BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Wymiana sondy lambda E36
Autor Wiadomo
Szymex 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 15 Lip 2008
Skd: Gdynia
Wysany: 2009-08-21, 11:47   Wymiana sondy lambda E36

Witam!
Muszę wymienić sondę w m52b25. Na kompie pokazało że druga sonda wariuje. Pierwsze pokazywała idealne wartości, druga cały czas skakała w pomiarach. Kupiłem sondę i teraz rodzi się pytanie - która to jest druga sonda? Kolektor wydechowy jest podzielony, sondy lezą praktycznie równolegle. Podpowie mi ktoś czym mam się kierować? Może jakieś foto...?

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2009-08-21, 23:24   

Musisz poprostu pomierzyć miernikem która ma przekłamania i wtedy będziesz wiedział. Miernik najlepiej wskazówkowy. Ale w/g realoem jest tylko jedna sonda, Z którego roku masz auto? Ale po innym modelu widać że pierwsza sonda jest w kolektorze a druga za katalizatorem i może to tak w naturze wygląda.
Ostatnio zmieniony przez Vindevil 2009-08-21, 23:35, w caoci zmieniany 2 razy  

Szymex 

Wysany: 2009-08-24, 23:29   

Mam m52b25 z listopada 1997. Na Siemensie. Nigdzie nie widać sondy za katalizatorem. :wow:

Guta 

Pomg: 4 razy
Doczy: 03 Maj 2007
Skd: Biłgoraj
Wysany: 2009-08-25, 00:10   

Mnie się zdaje że wszystko się liczy od strony rozrządu więc druga sonda to ta obsługująca 4,5 i 6 cylinder.

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2009-08-25, 06:22   

Zerknij: http://www.realoem.com/bm...189&hg=18&fg=10
Tu wychodzi że jest tylko jedna sonda.

Szymex 

Wysany: 2009-08-25, 08:53   

No właśnie wiem, też to widziałem. Ale u mnie są dwie, na po jednej na każdy kolektor. Mam w ogóle inny wydech. Tylny tłumik wygląda identycznie jak ten z M3. Być może poprzedni właściciel coś przekładał. Z resztą zobacz tutaj: http://www.realoem.com/bm...229&hg=18&fg=10
Jasno widać że też są dwie sondy na kolektor wydechowy. Wczoraj wykręciłem starą sondę i założyłem nową (uniwersalną) tylko że chyba coś z kablami pomieszałem. Oryginalnie jest czarny, czerwony, żółty i biały. Na uniwersalnej jest czarny, szary i dwa białe. Na karteczce dołączonej do sondy było kilka opcji łączenia kabli w zależności od kolorów fabrycznych, lecz żaden nie odpowiadał mojemu. Połączyłem czarny z czarnym a resztę szeregowo, tak jak wychodziły z sondy oryginalnej. Po rozgrzaniu silnika niby wszystko było ok (zniknęło dymienie, które wcześniej było naprawdę spore), ale po pewnym czasie silnik zaczął nierówno chodzić na wolnych obrotach. Spadały do ok 500 obr/min i trzęsło silnikiem. Zakładał ktoś może taką uniwersalną sondę żeby podpowiedzieć mi jak połączyć te przewody? :|

Wanat 

Pomg: 8 razy
Doczy: 21 Lut 2007
Skd: CK
Wysany: 2009-08-25, 09:18   

Tak to u Ciebie wygląda?
http://www.realoem.com/bm...g=11&fg=50&hl=9

Szymex 

Wysany: 2009-08-25, 09:20   

Noooo!! Dokładnie tak! :spoko:

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2009-08-25, 12:04   

Sondy są różne i jak miała czerwony kabel to mogła być na inne napięcie prawdopodobnie na 5V. Są to sondy do sterownika Siemens-a.
http://www.swistak.pl/a35...LVO-NOWA-.html#
Ostatnio zmieniony przez Vindevil 2009-08-25, 12:06, w caoci zmieniany 1 raz  

Szymex 

Wysany: 2009-08-25, 14:56   

Czyli co, ta uniwersalna nie podejdzie?

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2009-08-25, 15:11   

Tak , podejdzie , ale 5V

Arti89 

Pomg: 1 raz
Doczy: 24 Mar 2009
Skd: Golub-Dobrzyń
Wysany: 2009-08-25, 18:28   

Kolego masz sondę tytanową o ile się nie myle bo w ślinikach M52 występowały tytanowe bo cyrkonwa to jest ta co ma kable szary,biały.i dwa czarne. Druga to ta co jest na drugim kolektorze od visco. Jeśli nie wiesz jak sprawdzić która to wykręć obydwie i porównaj jedna może być mocniej zakopcona jedna lub może w środku brzęczeć gdy potrząśniesz :)
Ostatnio zmieniony przez Arti89 2009-08-25, 18:34, w caoci zmieniany 4 razy  

DjAquaz 

Pomg: 2 razy
Doczy: 06 Gru 2008
Skd: Glasgow
Wysany: 2009-08-26, 11:56   

Ja się martwie o spalanie. Dużo pali i zauważyłem że jak trzymam gaz w jednej pozycji np 2 lub 3 to szarpie autem co mnie doprowadza do szału. Też raczej mam 2 sondy.mam jedną nówke ale uniwersalną chyba Part Lucas-jeszcze nie założoną. Nie jestem pewny czy są takie same oby dwie. Świece wykluczam bo nowe,cewki raczej tez są wporządku,ale jak tylko dopadne to kupie i wymienie.Macie jeszcze jakieś propozycje na takie zachowanie pracy silnika??

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2009-08-26, 12:30   

DjAquaz napisa/a:
Ja się martwie o spalanie. Dużo pali i zauważyłem że jak trzymam gaz w jednej pozycji np 2 lub 3 to szarpie autem co mnie doprowadza do szału. Też raczej mam 2 sondy.mam jedną nówke ale uniwersalną chyba Part Lucas-jeszcze nie założoną. Nie jestem pewny czy są takie same oby dwie. Świece wykluczam bo nowe,cewki raczej tez są wporządku,ale jak tylko dopadne to kupie i wymienie.Macie jeszcze jakieś propozycje na takie zachowanie pracy silnika??

To może być wina sondy bo takie historie z szarpaniem to często przyczyna złego CO2.

DjAquaz 

Wysany: 2009-08-26, 18:57   

No własnie.Musze to sprawdzić bo nawet zdarza się że sie zadusi ale to bardzo rzadko.Czuje bardzo duży spadek mocy a spalanie wzrosło solidnie. Przepływka raczej działa ok. Musze to jak najszybciej naprawić bo nie wyrobie na paliwo

[ Dodano: 2009-08-26, 20:17 ]
Się wkurzyłem i to ostro.Też mam Lambde z czerwonym przewodem czyli tytania sensor. Jak wyczytałem tylko 10 % pojazdów w UK posiada takie. Jak na złość są droższe.Zauważyłem tylko jedną sonde na kolektorze wydechowym.Mam nadzieje że mam tylko jedną. Chyba że wiecie że są 2 to lepiej powiedzcie. Musze wymienić ją jak najszybciej.

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2009-08-27, 09:12   

Jeśli w kolektorze to muszą być dwie. Chyba że poprzedni właściciel już jedną zdemontował. Miernikiem (najlepiej wskazówkowym) łatwo ją sprawdzić czy dobrze działa. Za katalizatorem też powinna być.
Tak z samej ciekawości wypnij drugą i sprawdz jak będzie jeździł.

DjAquaz 

Wysany: 2009-08-27, 10:55   

Dzieki za rade. Ale czy jej przypadkiem nie uszkodze jednej jaki i drugiej??? Próbowałem kiedyś odkręcić sonde i ja pogruchotało. Nie chciała się nic a nic odkręcić. macie jakiś sposób na dostanie sie do lambdy pod maską??? widziałem bardzo ubogi dostęp do niej

Arti89 

Pomg: 1 raz
Doczy: 24 Mar 2009
Skd: Golub-Dobrzyń
Wysany: 2009-08-27, 14:03   

spróbuj odkręcić na rozgrzanym silniku pomaga :) a i weź jakiś porządny klucz kuty , a nie jakąś chińską podróbkę bo takim to albo klucz zegniesz albo sondę uszkodzisz. Najlepiej jak byś podjechał pod komputerek to 5min i sprawdzone czy sonda walnięta czy nie. Przyjedz do mnie to Ci podepnę pod kompa hehe Powodzenia
Ostatnio zmieniony przez Arti89 2009-08-27, 14:04, w caoci zmieniany 1 raz  

DjAquaz 

Wysany: 2009-08-27, 15:16   

Tak Tak bardzo bym chciał ale troszeczkę za daleko. :D Z Glasgow do ciebie ok 2200 km więc raczej mi się ni opłaca :lol: :lol: :lol:

Szymex 

Wysany: 2009-09-01, 09:56   

Vindevil napisa/a:
Jeśli w kolektorze to muszą być dwie. Chyba że poprzedni właściciel już jedną zdemontował. Miernikiem (najlepiej wskazówkowym) łatwo ją sprawdzić czy dobrze działa. Za katalizatorem też powinna być.
Tak z samej ciekawości wypnij drugą i sprawdz jak będzie jeździł.

A jest taka możliwość, żeby auto jeździło poprawnie na jednej, sprawnej sondzie?
Nie spowoduje to jej uszkodzenia? Poszukuję właśnie nowej sondy za rozsądną kasę a jeździć trzeba...

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2009-09-01, 13:01   

Lepiej jeździć bez dwóch.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw