, 13:33   

Ja miałem i KONI i B8 i mtecha BOGE... coś tam wiem nie z literatury znalezionej pewnie na jakichs forach tylko z własnego doświadczenia...

Co to za fachowa literatura z która mam sie zapoznac? Skoro jestem w błędzie to podpowiedz co mam poczytac zebym sie dowiedział?

W takim razie twoim zdaniem wychodzi na to że panowie w zerkpolu to idioci, bo mówią to samo co ja napisałem kilka postów wyżej.

Czekam az napiszesz co to za literatura, serio bardzo prosze bo mnie to interesuje. pozdrooo

[ Dodano: 2009-04-05, 13:36 ]
P.s. w IS'ach chyba jednak wystepowała cienka jak i gruba laga, na forum było to poruszane mnóstwo razy. Trudno wiec wierzyc ze tyle is'ów miało zmieniane lagi na cienkie...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: