Mam na uwadze zmianę auta na coś większego i jest dużo ładnych beemek tylko w automatach, czy możecie mi napisać jak to się sprawuje, czy warto i w ogóle coś opowiedzieć na temat eksploatacji starych (e34/e38) jak i nowszych triptronik (e39/e38) automatycznych skrzyń biegów ?
MOD EDIT: LUKAS
Grzesiu takie tematy to w technicznym
Pomg: 4 razy Doczy: 21 Lut 2008 Skd: ok. Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2008-05-24, 12:45
Nie jestem doświadczony w jeździe automatami, ale miałem okazje przejechać się Mercedesem, Audi i BMW (2x E34) w automatach i powiem Ci że taka skrzynia w beemce sprawowała się najlepiej. Na przykład podczas wyprzedzania i wciśnięcia gazu to końca Mercedes redukował biegi pojedyńczo o dwa w dół i przy tym było wyraźne dosyć mocne szarpnięcia, w Audi także redukował pojedyńczo, ale szaprnięcia były już mało odczywalne, a w BMW redukuje odrazu o dwa biegi dół i z minimalnym odczyciem, na skutek czego jazda automatem BMW jest moim zdaniem najbardziej konfortowa.
O awaryjności i innych sprawach niestety już nie mam wiedzy
Nie jestem doświadczony w jeździe automatami, ale miałem okazje przejechać się Mercedesem, Audi i BMW (2x E34) w automatach i powiem Ci że taka skrzynia w beemce sprawowała się najlepiej. Na przykład podczas wyprzedzania i wciśnięcia gazu to końca Mercedes redukował biegi pojedyńczo o dwa w dół i przy tym było wyraźne dosyć mocne szarpnięcia, w Audi także redukował pojedyńczo, ale szaprnięcia były już mało odczywalne, a w BMW redukuje odrazu o dwa biegi dół i z minimalnym odczyciem, na skutek czego jazda automatem BMW jest moim zdaniem najbardziej konfortowa.
O awaryjności i innych sprawach niestety już nie mam wiedzy
Ja jak narazie wymieniłem w skrzyni olej,filtr oraz linke od drązka zmiany biegów do skrzyni (głupie rozwiązanie powoduje zbieranie sie zaniezyszczen na gładzi końca linki a pożniej linka się w pancerzyku od syfu klinuje)
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Ja moge powiedziec tyle...duzo jezdzilem i nadal jezdze automatem 5hp30 przy silniku m60b40 i powiem ze jest to rewelacyjna skrzynia...dla porownania jezdzilem Mercedesem w automacie to tragedia, wogole nie moglem sie z nia zrozumiec a w Bmw jest bajka... Z awaryjnoscia jest roznie no ale biorac pod uwage koszty wymiany sprzegla dwu-masowego w nowszych autach to wychodzi taniej raz na jakis czas zrobic remont automata...
_________________ Jadac lewym pasem zjawisko dlugich swiatel w lusterku jest mi obce...
ja jeździłem m10b18 3hp22 mocy nie za wiele, ale do czego zmierzam skrzynia ma już ok 300k km nigdy nie była remontowana, wymieniane tylko filtry, olej i uszczelka pod miską na czas i nie ma żadnych problemów i mimo iż jest to stara mechaniczna skrzynia (bez elektroniki) to zachowuj się rewelacyjnie
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
Ja w E32 mam 4hp22 i najechane 260 tys. Zmieniłem olej, filtr po zakupie - koszt średni, ale spokój na co najmniej 50 tys. Nie działa mi blokada "P", poza tym nie narzekam. Komfort jak żaden inny. Moje następne auto będzie również z automatem.
Problemem jest sytuacja gdy trzeba auto podholować, czy coś tam zrobić. Wiadomo jak jest.. Wiedza na temat skrzyń automatycznych wtedy się przydaje.
M60 5HP30 nie ubieraj sie w skrzynie GM jak napisal Lukas problem z naprawa nie kazdy sie podejmie czesci dosc drogie ogolnie automat jest spoko ale jesli lubisz poswirowac to zdecydowanie manual czeste uzywanie przycisku pod pedalem Kickdown moze spowodowac rozsypanie sie skrzyni (peka kosz , lub ukreca sie frez na koszu cena nowego kosza 1700)
ja ma przy m20 4hp22-rewelacyjna skrzynia i dla porównania moge napisać ze mam w domu jeszcze passata b5 z tiptronikiem ktory gorzej pracuje niż 20letnia skrzynia w moim e30
zadatkowałem e34 530V8 i może dziś pojadę po odbiór nie wiem jaki jest tam model skrzyni, ale ma tryb adaptacyjny i sport, a były jeszcze 2 inne modele bodajże ze śniegiem i jakaś jeszcze inna, oglądałem w instrukcji
w m60 bedzie 5hp30 jak juz upisz to pierwsze zmien olej i filtr (olej drogi bo syntetyk elf ale warto) i zeby nikt nie wcisnal Ci kitu ze masz miec w niej dextron III czyli czerwony olej ma byc przezroczysty do tej skrzyni jak bedziesz zmienial nie przejmuj sie ze kolor bedzie czarny taki ma byc .Sprawdz czy nie wyje czy nie przeciaga biegow czy dziala Kick down czy jest parking
szukałem jednak nie znalazłem, czy ktoś ma namiary na najlepszych speców od skrzyni automatycznych tak jak od felg jest wiadomo kto, od swapów też.. itd. :)
_________________ Sex jest jak BMW... Radość z jazdy...
Ja mam E36 1.8i w automacie i jestem bardzo zadowolony ,mam go 10 miesiecy.W moim automacie wymienia sie olej co 40000 tys.Jesli chodzi o eksploatacje to bardzo wazne jest sprawdzanie oleju i regularna wymiana,nie ktorzy pisza ze najlepiej wymieniac co druga wymiane w silniku,na necie mozna poczytac o eksploatacji itd.pozdro
szukałem jednak nie znalazłem, czy ktoś ma namiary na najlepszych speców od skrzyni automatycznych tak jak od felg jest wiadomo kto, od swapów też.. itd. :)
najpierw oczekuje trafnej diagnozy a potem ewentualnie profi naprawy..
napisz tutaj może innym też się przyda..
po prostu zaczyna delikatnie szarpać i się gubić.. a wiem, że z automatem jest tak, że im wcześniej się do niego zajrzy tym mniejsze koszty ew. naprawy..
Ostatnio zmieniony przez ahir 2009-07-28, 23:01, w caoci zmieniany 1 raz
proponuję najpierw wymienić olej i przepłukać wszystkie kanały olejowe, może się coś zapycha,
po drugie zrobić skrzyni "reset"
po trzecie może czas już wymienić łącznik skrzyni z wałem to przestanie szarpać.
no więc, dzięki za wszelkie podpowiedzi "co to może być" i "co ewentualnie można zrobić" ale żeby naprawiać albo kupować używki, nadal pozostaje pytanie "gdzie z tym pojechać" ?