BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e32]PROBLEM Z HAMULCAMI POMOCY!!!!!
Autor Wiadomo
adagi75 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Lut 2009
Skd: LEICESTER UK
Wysany: 2009-04-13, 00:33   [e32]PROBLEM Z HAMULCAMI POMOCY!!!!!

Witam wszystkich, mam problem z hamulcami ponieważ po wymianie klocków pedał wpada mi glębiej i hamowanie bardzo się pogorszyło a nadmienie że przed wymianą hamulec był idealny chodzi tu o BMW 730i 1992r e32 ABS.
Jeśli ktoś zna odpowiedż na ten problem proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-01-28, 19:54, w caoci zmieniany 2 razy  

wojtaq 

Pomg: 10 razy
Doczy: 17 Lut 2006
Skd: Jaworzno
Wysany: 2009-04-13, 09:12   

nie zapowietrzyłeś układu ?
324dA

adagi75 

Wysany: 2009-04-14, 16:00   

Myśle że nie no bo jak.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-04-14, 18:10   

po wymianie kiedy cofniesz tłoczek do końca by włożyc nowe klocki pedał wpada zanim nie ułożą się klocki do tarczy i tłoczek ich nie dociśnie, trzeba kilka razy nacisnąć przy działajacym serwie (odpalonym silniku) zazwyczaj po trzech naciśnieciach tłoczek dociska klocki i pedał już nie wpada i jest w swoim normalnym położeniu. Zakładam, że zanim wcisnąłeś tłoczek oczyściłeś jego powierzchnię by syf nie dostał się pod uszczelkę jezeli nie może cieknąć płyn spod uszczelki... niby drobiazg a później trzeba zacisk rozbierać wyjąć tłoczek i oczyścić powierzchnie i uszczelkę lub wymienić uszczelkę.

Jeżeli nadal będzie wpadał obejrzyj poziom płynu w zbiorniczku i przewody raz mi się zdarzyło podczas wymiany klocków, że po ruszeniu przewodu zaczął cieknąć był spruchniały a ruszenie podczas wymiany zacisku spowodowało jego przełamanie w miejscu metalowej skówki pedał wpadał w podłoge a płyn lał się strumieniem

adagi75 

Wysany: 2009-04-14, 21:15   

Hamulec łapie dopiero przy drugim naciśnięciu a płynu mi nie ubywa.

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2009-04-15, 13:11   

zapowierzony uklad, odpowietrzyc...

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-04-15, 18:04   

ja za każdym razem twardnieje dopiero po drugim wciśnieciu i jest twardy i nie opada to zapowietrzony układ podzielam zdanie Adriana.

WNTcoupe 

Doczy: 20 Wrz 2008
Skd: Sędziszów
Wysany: 2009-04-15, 18:52   

i zmienic płyn przy okazji przejrzeć cały układ

adrian e30 
Reanimator

Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2009-04-15, 23:04   

zmien plyn ewentualnie

adagi75 

Wysany: 2009-04-16, 18:09   

Łapie przy drugim naciśnięciu ale opada.

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-04-16, 19:16   

Słuchaj tak mi się przypomniało czy podczas wciskania tłoczka w zacisk miałeś odkręcony korek na zbiorniczku płynu hamulcowego i odciągałęś jego nadmiar?
Jeżlei robiłes to na zakręconym korku i wcisnąłeś oba tłoczki w zaciski to najprawdopodoniej płyn poszukał sobie innej drogi ewakuacji i prawdopodobie puściły uszczelki w pompie hamulcowej... stąd opadanie pedału głowy nie dam ale czuję, że płyn leci do serwa jak naciskasz pedał hamulca skoro nawet po dwukrotnym nacisnieciu nadal opada...obejrzyj czy nie ma wycieków skoro pedał opada gdzieś płyn musi uciekać chyba że usczlki pompy są wyrwane i poprostu nie trzyma ciśnienia i płyn wraca... innej opcji nie ma.

Yabi 

Pomg: 11 razy
Doczy: 16 Gru 2006
Skd: Golub-Dobrzyń
Wysany: 2009-04-17, 09:52   

Ja podejrzewam że uszczelniacze się wytarły w pompie bo miałem podobny przypadek ale w e30 Po wymianie na nowe był przez jakiś czas spokój hamulce były normalne po czasie znowu pedal był na dwa razy i wpadał powoli kiedy go trzymałem wiec co chwile odpowietrzałem i było to samo bez zmian. Wyciągnęłem pompe przyjrzałem jej się dokładnie i okazało sie ze jest troche wytarta ale ma wżer który drapał tłoczek przez co nie trzymał ciśnienia. :wink:
Ostatnio zmieniony przez Yabi 2009-04-17, 09:55, w caoci zmieniany 1 raz  

adagi75 

Wysany: 2009-04-18, 10:46   

Pompa jest nowa bo myślałem też że to jej wina ale to nie ona i odkręciłem korek na zbiorniczku przy wymianie.

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2009-04-19, 01:57   

Ostanio w focusie maiałem przypadek że zacinały sięhamulce z prawej stornyu aż do zagrznaia tarczy . postanowiołem zmienić płyn bo klocki i tarcze nowe ipostanowiłem że odpowietrze bo miekłe pedął tak się złożło że trzy koła dało się odpowietrzyć a prawe przednie jakby przewód był zaciśniety pedał twardy jak beton ledwie płyn ciurkał z odpowietrznika, co się okazało opaska mocująca do goleni amora była za mocno ściśnieta i płyn z zacisku się nie cofał po rozgięciu opsaki okazało się że przwód w tym miejscu dostal bąbla spuchł i zaczłął przeciekać pedał wpadał nagle w podłogę...

Obejrzyj wszystko łacznie ze sztywnymi przewodami pod progiem skoro pedał wpada cos jest nie tak.

adagi75 

Wysany: 2010-01-28, 19:40   

Witam, mam problem ze spryskiwaczami w e32 730 ponieważ nagle przestały działać. Wycieraczki chodzą normalnie tylko nic nie leci ani na szybę ani na reflektory ani na halogeny, czy miał ktoś podobny broblem albo styczność z taką sytuacją bo bezpieczniki pod maską są ok? Proszę o jakieś podpowiedzi bo jest to w pewnym stopniu utrudnienie podczas poruszania się szczególnie przy angielskiej pogodzie.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: