Jeżeli dla ciebie splanowanie głowicy to bardzo dobra robota to jesteś w błędzie i nie masz o tym pojęcia.
Po pierwsze ile cię to kosztowało bo jakość usług przy obróbce głowicy zawsze jest zależna od ceny. jeżeli zapłąciłeś np. 120 złotych to znaczy że jest tylko splanowana i umyta.
Po drugie w planowaniu powierzchni głowicy chodzi jedynie o wyrównanie prostoliniowosci powierzchni i usuniecie śladów odcisku po poprzedniej uszczelce a nie o zmniejszenie chropowatosci powierzchni dlatego jest frezowana a nie np. szlifowana czy polerowana. Ma być równa i lekko chropowata by uszczelka mogła się w nią wgnieść.
Co do Twojego pytania.... wydobywa się na zamknietym zaworze i od razu po odpaleniu na zimnym silniku i nie jest to np. smażący się olej z prowadnicy to znaczy, że głowica została ch-u-j-o-w-o zrobiona lub wcale bo zawór nie przylega powierzchnią do gnizda zaworowego lub źle został dotarty lub wcale ewentualnie skoro były np. frezowane gniazda zaworowe to zostało wykonane nie w osi, może skrzywiona lub wybita jest prowadnica zaworu, a może poprostu zawiesza się zawór i nie domyka.
Ogólnie ktoś ją zrobił ale nie za dokładnie. lub wcale jej nie robił tylko splanował i umył bo już się z takimi specjalistami spotkałem co skasowali za sprawdzenie szczelności głowicy klienta a wcale jej nie wykonali bo nawet jej nie rozebrali ani nie oczyścili więc nei mogli wykonac próby szczelnosci (OSTROWSKI w Gdańsku- zdecydowanie nie polecam) bo w innym warsztacie próba szczelnosci po demontarzu głowicy wykazała pękniecie.
Ja bym ją ściągnął zawózł szlifierzowi i kazał robić jeszcze raz ale patrzyłbym mu na ręce lub znalazł inną szlifiernie.
P.S. a tak dla wyjaśnienia jak odbieram głwoice ze szlifierni a nie ja ja demontowałem czy składałęm to i tak przed założenienm sprawdzam czy zawory się domykają czy zawory nie mają luzu w prowadnicach czy zamki są zatrzaśniete na trzonkach i czy wogóle pracuje na sucho a dopiero montuję bo każdy jest człowiekiem i może się pomylić.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-07-25, 10:30, w caoci zmieniany 2 razy