BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e39] 520d porady
Autor Wiadomo
bzykok 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 03 Sty 2007
Skd: Lębork
Wysany: 2009-06-19, 12:03   [e39] 520d porady

Witam.
Od niedawna jestem właścicielem 520d z 2001r 136KM.
Z dieslem mam styczność pierwszy raz i proszę o pomoc, porady jak eksploatować taki silnik, wymiana filtrów , pasków itd...
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2009-06-23, 13:52, w caoci zmieniany 1 raz  

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2009-06-19, 21:58   

poczekać aż się rozgrzeje zanim zaczniesz cisnąć, po jeździe odczekać chwilę zanim zgasisz -ok 30s minutę, lać najlepszy olej i dobrą wachę z markowej stacji, filtry polecam oryginalne - nie kosztują kosmosu

TheKowal 

Pomg: 1 raz
Doczy: 04 Sty 2009
Skd: Tczew
Wysany: 2009-06-20, 10:50   

Rozumiem że powyższe porady dotyczą także 525d i 530d ?

matysns 

Doczy: 12 Cze 2009
Skd: Nowy Sącz
Wysany: 2009-06-20, 11:00   

no dotyczą każdego diesla :)

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2009-06-20, 11:15   

dotycza kazdego silnika :wink: :wink:

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2009-06-20, 14:55   

dotyczą nowoczenych turbodiesli przede wszystkim, a benzyna zanim ją zacznisz wkręcać na wyżyny też musi się rozgrzać, też musi mieć dobre paliwko, olej itp...

mateuszczarn 

Pomg: 2 razy
Doczy: 15 Gru 2008
Skd: Kraków
Wysany: 2009-06-20, 16:08   

jeżeli po jeździe będziesz odrazu gasił silnik a nie poczekasz chwilke to turbinę szlak trafi

bzykok 

Wysany: 2009-06-21, 15:55   

a coś czytałem, że oprócz "normalnych filtrów" powietrza, paliwa, oleju, kabinowych jest do wymiany tzw. odma.Co to jest w ogól jest?Jak często wymieniać?

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2009-06-22, 08:32   

bzykok napisa/a:
a coś czytałem, że oprócz "normalnych filtrów" powietrza, paliwa, oleju, kabinowych jest do wymiany tzw. odma.Co to jest w ogól jest?Jak często wymieniać?

normalny filtr odmy, wymienic najlepiej od razu po zakupie samochodu jako ze zwykle wlasciciele diesli o nim zapominaja, pozniej co 50 tys mysle ze wystarczy ( tu lepiej zeby sie wypowiedzial LUKAS) masakrycznie drogi nie jest okolo 170 zl w aso, zapchany skutkuje oslabieniem motoru, dymieniem na niebiesko

co do diesli m57 z przebiegami 200tys plus wiecej racze pomyslec nad wymiana kolektora dolotowego jesli nie chcecie miec klapek zniennej dlugosci kolka w zaworch glowicy( potrafia sie poprostu urwac) kolektor nowy z aso troche ponad 1000 zl ;) i wiem ze jest mozliwosc zakupu kolektora bez klapek ;)

pozdrawiam

TheKowal 

Wysany: 2009-06-22, 10:12   

Za niedługi czas (acz wszystko uzależnione jest od tego kiedy sprzedam Corollę) stanę się posiadaczem e39 525dA/530dA (po liftingu).

Ile kosztuje taki zwykły przegląd weryfikujący co jest do wymiany w ASO ? Chcę tuż po zakupie dowiedzieć się czegoś więcej o nowym nabytku,co w nim siedzi i co będzie do wymiany. Kolejne pytanie - czy warto iść do ASO i wydać więcej,a jeśli nie,to czy gdzieś na Pomorzu znajduje się jakiś dobry warsztat gdzie można spokojnie oddać swoje BMW ?

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2009-06-22, 21:31   

około 500-600 pln w zależności od miasta i salonu. Moim zdaniem warto wydać taką kwotę kupując auto za około 30 kpln

przegląd przedsprzedażowy zrobiłbym w aso, a potem znalazł jakiś dobry zaufany warsztat, gdzie ludzi w h nie robią

bzykok 

Wysany: 2009-06-23, 21:57   

heja
dzieki za wszystkie odpowiedzi
mam jeszcze takie pytanie:
W komorze silnika przy kielichu amortyzatora od strony kierowcy znalazłem tabliczkę "webasto" z wszystkimi danymi, choć owego nie mam na wyposażeniu.Czy może to oznaczać, że przód auta jest od innego auta???

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2009-06-23, 22:56   

a może być "pomuki"rozdał? :wink:

bzykok 

Wysany: 2009-06-24, 09:01   

nie bardzo rozumiem...

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2009-06-24, 11:49   

Funkcja "Pomógł" na forum :)

bzykok 

Wysany: 2009-06-24, 14:02   

aaa "POMÓGŁ"....
da się zrobić, ale po odpowiedzi na pytanie:
W komorze silnika przy kielichu amortyzatora od strony kierowcy znalazłem tabliczkę "webasto" z wszystkimi danymi, choć owego nie mam na wyposażeniu.Czy może to oznaczać, że przód auta jest od innego auta???

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2009-06-24, 14:19   

nie pisałem o sobie :)

a webasto można zawsze dołożyć. Sprzedawca natomiast mógł je wymontować i sprzedać osobno.

bzykok 

Wysany: 2009-06-24, 15:12   

możliwe, ale ja sprawdzałem wyposażenie po nr VIN i tam nic o webasto nie ma, także się trochę zastanawiam, czy aby nie jest to ćwiartka od innego auta....no sam nie wiem....

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2009-06-24, 18:42   

a może ćwiartka jest oryginalna a reszta jest od innego?
a może sprawdź czy masz webasto inside, może ktoś dorzucił jak pisał przedmówca?
a może weź jakiegoś fachmana żeby obejrzał to autko jak sam nie potrafisz stwierdzić czy była robiona ćwiartka czy nie?
pozdrawiam

mgr inż. Jędrek ;)

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2009-06-24, 20:30   

ta naklejka webasto jest w kazdym dieslu m57 , nie potrafie wyjasnic dlaczego mam tylko podejzenia co do tego. chodzi tu chyba o system podgrzewania plynu chlodzacegio w momencie kiedy silnik jest zimny a webasto jako firma zapewne jest jego producentem

tyle moich domniemań jesli ktos ma konkrety to niech daje :wink:

pozdr

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2009-06-26, 08:38   

nie rozgrzewac na postoju :P

bzykok 

Wysany: 2009-06-26, 11:21   

dzięki za odpowiedzi
postaram się na jutro umówić z serwisem bmw, mam nadzieje, że sprawy wątpliwe się wyjaśnią, dam znać jak będą jakieś konkrety

[ Dodano: 2009-06-26, 22:34 ]
hejka
niestety w fota bmw gdynia grafik zapełniony, trzeba się umawiać z tygodniowym wyprzedzeniem, ale udało mi się pogadać na temat webasto,
wrona Twoje domniemania są jak najbardziej trafne,
webasto to producent urządzeń ogrzewania niezależnego, a ostatnio nawet schładzaczy
natomiast tabliczka świadczy o zamontowanym urządzeniu do ogrzewania silnika i na pewno znajduje się ona w M47 i M57

TheKowal 

Wysany: 2009-07-16, 22:20   

bzykok,
Mógłbyś podzielić się spostrzeżeniami na temat foty ?
Chciałbym oddać swoją 525dA na pełen przegląd i wymienić podstawowe rzeczy które trzeba tylko nie wiem komu to zlecić.Czytałem wiele niepochlebnych opinii na temat Foty i chciałbym zasięgnąć informacji z innego źródła :)

Przy butowaniu strasznie kopci (dlatego butuję bardzo rzadko),nie pali mi jedno postojwe z tyłu (żarówka do wymiany),klimatyzacja jest do nabicia, prawe lusterko nie wygląda na zdrowe,coś powoli stuka w przednim zawieszeniu,PDC nie działa (pewnie jedna czujka do wymiany) i przednia szyba coś paruje mimo odpowiednio ustawionych nawiewów,ten plastikowy zamek od maski nie domyka się po zamknięciu klapy no i auto ma mało mocy przy starcie,długo się rozpędza na niskich obrotach - chcąc ruszyć energicznie nie mogę tego zrobić mimo kickdowna i pierwszego biegu na steptronicu (porównałem sobie z Mondeo mk3 tiptronic i jak tam depnąłem to aż opony piszczały,u mnie jak ślimak,dopiero jak wejdzie w 2k obrotów idzie jak burza).

Nie wiem czy pojechać do RS serwisu w Gdańsku,serwisu Adama czy do Gdyńskiej Foty.
Ostatnio zmieniony przez TheKowal 2009-07-16, 22:24, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: