BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem z przekroczeniem 5 tys. obrotów na LPG BLOS:((
Autor Wiadomo
$PREZES$ 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Kwi 2009
Skd: Końskie
Wysany: 2009-06-23, 16:01   Problem z przekroczeniem 5 tys. obrotów na LPG BLOS:((

Witam. Dwa miesiące temu założyłem blos i nowy reduktor OMVL R90 nowy filtr gazu i wszystko pięknie do wczoraj. Auto powyżej 5 tys obrotów zachowuje się tak jakby w zbiorniku było pół litra gazu. Na postoju wkręca się na maxa. Kręciłem wszystkimi śrubami i w blosie i reduktorze mimo że wcześniej wszystko było ok. Na Pb auto kręci do końca.
Czyli w skrócie ładnie kręci do ok 5tys obrotów a nagle tak jak by ktoś zakręcił gaz w butli. Może elektrozawór w butli, albo średnica rurek fi 6 jest za mała, choć wcześniej było ok więc chyba średnica rurek odpada. POMOCY!!

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2009-06-23, 20:39   

$PREZES$ napisa/a:
albo średnica rurek fi 6 jest za mała

Z lektury przed montażem kiedyś Blosa do siebie pamiętam, że zalecane było zwiększenie średnicy na fi8 bo właśnie przy wysokich obrotach będzie kulał, zmieniłem i nie kulał.

$PREZES$ 

Wysany: 2009-06-23, 20:52   

no ale do tej pory wszystko było ok tak się dzieje dopiero od wczoraj. Na początku kiedy założyłem reduktor omvl powyżej 4.5 tys obrotów łapał muła ale odkręciłem reduktor i problem znikł a to co się dzieje to nie przypomina nic takiego tylko poprostu tak jak by ktoś koło 5tys rpm zablokował dopływ gazu.

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2009-06-23, 21:09   

$PREZES$ napisa/a:
Na początku kiedy założyłem reduktor omvl powyżej 4.5 tys obrotów łapał muła ale odkręciłem reduktor i problem znikł

To już powinno dać do myślenia że nie jest tak jak powinno być. Nie sztuką jest rozkręcić reduktor i BLOSA na maksa. Może przez to kręcenie coś rozregulowałeś?

PS. Tak czy inaczej rurki zmieniłbym na fi 8 :wink:

$PREZES$ 

Wysany: 2009-06-23, 21:21   

cichecki0511 napisa/a:
Nie sztuką jest rozkręcić reduktor i BLOSA na maksa

Łapał muła bo wtedy był max skręcony teraz jest na 5 obr wykręcony czyli połowa chodzi o reduktor oczywiście.

gatun0 

Pomg: 15 razy
Doczy: 30 Lip 2008
Skd: Uć
Wysany: 2009-06-23, 22:36   

a filtr gazu kiedy zmieniałeś ?

Misior 

Pomg: 1 raz
Doczy: 15 Lip 2008
Skd: Prawie Kraków
Wysany: 2009-06-24, 09:35   

gatun0 napisa/a:
a filtr gazu kiedy zmieniałeś ?

$PREZES$ napisa/a:
nowy filtr gazu

czytamy ze zrozumieniem :roll:

$PREZES$ 

Wysany: 2009-06-24, 16:16   

Wczoraj wyczyściłem slita w benzynie, dodatkowo zakręciłem i odkręciłem parę razy zawór w butli, odkręciłem reduktor na maxa i godzine po tych zabiegach jeździł jak dawniej więc mordka uśmiechnięta zrobiłem 10 km i postawiłem auto zadowolony. Dzisiaj jadąc do pracy przycisnąłem mu i 5000rpm i lipa auto bardzo szarpie i gwałtownie zwalnia. Więc w pracy zakręciłem o 1 obrót reduktor i troszkę lepiej. Ale po 5 godz powrót do domu i znowu czasami bo są chwile że puści i jedzie 5000rpm i lipa. Godzinę temu znów rozebrałem blosa wyczyściłem zakręciłem reduktor jak był dawniej i na razie jeździ. Aż się boje jutro jechać do pracy bo znów może być cały dzień nerwowy :dobani:

A wracając jeszcze do przepustnicy w blosie, chodzi do końca tylko wydaje mi się że ale tylko wydaję że powinna się ona bardzo leciutko podnosić a tu tak jak by sprężyna za bardzo ją dopychała ale podkreślam może mi się tylko wydaje

alexil 

Pomg: 11 razy
Doczy: 24 Gru 2006
Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2009-06-24, 17:06   

Po 1 rozkręcenie wszystkiego na maksa to nie jest rozwiązanie-reduktor ma być rozkręcony na maksa, blos nie. Po 2 wywaliłeś register z węża doprowadzającego gaz do blosa? Nie może go tam być. Po 3 sprawdź czy przepustnica porusza się lekko-to jest jakiś gówniany plastik i w połączeniu z gazem lub się zacierać. Jeszcze raz wszystko dokładnie wyczyść.
Co do miedzi to przy tym silniku 6 mm spokojnie wystarczy.

Tak w ogole to schodzisz czasem poniżej 5000 rpm skoro tak narzekasz, że nie idzie powyżej? :)

[ Dodano: 2009-06-24, 17:08 ]
cichecki0511 napisa/a:
Z lektury przed montażem kiedyś Blosa do siebie pamiętam, że zalecane było zwiększenie średnicy na fi8 bo właśnie przy wysokich obrotach będzie kulał, zmieniłem i nie kulał.

Dodam jeszcze jako przykład, że u siebie w 325i miałem miedź 6 mm i auto kręciło się do 7 tyś (podczas jazdy).

$PREZES$ 

Wysany: 2009-06-24, 17:19   

alexil napisa/a:
Po 1 rozkręcenie wszystkiego na maksa to nie jest rozwiązanie-reduktor ma być rozkręcony na maksa

Kiedy auto jeździło ok. blos był na 1 obrót wykręcony i reduktor do połowy bo tak ustawiono pod wskaźnik AFR i samochód jechał cudnie. A z tym kręceniem to kręciłem w tą i w tamtą po wystąpieniu problemu

alexil napisa/a:
Po 2 wywaliłeś register z węża doprowadzającego gaz do blosa

To jest raczej oczywiste, tak wyrzuciłem go

alexil napisa/a:
Po 3 sprawdź czy przepustnica porusza się lekko-to jest jakiś gówniany plastik i w połączeniu z gazem lub się zacierać

a może go polać olejem silnikowym tak gdzieś wyczytałem na forum

alexil napisa/a:

Tak w ogole to schodzisz czasem poniżej 5000 rpm skoro tak narzekasz, że nie idzie powyżej

Jasne że tak, jeżdżę "spokojnie" tylko przedwczoraj jakoś wymusiłem pierwszeństwo i chciałem gwałtownie przyspieszyć a tu taka nie miła niespodzianka

[ Dodano: 2009-06-24, 19:25 ]
Panowie czym smarować slita w blosie aby leciutko chodziła po nim przepustnica??
Ostatnio zmieniony przez $PREZES$ 2009-06-24, 17:22, w caoci zmieniany 2 razy  

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2009-06-25, 01:14   

ja slita potraktowalem bialym smarem.. oczywiscie z umiarem..

$PREZES$ 

Wysany: 2009-06-26, 13:46   

Panowie ręce opadają. Wypolerowałem slita na lustereczko i autko ożyło. Ale to było wczoraj dzisiaj znów to samo. Może trzeba rozebrać całego blosa i wyczyścić gniazdo przepustnicy w którym pracuje slit.

[ Dodano: 2009-06-27, 15:59 ]
Kurcze ale już slit teraz chodzi po polerce bardzo bardzo luźno, kiedy posmarowałem go olejem wydaje mi się że ciężej pracował.

Kiedy wyjąłem blosa i wykręciłem slita żeby klapka po nim nie pracowała żeby wykluczyć tarcie po slicie kilka razy podniosłem przepustnice do góry to chodziła z oporem. Wyjąłem sprężynę ale ona cała, membrana też

[ Dodano: 2009-07-04, 14:18 ]
Koledzy padło podejrzenie teraz na reduktor. I pytanie czy regenerować ten omvl który ma dopiero 2 miesiące czy kupić nowy jeżeli tak to jaki??

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: