Wysany: 2009-05-28, 12:18 [M40] Spadek mocy po odcięciu
Hej,
mam taki problem z moim e30 (m40b16) które jest jeszcze całkiem rześkie, silnik kręci się do odcięcia dość równo no... i właśnie wtedy jest problem, po zmianie biegów, po osiągnięciu odcięcia, auto na wyższym biegu przez chwile nie chce jechać, jakby się dusi, zalewa, dopiero po chwili znowu dosyć ładnie jedzie.
zmieniając bieg dosłownie chwilę przed ocięciem, na kolejnym biegu auto jedzie normalnie.
Jak wyeliminować ten błąd? Bo oczywiście nie jest to jakoś super ważne, ale biorąc udział w kjs, trackdayach etc. czasem osiągam odcięcie, a auto przestaje jechać na następnym biegu, aktualnie szkoda, mi jeszcze robić swap, bo w klasie 1.6 mam szanse pojeździć, a poza tym odcięciem silnik dosyć sobie radzi.
U mnie był taki objaw przez padniętą sondę. Po wymianie wszystko si Sprawdź, czy tak się dzieje na zimnym i na ciepłym silniku. U mnie na zimnym odcinał jak szalony a jak się nagrzał to od razu zalewał świece. Wiadomo, że na zimnym nie powinno się kręcic tak wysoko ale raz w imię wyższych wartości nie zaszkodzi
[ Dodano: 2009-05-29, 13:13 ]
na innym forum twierdzą, że kończy się hydraulika, czy to możliwe ? auto jakoś szczególnie nie klepie, ogólnie jest żywe.. po prostu mi je jakby zalewa
[ Dodano: 2009-05-29, 23:43 ]
na zimnym silniku odcina i idzie ładnie dalej
spróbuje zmienić sonde