BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E34 M20B20] Zaświeciła się kontrolka od oleju
Autor Wiadomo
Vikus 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 02 Pa 2006
Skd: Ciechanów
Wysany: 2009-06-13, 22:29   [E34 M20B20] Zaświeciła się kontrolka od oleju

Witam wszystkich!

Koledzy i koleżanki!

Jechałem sobie wczoraj spokojnie a tu nagle zaświeciła mi się kontrolka od oleju i zaczęło coś rzęzić i stukać jak panewki i nagle silnik zaczął słabnąć. Zatrzymałem się i zgasiłem auto. Po czym odholowalem do domu. Po pół godzinie zapaliłem furkę i wszystko było ok. Panewki nie stukają olej gaśnie odrazu po zapaleniu.

Stan oleju i takie rzeczy były ok.

Jak myślicie czy ten chwilowy brak oleju zabije powoli silnik? Silnik zaczął słabnąć po zapaleniu kontrolki więc obawiam się, że panewki przyłapały. Co z tym zrobić dalej. Narazie boję się jeździć ;(

Dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam
Vikus

BIZON 
Tatanka power

Pomg: 1 raz
Doczy: 13 Wrz 2006
Skd: Żary
Wysany: 2009-06-13, 23:12   

A olej Ty kiedy wymieniał...? :wink:
Na moje oko, to "stan" oleju jest kiepściutki... To na początek.
Jak olej oki, to dalej sprawdzaj... Panewy itd. ...

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2009-06-14, 06:27   

Odpal i zagrzej , bo jeśli panewki to na zimnym będzie cicho a jak się zagrzeje to zacznie stukać .

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2009-06-14, 12:31   

mogla ci pompa oleju pasc, szczegolnie ze piszesz ze cos rzezi....ja bym auta juz nie odpalal tylko zdjal miske i zobaczyl co i jak.

wolf-72 

Doczy: 23 Lut 2009
Skd: Chorzów
Wysany: 2009-06-14, 21:27   

Spuść olej,jak bedzie lekko srebrny to panewek na bank juz nie masz,nie zapalej silnika nawet na chwile,olej zlac,miska ab,znajdz panewke z najwiekszym luzem,sciagnij ja i zobacz,jasli padły panewki to taniej chyba bedzie motor wymienic,chyba ze masz do tego smykałke,wyciagniesz motor,rozbierzesz wyciągniesz wał,do szlifu,sprawdzic czy korby nie sa uszkodzone,ew kontowanie itp.

swietlik 

Doczy: 09 Cze 2009
Skd: Kraków
Wysany: 2009-06-14, 21:47   

moim zdaniem obstawiał bym pompe oleju... znajomy miał cos takiego w m40 ze kontrolka oleju sie swieciła... ja bym wymienił tzw smoka oraz olej i flitr i wtedy zobaczył no chyba ze w starym oleju zobaczysz opyłki metaliczne no to aneweczki trzeba robic.

tylmanek88 
Młody miłośnik :]

Doczy: 02 Sty 2008
Skd: Wołomin
Wysany: 2009-06-15, 00:23   

mam podobny problem, tyle ze mi zaczyna sie tak "zarzyc" kontrolka od oleju po dynamiczniejszej jezdzie i tylko na luzie przy ok 800obr/min. gdy dodam gazu chociaz do 1000 obrotow kontrolka gasnie. co to moze byc?? niebawem bede wymienial olej filtry itp wiec doradzcie czy tez pompe sprawdzac jak u kolegi czy szukac przyczyny jeszcze gdzie indziej?
pozdrawiam

swietlik 

Doczy: 09 Cze 2009
Skd: Kraków
Wysany: 2009-06-15, 08:56   

olej i filtr mozesz miec juz stary i to moze byc przyczyna lub masz za niski stan oleju

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-06-15, 09:20   

swietlik napisa/a:
zobaczysz opyłki metaliczne no to aneweczki trzeba robic.

:lol: wał korbowy musiałby mieć powierzchnie jak pilnik... :lol: fajnego masz mechanika potrafi zbudować napiecie... i sworzyć scenariusz grozy...

Gdyby chodziło o za niski poziom oleju to by wcześniej zapaliłą się kontrolka nad lusterkiem o niskim poziomie oelju i pomiedzy zegarami błyskał by check, chyba że u ciebie to atrapa i nie działa

Jak kontrolka się zapaliła to sa rzeczy do sparwdzenia
a)... zapchany smok olejowy, lub odkręciął się jego podstawa i nie ciągnie oleju dopiero po zdjeciu miski określisz
b) zapchany filtr olejowy i zawór obejściowy puszcza nie oczyszczony olej do obiegu (kiedy wymieniany
c) umarła pompa oleju lub jej naped... do tego wystarczy manometr na wolnych 50-200 kPa jak mniej pompa do wymiany.
d) zawór przelewowy odpowiedzialny za utzrymanie ciśnienia mółg umrzeć - pomiar ciśneinia oleju coś podpowie.

Jak silnik już zaczłą słabnąć i klekotać to zaczynało łapać na pierścieniach bo chodziły na sucho i w pierwszej kolejności pękają przy pracy na sucho następnie łapią panewki korbowe... ale jak już zaczoł słabnąć to to znaczy że mogło połapać na jedej bądz kilku panewkach... bez demontażu michy nic nie stwierdzisz a my będizmey wróżyc jak z kuli.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-06-15, 09:32, w caoci zmieniany 1 raz  

wolf-72 

Doczy: 23 Lut 2009
Skd: Chorzów
Wysany: 2009-06-15, 21:02   

MARAS napisa/a:
a my będizmey wróżyc jak z kuli.
:beer: święte słowa

Vikus 

Doczy: 02 Pa 2006
Skd: Ciechanów
Wysany: 2009-06-15, 21:53   

Dzięki chłopaki za odpowiedzi.

MARAS ma rację, bez sprawdzenia co się dzieje to można sobie gdybać.

Olej sprawdziłem i jest ok. Jeśli chodzi o robienie silnika to mój kolega chciał wymienić panewki co miało kosztować ok 800PLN i skończyło się na 3000 za remont.

Postaram się w najbliższym czasie zrzucić michę. Ale jeśli coś to raczej chciałbym wymienić silnik przy okazji na coś mocniejszego.

Pozdro...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: