BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e36]Dziwne objawy pomocy
Autor Wiadomo
Hardrav 
e-30 a co to jest??

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Sty 2008
Skd: Ruda Slaska
Wysany: 2009-07-06, 18:34   [e36]Dziwne objawy pomocy

Witajcie mam mały problem. Jechalem dzisiaj sobie spokojnie bez wygłupów stalem troche w korku i nagle poczułem przez nawiew zapach płynu chłodniczego myslac, ze to od goscia przede mna nie przejąłem sie tym zbytnio, tym bardziej ze wskazowka temperatury była tak jak zawsze.
Jadac kawałek dalej nie dawało mi to spokoju i zatrzymalem sie na poboczu sprawdzic czy aby to na pewno nie moja beemka to smierdzi płynem i okazało sie ze to moja i ciekł płyn i to nawet bardzo, z pod korka ciekło płyn popusciłem trcohe korek, zeby mi nie rozsadziła przewodow uleciało chyba z 2 litry. temperatura silnika caly czas w normie.
Przestało bulgotac woda i pojechałem kawalek dalej, temperatura na chwilkę skoczyła troszkę wyżej i znowu wróciła do normy, dolałem wody do układu i załączyłem ogrzewanie na maxa, ku mojemu zdziwieniu nie nie dmuchało mi gorące powietrze tylko takie normalne jak by z dworu temperatura caly czas w normie tak jak zawsze
odkreciłem korek i wylał chyba z litr wody znowu.
Pojechalem na stacje i caly czas temperatura norma dolalem BORyGo litr i niby wszystko ok, ale nie dmuchalo ciepłe powierze co jest grane ?? ?
czy moge tak jezdzic co musze wymienic zeby sie takie cos nie powtórzyło???? Pompa jest nowa termostat tez POMOCY!!!!1 :help: :help:

[ Dodano: 2009-07-06, 18:47 ]
dodam ze jak odkręciłem odpowietrznik to leciała cały czas para
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2009-07-06, 20:02, w caoci zmieniany 1 raz  

wolf-72 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 23 Lut 2009
Skd: Chorzów
Wysany: 2009-07-06, 20:37   

Hardrav napisa/a:
ale nie dmuchalo ciepłe powierze co jest grane ??
Musisz odpowietrzyc uklad,co nie zmienia faktu ze cos bylo przyczyna takiej sytuacji,wisko,malo plynu w chlodnicy itp,nie dolewaj wody,wylej caly plyn,zalej nowym,odpowietrzaj i obserwuj co sie dzieje

Hardrav 
e-30 a co to jest??

Wysany: 2009-07-06, 21:05   

no
i dolałem płynu niewiem czy dobrze ale chyba odpowietrzyłem i dmucha juz ciepłe powietrze temperatura utrzymuje sie w normie niewiem czy problem został opanowany ale ciekawi mnie i maartwi fakt ze takiego focha mi moaj kochana strzeliła i martwi mnie ze kiedys znowy jej cos odbije

kavka 

Doczy: 04 Mar 2007
Skd: Jaworzno
Wysany: 2009-07-06, 22:06   

A miałeś dobrze dokręcony korek od wyrównawczego ?? Kolega w e34 kiedyś miał słabo dokręcony i też temp w normie a płyn wywaliło i to dość sporo ... Po dolewce i odpowietrzeniu wszystko w normie ...

Jaworzno LanS SQUAD :D

wolf-72 

Wysany: 2009-07-06, 22:33   

Hardrav napisa/a:
ze kiedys znowy jej cos odbije
I tak bedzie,nic nie dzieje sie bez przyczyny,jak bedziesz mial problem to zapraszam do mnie,mam warsztacik wiec pewnie cos wymyslimy :D

Hardrav 
e-30 a co to jest??

Wysany: 2009-07-07, 00:04   

wolf-72 napisa/a:
Hardrav napisa/a:
ze kiedys znowy jej cos odbije
I tak bedzie,nic nie dzieje sie bez przyczyny,jak bedziesz mial problem to zapraszam do mnie,mam warsztacik wiec pewnie cos wymyslimy :D

kolego wydaje mi sie ze predzej czy puzniej i tak sie poznamy bo grzanie wody w chłodnicy to nie jeden moj problem

[ Dodano: 2009-07-07, 00:05 ]
kavka napisa/a:
A miałeś dobrze dokręcony korek od wyrównawczego ?? Kolega w e34 kiedyś miał słabo dokręcony i też temp w normie a płyn wywaliło i to dość sporo ... Po dolewce i odpowietrzeniu wszystko w normie ...

moze i było to wlasnie nbie dokręcony korek z zbiornika bo cos łatwo mi sie odkrecal ten korek ja z niego woda sie wylewala ale moze popuscił sie poprzez to ze sie woda gotowała

kavka 

Wysany: 2009-07-07, 00:29   

Cytat:
moze i było to wlasnie nbie dokręcony korek z zbiornika bo cos łatwo mi sie odkrecal ten korek ja z niego woda sie wylewala ale moze popuscił sie poprzez to ze sie woda gotowała

Układ chłodzenia to układ ciśnieniowy i po to jest korek z zaworem ciśnienia żeby upuszczał w momentach awarii np. visca , uszczelka pod głowicą , gdy ciśnienie momentalnie wzrasta ... Możliwe że np korek już nie trzyma dobrze ... Podmień sprawdź :wink:

Hardrav 
e-30 a co to jest??

Wysany: 2009-07-07, 11:55   

tylko ze teraz sie juz nic nie dzieje normalnie chodzi ogrzewanie jest zagrzewa sie tak jak zawsze po przejechaniu około 5km. dochodzi to temperatury normalnej niewiem co jest grane

kavka 

Wysany: 2009-07-07, 17:59   

Jeśli wszystko jest ok to bardzo możliwe że to przez niedokręcony korek :) Kolega też do dziś nie ma problemów już po tym incydencie :wink: Póki co jeździj i sie ciesz i pamiętaj o dokręcaniu korka po ewentualnych dolewkach :wink:

Ostatnio zmieniony przez kavka 2009-07-07, 17:59, w caoci zmieniany 1 raz  

wolf-72 

Wysany: 2009-07-07, 22:10   

Kiedy ostatnio sprawdzales stan plynu chlodniczego :?: Pare razy spotkałem sie z małym wyciekiem z chłodnicy,ludzie rzadko sprawdzaja stan plynu,a kiedy jest go mało o problemy bardzo łatwo,lub dolewaja wode,a kiedy jest jej wiecej niz plynu wtedy mamy dużo pary,gdyż bmka pracuje w optymalnej tem 100^C,a wtedy woda juz wrze.Jak bedziesz mial dalej problemy pisz na pw,podam Ci namiary,mam kompa wiec jak masz inne problemy pewnie tez cos wymyslimy

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: