BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
elektryczne szyby - nie działają po 2 latach postoju.
Autor Wiadomo
Z-Stardust 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 05 Maj 2009
Skd: planeta Ziemia
Wysany: 2009-05-12, 19:11   elektryczne szyby - nie działają po 2 latach postoju.

Witam. Po sromotnym remoncie blacharki próbuję poskładać moje e36 a każdego dnia jakis nowy problem, coś nie pasi, nie działa, pęka w rękach rozpruwa sie albo po prostu doprowadza mnie do kur...cy Podłączyłem w kabinie wszystkie urządzenia i złącza. Wszystko działa z wyjątkiem elektrycznych szyb, które są 2 i są oryginalne. Bezpieczniki ok. Centralny ok. Modół ZVM - jest gdzieś schemat dla tego modułu? miał ktos kiedyś podobny problem? Sprawdzałem na zamkniętych i otwartych drzwiach. Safety swith dla pewności zmostkowany. Brak napięcia na złączach. Proszę o pomoc.

szczaw89 

Pomg: 4 razy
Doczy: 29 Lis 2008
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2009-05-12, 21:47   

Po otwarciu samochodu i wejsciu do srodka wlaczyles zaplon ? jak tak to moze zresetuj kompa

Z-Stardust 

Wysany: 2009-05-12, 22:07   

Dzisiaj pozakładałem zamki w drzwiach, podpiłem kostki włączyłem akumulator i kluczykiem sprawdziłem czy central działa - no i zadziałał ładnie. Przyszła kolej na szyby, których też nie było w drzwiach a więc pozadkładałem mechanizmy, podpiołem kostki - tym razem już nie było tak dobrze. Zapłon był wcześniej właczany i wyłączany ze 40 X a akumulator odpinany i podpinany z 30 x. siedzę i myślę... o co chodzi? :?

[ Dodano: 2009-05-12, 22:09 ]
czy jest jeszcze jakaś szczególna procedura resetu kompa niż tradycyjne odcięcie napięcia z akumulatora?

szczaw89 

Wysany: 2009-05-12, 22:21   

Moze glupio zapytam ale nieraz sie cos przegapi nawet drobnostke wiec przelaczniki do szyb masz podlaczone ?
Kuzyn mial problem z szyberem w e36 94r juz ma inne wtyczki i przelaczniki niz w mojej 95r i mial takie jaja ze cos mial w przelaczniki zasniedziale albo na stykach we wtyczce do przelacznika i nawet sie nie swiecilo podswietlanie w przelaczniku odlaczylismy i podlaczylismy kostke na nowy i zalaczylo i dziala do dzis moze sprubuj cos takiego.
Nie wiem co to moze byc dokladnie ale ja mialem a w sumie mam taki problem ze samochod po stal dluzszy czas kiedys i do dzis nie dziala mi podswietlanie kabiny ani bagaznika ktore jest tez sterowane przez groundmodul IV i musze wziac od innego jakiegos modul groundmodul IV i sprawdzic czy bedzie dzialac bo modul mase z czujnikow dostaje a napiecia na przewód do lampki nie idzie wiec moze tez cos z modułem tylko nie wiem czy np jak mam 95r czy od 91r bedzie pasowac czy bedzie taki sam bo mam dostep do czesci z angola z identycznym wyposazeniem ale w starszym roczniku ;/
Ostatnio zmieniony przez szczaw89 2009-05-12, 22:36, w caoci zmieniany 1 raz  

Z-Stardust 

Wysany: 2009-05-12, 22:28   

przełączniki ok - sprawdzone miernikiem. Jak pisałem na kostkach tych przełączników nie ma napięcia, tak samo jak na złączach przy silniczkach.

szczaw89 

Wysany: 2009-05-12, 22:31   

To niestety nie mam pomysłu ale jak bys nie doszedl do tego a mial mozliwosc sprawdzenia na innym module to sprawdz moze sie w nim cos uwalilo

Gepard 

Pomg: 7 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2009-05-12, 22:54   

krancowki masz podlaczone ?? z tego co pamietam byl taki myk z modulem komfortu ze po podlaczeniu silownika od szyby nalezalo zamknac i otworzyc drzwi inaczej nie dzialal brak napiecia. Napewno byl taki myk w coupe nie wiem jak w innych nadwoziach.
e-30 325e drift spc
e-39 525 TDS
A jest:
e-30 328i Cabrio
e-36 323i
e-30 318 is
Gepard Garage.Swapy mechanika.503-112-639
Ostatnio zmieniony przez Gepard 2009-05-12, 22:54, w caoci zmieniany 1 raz  

Z-Stardust 

Wysany: 2009-05-12, 23:07   

krańcówki sprawdzone. Światełko wewnątrz auta zapala się kiedy trzeba i gaśnie jak należy. Central blokuje drzwi więc raczej "myśli", że są zamknięte... Nie ma ktoś przypdkiem dokładnego info o ZVM Module? chodzi mi o to jakie napięcie na jakim pinie, który pin jest wejściowy a który out? Są tam dwie kostki czarne i jedna biała podłużna z przewodami o małej średnicy.... nie wiecie przypdkiem co to są za przewodziki, tak abym sobie mógł jakoś pomieżyć i sprawdzić ten moduł. Niech to cholera. Tyle problemów na sam koniec remontu.

[ Dodano: 2009-05-13, 12:07 ]
Udało mi się zlokalizować miejsce usterki. Otóż problemem był przekaźnik el. szyb - a konkretnie rozlutowana nóżka cewki przekaźnika. :beer:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: