BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
światła dzienne
Autor Wiadomość
henry 

Wysłany: 2009-06-23, 22:16   światła dzienne

Witam !! Czy ktoś z Was używa takich świateł ?? Ja tak !! W obydwu "beemkach" zamontowałem światła do jazdy dziennej w technologii LED , zużycie energii minimalne , na poziomie 10 W . Ale ja nie o tym .

W dzisiejszym "Motorze" przeczytałem ,że ukazało się rozporządzenie Ministertwa Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów i ich wyposażenia . Okazuje się ,że juz przy posiadaniu świateł dziennych , nie muszą byc włączone światła pozycyjne . Wystarcza tylko światła dzienne z przodu pojazdu ............................

A więc posiadacze Black Helli ( do których i ja się zaliczam ) , montujemy światła dzienne i w całej krasie możemy pokazywać wszystkich original Black Hella....PZDR - henry

PS. Bo wiadomo , Black Hella najładniejsza .........jak nie świeci !! !!
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
Ostatnio zmieniony przez henry 2009-06-23, 22:18, w całości zmieniany 1 raz  

cichecki0511 

Wysłany: 2009-06-23, 22:27   

Wynalazek aby obejść światła mijania - ja jestem za jazdą n światłach mijania cały rok 24h na dobę :wink:

Tymon 

Wysłany: 2009-06-24, 09:43   

henry napisał/a:
Black Hella najładniejsza .........jak nie świeci !!

Hmm... ja się z tym nie zgadzam :)
IMO uważam że nawet jak świeci to miażdzy np zwykłą lampę.

Pozdrawiam :papa:

DavMc 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2009-06-24, 09:49   

henry napisał/a:
Okazuje się ,że juz przy posiadaniu świateł dziennych , nie muszą byc włączone światła pozycyjne . Wystarcza tylko światła dzienne z przodu pojazdu ............................

co rozumiesz pod pojęciem światła dzienne - światła mijania?
przecież w e30 i w większości aut nie włączysz świateł mijania bez postojówek (pozycyjnych).

nie roumiem tego co napisałeś

-> Allegro -> moje aukcje
Ostatnio zmieniony przez DavMc 2009-06-24, 09:50, w całości zmieniany 1 raz  

Paul 
Calypsorot Metallic

Wysłany: 2009-06-24, 10:11   

DavMc napisał/a:
co rozumiesz pod pojęciem światła dzienne - światła mijania?

Światła dzienne to diody po prostu a mijania to już lampy "właściwe"

biemdablju 
GOOD STYLE FAN

Wysłany: 2009-06-24, 10:18   

henry możesz pokazać fotke jak u CIebie wygladaja te swiatła dzienne w e30?? umiejscowienie itp itd

pozdro
old school & german style follower.

henry 

Wysłany: 2009-06-24, 10:48   dzienne

Witam !! Kilka słów wyjaśnienia ,bo widze ,że nie wszyscy "są w temacie" . Otóż nasz kodeks drogowy dopuszcza stosowanie zamiast świateł mijania w okresie od świtu do zmierzchu ( czyli w dzień) świateł t.zw dziennych . Zazwyczaj były one światłami dodatkowymi wykonanymi w technologii "żarowej" ( żarówki najczęściej 21 W ) , obecnie stosuje sie lampy w technologii LED . Ja posiadam w obydwu "beemkach" światła dzienne marki Hella . Lampy sa bardzo drogie( albo względnie drogie , gdyz kosztują średnio 450-700 zł )
Do tej pory kodeks wymagał by wraz ze światłami dziennymi włączały się automatycznie światła pozycyjne z przodu i z tyłu pojazdu . Obecnie tego wymogu nie ma . Posiadając światła dzienne mozna je włączać bez swiateł pozycyjnych . Należy dodac ,że światła dzienne nie zastępują świateł mijania w sytuacji pogorszonej widoczności (deszcz , mgła ) wtedy w dzień należy włączyć światła mijania . Kodeks wymaga by przy włączeniu świateł mijania automatycznie gasły swiatla dzienne..................

Swiatła dzienne montuje sie na zasadach identycznych jak swiatła przeciwmgielne czyli nie niżej niz 25 cm od ziemi do dolnej krawędzi lampy , nie dalej niz 40 cm od zewnętrznego obrysu auta , a odległość między nimi nie może byc mniejsza niż 60 cm . To wszystko jest w Kodeksie Drogowym . A zdjecie postaram sie wkrótce wkleić .................PZDR - henry
Ostatnio zmieniony przez henry 2009-06-24, 10:49, w całości zmieniany 1 raz  

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysłany: 2009-06-24, 11:04   

czyli mozna jezdzic na samych ringach na legalu ??

Enzo 

Wysłany: 2009-06-24, 11:30   

Tymon napisał/a:
henry napisał/a:
Black Hella najładniejsza .........jak nie świeci !!

Hmm... ja się z tym nie zgadzam :)
IMO uważam że nawet jak świeci to miażdzy np zwykłą lampę.

Pozdrawiam :papa:

A Yh maizd yzwykla i bh :mg:

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysłany: 2009-06-24, 11:51   

czyli mozna jezdzic na samych ringach na legalu ??

henry 

Wysłany: 2009-06-24, 12:23   dz....

Krzysiu!! Ringi to światła pozycyjne a nie dzienne..........Jeździć na samych ringach nie wolno , natomiast ....wolno stać wieczorem na ringach ..............

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysłany: 2009-06-24, 12:44   

yhhhh szkoda :(

dziekuje za wyjasnienie.

Grucha Jr 

Wysłany: 2009-06-24, 23:00   

A co wtedy z tylnymi lampami?? Przecież żeby włączyć lampy z tyłu trzeba włączyć pozycyjne...

Rafał 

Wysłany: 2009-06-25, 10:00   

Grucha Jr napisał/a:
A co wtedy z tylnymi lampami??

musisz wyjąć żarówki jak jedzesz w dzień i włożyć jak jedziesz w nocy -proste :D :D

henry 

Wysłany: 2009-06-25, 17:06   św.dzienne

......Dobra, dobra Rafał , właśnie o to chodzi ,że światła pozycyjne tylne w dzien są zbyteczne ( przednie pozycyjne również )!!!.............i o to głównie chodzi w tym rozporządzeniu !! !

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysłany: 2009-06-25, 18:13   

a skad policjant bedzie wiedzial ze ringi to pozycyjne a nie dzienne ? :P

nowa technologia tak ma byc i co ?

henry 

Wysłany: 2009-06-25, 21:08   św.dzienne

..Krzyś !! !! Zapewniam Ciebie ,że policjant doskonale wie ,że ringi to "odmiana" świateł pozycyjnych a nie światła do jazdy dziennej !!

biemdablju 
GOOD STYLE FAN

Wysłany: 2009-06-27, 01:20   

yo henry

miałeś wrzucić fotke :) ciekawi jesteśmy jak to wyglada, moze ten patent jest warty grzechu :wink:

pozdro
old school & german style follower.

Misior 

Wysłany: 2009-06-27, 09:16   

Od kiedy to w dzien nie musza byc właczone swiatła pozycyjne z tylu?
Bo mi sie wydaje ze wszystkie audi, od których wogole powstał pomysl daylight'ów to mają zapalone pozycyjne z tyłu.

RoboCop 
Morder...ator

Wysłany: 2009-06-28, 13:14   

widzę, że większosc nie rozumie różnicy miedzy jazdą cały rok na światłach mijania (nie na przecimgielnych, postojowych czy jakichś obrysowych) a tym, że możnaby jeździć w dzień na przepisowych światłach do jazdy dziennej...

mareks 

Wysłany: 2009-06-28, 17:09   

mozna sie bawic w dokladanie dziennych ale po co? dodatkowa elektryka, dodatkowy problem. :|

GG: 6377445

henry 

Wysłany: 2009-06-28, 19:56   dzienne

...Sorry mareks ale nie zgadzam sie z Tobą . To tylko trzy przewody więcej . Światla zapalaja sie automatycznie , żaden problem , tam naprawdę nie ma się co popsuć.

Przepraszam ,ale Robo ma rację , nie wszyscy dyskutanci rozumieją różnicę między światlami mijania i dziennymi . A Kodeks Drogowy mówi jasno ,że kierujący od świtu do zmierzchu jest obowiązany używać świateł mijania lub świateł dziennych.

A teraz po tym rozporządzeniu , jeżeli ktos posiada światła do jazdy dziennej nie musi mieć włączonych świateł pozycyjnych

Na koniec ciekawostka . Dzis w powrotnej drodze ze zlotu dwa razy zostałem zatrzymany przez "drogówkę" . Za każdym razem odbywałem miłą rozmowę z policjantem na temat świateł dziennych( to był powód kontroli) . Okazuje się ,że informacja o tym rozporządzeniu jeszcze do nich nie dotarła. PZDR - henry

PS. A słyszeliście ,że już nie ma punktów "za niemanie świateł" ?? ??????????
Ostatnio zmieniony przez henry 2009-06-28, 19:59, w całości zmieniany 2 razy  

mareks 

Wysłany: 2009-06-28, 20:27   

w e30 wogole sie nad tym nie zastanawialem bo zawsze mialem wlaczone swiatla mijania ktore zapalaly sie po przekreceniu kluczyka.
w e36 niestety tego nie ma i musze pamietac o wlaczaniu ich ale o dziwo jeszcze nigdy nie zapomnialem i jedyne czego mi brakuje to wlasnie jakiegos automatycznego wlacznika zebym sie nie musial o to troszczyc.
czy nie lepiej ewentualnie wlozyc wlasnie jakis wlacznik sw mijania i zrezygnowac z dodatkowych lamp? bo przeciez zuzyciepaliwa bedzie i tak raczej nie warte swieczki

GG: 6377445
Ostatnio zmieniony przez mareks 2009-06-28, 20:35, w całości zmieniany 1 raz  

henry 

Wysłany: 2009-06-28, 20:53   automatyczny włącznik świateł ............

............Tak , to prawda , jeżeli decydujesz się ,że będziesz jeżdził na światłach mijania w dzień , to najlepiej zainwestowac w dobry automatyczny włącznik świateł na Allegro , taki ,który ma w dodatku rozdzielone obwody świateł pozycyjnych ( żeby można było w dalszym ciągu używać świateł pozycyjnych osobno na każdą stronę pojazdu podczas parkowania) .Dobry - czyli kosztujący raczej powyżej 30 zł ............

Co do zuzycia energii.........Oczywiście wyliczenia kosztów zużycia paliwa były zamieszczane w prasie motoryzacyjnej i w/g szacunków różnych ekspertów jeżdżenie w dzien z używaniem świateł mijania kosztuje kierowcę rocznie 40-60 zł dodatkowo . Cały czas świecą najczęściej dwie zarówki po 55 W , komplet świateł pozycyjnych - 30 W wraz z oświetleniem tablicy rejestracyjnej , czyli najmniej idzie na to 140 W mocy z alternatora ( nie uwzględnia sie tutaj pomijalnie małego zuzycia energii na oświetlenie tablicy wskaźników ............

Ja osobiscie wolę te "dzienne" o mocy łącznej chyba 12 W , przynajmniej wiem ,że akumulator będę miał zawsze doładowany .................A wyboru każdy dokonuje sam . Ja nikogo w tym poscie do niczego nie przekonuję i nie namawiam tylko informuję o zmianie w przepisach . Pozdrawiam - henry

PS. A tym moim avatarze , te dwie białe kropki to właśnie światła dzienne . To jest wersja "okrągła" . w drugim aucie są "prostokatne" też Helli.............................
Ostatnio zmieniony przez henry 2009-06-28, 20:55, w całości zmieniany 1 raz  

cichecki0511 

Wysłany: 2009-06-28, 21:05   

Tylko powiedz Henry po co te kombinacje, tłumaczenie policji, zakładanie dodatkowego oświetlenia (które swoją droga pasuje do e30 i nie tylko jak nie powiem co)? Dla zaoszczędzenia kilkudziesięciu zł rocznie?
Normalnie wsiadasz odpalasz silnik, zapalasz światła mijania i jedziesz :D

Odpowiedz do tematu