BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
E34 - znikneła kontrolka ładowania, rozwaliło akumulator
Autor Wiadomo
adriano666 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 22 Maj 2009
Skd: Białystok
Wysany: 2009-06-06, 15:37   E34 - znikneła kontrolka ładowania, rozwaliło akumulator

Witam, dzis podczas odpalania autka anikneła mi kontrolka od ładowania, pierwszo myśłalem spoko, przepaliła sie żarówka, potem po przejechaniu 40 km rozwaliłi mi akumulator, oczywiście brak ładowania.

sprawdziłem mase, bezpieczniki, co jeszcze może być przyczyną braku ładowania i kompletnego braku kontrolki od ładowania ?

szczotki na alternatorze, aku, czy może coś jeszcze ?

szwangru2 

Pomg: 30 razy
Doczy: 13 Gru 2008
Skd: Grójec
Wysany: 2009-06-06, 15:42   

Szczotki przy alternatorze prawdopodobnie się skończyły lub urwał przewód wzbudzenia ten cieńszy dochodzący do alternatora .Żeby to sprawdzic odłącz go od alternatora i dotknij do masy musi zaświecic się kontrolka tylko uwaga -cieńszy przewód bo grubszym zrobisz zwarcie .Czasem bywa że kończą się pierścienie ślizgowe alternatora ale najpierw sprawdż stan szczotek.

adriano666 

Wysany: 2009-06-06, 15:47   

zaraz sprawdze, czy to to

[ Dodano: 2009-06-06, 16:59 ]
wygląda na o że szczotka, ile kosztuje te cacuszko do alternatora ?

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Cze 2008
Skd: DGR
Wysany: 2009-06-06, 21:44   

być może regulator napięcia się skończył... mogła zajść sytuacja że regulator podał zbyt wysokie napięcie i w efekcie przepaleniu uległa kontrolka ładowania, a za ciosem poszedł regulator...posprawdzaj na początek wszystkie kable alternatora i stan szczotek...kuknij także na połączenie masy do silnika...jeśli jednak wysiadł alternator to mam na zbyciu do e34 m20b25 w dobrych pieniądzach...oczywiście sprawny...pozdro.
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

jurexxx 

Pomg: 3 razy
Doczy: 28 Kwi 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-06-07, 00:27   

Z szczotki razem z regulatorem, bo to występowało tylko i wyłącznie razem do m40 zapłaciłem ~80 zł. Sądzę że do twojego motoru nie powinny być dużo droższe.

adriano666 

Wysany: 2009-06-07, 09:49   

kontrolka jest po odłączeniu kabelka od alternatora i po zmasowaniu w innym miejscu, wiec raczej są to szczotki,

dzis na zimnym silniku była kontrolka, a jak sie nagrzał już, wiec sądze że szczotki sie poprostu skończyły

KwitoE30 

Doczy: 08 Wrz 2008
Skd: Głuchołazy
Wysany: 2009-06-07, 09:58   

elektrycy :P ...
zmien kontrolke ładowania (żarówke na dobrą) i ładowanie powróci, ma ona za zadanie zamykac cały obwód,bez niej (lub przy jej spaleniu) ładowania nie bedziesz miał do 3/4/5tys obrotów,powyzej alternator nabierze "sily" i wzbudzi się i ładowanie będziesz miał cały czas do nastepnego odpalenia,zrobisz przegazówke i znów ładowanie będzie...

szwangru2 

Pomg: 30 razy
Doczy: 13 Gru 2008
Skd: Grójec
Wysany: 2009-06-07, 10:38   

KwitoE30 napisa/a:
zmien kontrolke ładowania (żarówke na dobrą) i ładowanie powróci, ma ona za zadanie zamykac cały obwód,bez niej (lub przy jej spaleniu) ładowania nie bedziesz miał do 3/4/5tys obrotów,powyzej alternator nabierze "sily" i wzbudzi się i ładowanie będziesz miał cały czas do nastepnego odpalenia,zrobisz przegazówke i znów ładowanie będzie...
elektryku...... :lol: przeczytałeś post wyżej ?

adriano666 

Wysany: 2009-06-07, 22:08   

ciekawa porada :P ,jutro zmienie szczotki to zobaczymy, jak nie to regulator, lub dalej

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-06-07, 22:13   

ja sie ostatnio tak załatwiłem ze wyjołem zegary i nie świadomy jezdziłem dwa dni bez ładowania az mi padł akumlator ale na szczescie juz jest okej

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

KwitoE30 

Doczy: 08 Wrz 2008
Skd: Głuchołazy
Wysany: 2009-06-07, 22:53   

szwangru2 napisa/a:
KwitoE30 napisa/a:
elektryku...... :lol: przeczytałeś post wyżej ?
nie,nie czytałem bo sie spieszyłem ,i tak odpisałem,sorki

adriano666 

Wysany: 2009-06-08, 21:40   

szczotki zmienione, kontrolka jest, ładowanie jest :) , koszt 50 zł, i moja robocizna :wink:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: