Wysany: 2009-05-29, 17:03 Co zrobic z bilsteinem B8 z poniszczoną lagą?
Witam
Jestem w posiadaniu amortyzatorów bilstein B8 do bmw E30, tylko ze mają strasznie poniszczone lagi (fachowo - cylindy). Wiadomo ze jest to powłoka chromowa. Dzwonilem do zerkopolu ale mowili ze to juz nie do odratowania (zniszczenia polegaja na tym ze chyba ktos zlapal jakimis kleszczami jak odkrecal/dokrecal). Ale przeciez chyba da sie to moze jakos pochromowac, tak jak robią w motocyklach, po usunieciu starej warstwy?
Bede wdzieczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam
_________________ Sklep motoryzacyjny - najnizsze ceny w okolicy
gg 2649832
na prostą logike same te lagi pewnie by dalo rade chromowac czy niklowac w zakładnie, ale pewnie trzeba by miec to rozebrane i zawieźc same te chromowane lagi.
Teraz jak to rozebrac ew. kto to zrobi i za jaki hajs
chromowanie to kosztowna sprawa
ze strony zerkopolu regeneracja to tez kasa
Myśle że może sie to nawet finansowo nie opłacic o ile da sie wykonac. pozdro
Chrom jest napewno.
Ale tak rozkminiając budowe amorka to przeciez ten zewnetrzny chrom ani nie uszczelnia ani nic, bo to przeciez tylko czesc prowadząca, wiec wypoleruje to na błysk i zobacze co bedzie.
gg 2649832
MISIOR (pasłuszaj ty mnie ) jakie rozbieranie amorów kup se nowe maże być firmy ĆANG-PANG ale nowe (na pół roku) jak chcesz przeprowadzić regeneracje amorów gazowych no olejowych można nawet se twardość wyregulujesz ale czy wato proszę zastanów się nawet jeśli to bilstajny ale zużyte
Chrom jest napewno.
Ale tak rozkminiając budowe amorka to przeciez ten zewnetrzny chrom ani nie uszczelnia ani nic, bo to przeciez tylko czesc prowadząca, wiec wypoleruje to na błysk i zobacze co bedzie.
Jaknie uszczelnia -przecież po tym pręcie(tłoczysku) ślizgają się uszczelniacze .
Polerowanie może da to że nie bedzie się uszczelnienie niszczyć ale czy owo uszczelnienie ma na tyle elastyczności aby bez opuszczenia czynnika z amortyzatora przelecieć po tym uszkodzeniu?
[ Dodano: 2009-05-31, 08:44 ]
darek6 napisa/a:
MISIOR (pasłuszaj ty mnie ) jakie rozbieranie amorów kup se nowe maże być firmy ĆANG-PANG ale nowe (na pół roku) jak chcesz przeprowadzić regeneracje amorów gazowych no olejowych można nawet se twardość wyregulujesz ale czy wato proszę zastanów się nawet jeśli to bilstajny ale zużyte
Bilsteiny są gazowe i w pełni rozbieralne i się je regeneruje.
o ile ja dobrze rozumiem pierwsza wypowiedz Misiora to uszkodzony jest element ktory wystaje ponad żółta obudowe amorka. dalej idac tym tokiem myslenia sugeruje iz uszkodzenie tego typu w bilsteinie nie ma wplywu na jego prace gdyz jest to amortyzator odwrotny i jego pracujaca czesc ktora to jest uszczelniona i musi byc idealnie gladka znajduje sie u dolu pod obudowa !!!
swoja teorie spiskową moge poprzec fotkami jako ze mam akurat jednego takiego żółtego rozlozonego , fotki wieczorem
Pomg: 4 razy Doczy: 29 Lis 2006 Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2009-05-31, 13:58
Przecież w zerkopolu mozesz kupic nowe same tłoczyska Powiem inaczej... oddajac je do regeneracji wymienią to co potrzeba wymienic w zaleznosci od zuzycia czynnik gazu, olej, tzw. moduł, te prowadzenia(uszczelnienia?) zapomniałem jak to sie zwie, i lage(tłoczysko) czy jeszcze innej fachowej nazwy (wiadomo ocokaman) jesli jest zuzyta. Reasumujac oddajesz amory do regeneracji i je regeneruja bez w zgledu na to w jakim sa stanie tylko najpierw nalezy zapytac ile to kosztuje (ja juz pytałem ) bo moze faktycznie jest to nieopłacalne (moim zdaniem raczej jest, ale tylkow przypadku gdy zalezy ci na dobraniu odpowiedniej charakterystyki, wybranej przez ciebie, innej niz seryjny bilstein) jezli poprostu chcesz miec zwykłe (niemodzone) bilsteiny (czyto b6 czy b8) polecam kupic nówki i miec spokój bez czekania eksperymentowania i zastanawiania sie czy bedzie dobrze... Aaa i najwazniejsze, jesli juz sie zdecydujesz na nówki (czyli o fabrycznej charakterystyce) zapomnij o zerkopolu ceny sa z czapki i chyba zalezne od humoru osoby które cie obsługuje... Mysle ze MTS który sie zajmuje dystrybucją bilsteinów ceny ma wporzadku. pozdrooo
Nie sa zuzyte tylko jeden byl zle skladowany i skorodowal troche to raz, a dwa ze jakis matoł niewiedzial jak sie je dokreca.
Odpowiadając na Twoj post - jesli bys kupil "chyba" dobre amory w smiesznej cenie to nie probowal bys czy da sie na nich jeszcze pojezdzic? No chyba ze CIebie stac zeby odrazu wywalic po 500zl za nowa sztuke albo wiecej?A i widze ze nie wiesz ze bilsteiny sa wpełni regenerowalne, ale niestety wymiana lagi sie nie oplaca finansowo bo wychodzi tyle co nowy amor.
wrona napisa/a:
o ile ja dobrze rozumiem pierwsza wypowiedz Misiora to uszkodzony jest element ktory wystaje ponad żółta obudowe amorka. dalej idac tym tokiem myslenia sugeruje iz uszkodzenie tego typu w bilsteinie nie ma wplywu na jego prace gdyz jest to amortyzator odwrotny i jego pracujaca czesc ktora to jest uszczelniona i musi byc idealnie gladka znajduje sie u dolu pod obudowa
Jest dokladnie tak jak mowisz. Wypolerowałem wczoraj lage i amor ladnie pracuje (wiadomo ze sie nic nie bedzie wylewało czy cuś, tylko ewentualnie moze sie cos dostac do srodka przez te wgłebienia).
mattim_bmw napisa/a:
Mysle ze MTS który sie zajmuje dystrybucją bilsteinów ceny ma wporzadku. pozdrooo
Niektóre ceny MTSu moge smialo przebic jakby ktoś chcial
Tak reasumując. Wszystko pieknie ladnie tylko pojawil sie jeszcze jeden problem. Mianowicie jak zalozylem zawieszke na auto i opuszcze na podnosniku to amor sie caly sklada i siada na odbojach (w srodku amortyzatora)
Czy jak rozkrece amor od dołu bedzie sie jakos dało skrócic lage?
gg 2649832
Jest dokladnie tak jak mowisz. Wypolerowałem wczoraj lage i amor ladnie pracuje (wiadomo ze sie nic nie bedzie wylewało czy cuś, tylko ewentualnie moze sie cos dostac do srodka przez te wgłebienia).
Tak reasumując. Wszystko pieknie ladnie tylko pojawil sie jeszcze jeden problem. Mianowicie jak zalozylem zawieszke na auto i opuszcze na podnosniku to amor sie caly sklada i siada na odbojach (w srodku amortyzatora)
Czy jak rozkrece amor od dołu bedzie sie jakos dało skrócic lage?
przeciez zakłada sie jeszcze takie harmonijkowe gumwe osłony i nic nie powino tam wpasc
jakie założyłes spreżyny że amor doszedł do konca u mnie jest podobnie ale jakos zawieszenie pracuje
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
No wiem wlasnie ze jest ta harmonijka, ale tak w najgorszym wypadku moze sie cos tam dostac ale nie powinno.
Sprezyny mam jakies K.A.W. (takie byly w komplecie) i tak sądząc po symbolach na tych sprezynach to niewiem czy nie sa czasem -100
gg 2649832