BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E30] M10 1.8 problem z silnikiem
Autor Wiadomo
Bertek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 30 Sie 2009
Skd: Elbląg
Wysany: 2009-08-30, 13:55   [E30] M10 1.8 problem z silnikiem

Witam.
Mam mały problem od niedawna a mianowicie.
Mam BMW E30 z 88 roku z silnikiem 1.8 i zauważyłem że chyba silnik łyka mi olej
w znacznej ilości i zaczeła więcej palić

Nie dawno wymieniałem olej razem z filtrem.
Zalałem Castrola GTX 15W40 przy 187373 przebiegu
obecnie stan licznika wynosi 189530.
Razem z tym wymieniłem wentylator, kopułkę, palec, filtr powietrza. Wymienić muszę jak najszybciej jeszcze świece i przewody. Jednak chwilowo fundusze mnie ograniczyły.

Po wymianie oleju z rury dawało dymem jedynie na starcie (ruszanie na światłach jak mu depłem) teraz dym się nie wydostaje.
Silnik ogólnie jest suchutki, jedynie nad kolektorem jest „usyfiony czarny” po poprzednim właścicielu jeszcze. Może olej wycieka w tym miejscu

Silnika nie katowałem, gumy nie paliłem, bączków tez nie kręciłem. !

Od 3 dni zapala się kontrolka oleju i gaśnie podczas jazdy. Sprawdzałem poziom to się przeraziłem sprawdzam go od tych 3 dni rano i widać, że znacznie go ubywa.

Jaka może być tego przyczyna ? Co trzeba zrobić, wymienić, naprawić, sprawdzić ? Pomóżcie proszę, podpowiedzcie :) mechanikiem nie jestem ale co nie co wiem.

Z góry bardzo dziękuję. :)
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2009-08-31, 07:01, w caoci zmieniany 1 raz  

RafalBMW 
MPower

Doczy: 15 Lip 2009
Skd: kuj-pom/Irlandia
Wysany: 2009-08-30, 20:45   

Moga byc pierscienie do wymiany,uszczelniacze na zaworach,sprawdzales dokladnie czy nie ma wyciekow

Bertek 

Wysany: 2009-08-30, 21:05   

Sprawdzałem dzisiaj dokładnie i na moje oko nie widziałem żeby wyciekał olej.
Ten silnik od michy do głowicy jest usyfiony w pyłach kurzu itp i nie zauwarzyłem świerzych śladów oleju i na ziemi też nie zostawia plam.

Bagnet mi pokazuje bardzo śmieszny poziom. Jak wyżej pisałem wymieniałem olej i zalałem świeże 4 litry i przez ten okres przejechanych ponad 2000 km nałykał sie ponad 3 litrów oleju to coś jest nie tak żeby fundował sobie taką dawke oleju :help:

w najgorsze może silnik już jest na kompletnym dojechaniu i zafundować musze kapitalny remont lub wymiane :(

beryl 

Pomg: 9 razy
Doczy: 11 Lis 2007
Skd: WPR
Wysany: 2009-08-30, 21:44   

Bertek napisa/a:
jedynie nad kolektorem jest „usyfiony czarny”

To pewnie cieknie spod dekla po głowicy. Uszczelka do wymiany, albo wymyj ekstrakcyjną uszczelkę, wierzch głowicy i liźnij cieniutko silikonem wysokotemperaturowym- nie będzie lecieć. Po wymianie oleju 3L/2000 to za szybko. Musiałbyś przytrzeć silnik, żeby tak nagle łykał takie ilości oleju.

herbalaizer 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Lip 2009
Skd: koło
Wysany: 2009-08-30, 22:49   

Ja bym zaczął od oleju. Ja miałem tak. Wymieniłem olej na lotosa 10 w 40 po tygodniu zjadł litra a po 2 tygodniach lampka od oleju się zapaliła w trakcie jazdy i słyszę jak panewki się zaczęły odzywać. Wylałem olej. (gęstość porównywalna do wody) zalałem dobrym olejem 20W50 i był spokój do następnej wymiany bez żadnej dolewki cały czas stan.
Olej olejowi nierówny :wink:

318Albert 
2x 3er mit szperre

Pomg: 3 razy
Doczy: 12 Sie 2009
Skd: Kielce
Wysany: 2009-08-30, 23:00   

20W50 to śmierć dla M40 !! ! sprawdź kompresje na cylindrach i ciśnienie oleju. Wtedy będziemy myśleć co dalej z nim zrobić. Jeżeli masz dobrą głowicę to za 500zł da się go poratować jeżeli jest coś walnięte w bloku silnika.

pepik11 

Skd: ze wsi
Wysany: 2009-08-30, 23:39   

318Albert, dobrze piszesz!! Największą głupotą jest lać do M40 mineralny olej!!
W tym silniku najcenniejszą rzeczą jest dobra głowica. Na mineralnym oleju głowica długo nie pojeździ bo ten silnik był stworzony pod oleje syntetyczne. Dokładnie tak jak kolega pisze - ciśnienie na cylindrach i ciśnienie oleju do sprawdzenia!!

Bertek 

Wysany: 2009-08-30, 23:44   

Ja mam M10B18 motor bodajże jak sie nie myle i wyczytałem w książce "Sam naprawiam BMW serii 3" że zalewa sie 15W40 Castrol GTX no to tak postąpiłem :) . Ale że tak nagle zaczął wciągać ten olej to niemoże być :(

Ktoś inny powiedział że to błąd że mogłem wlać 10W40 ale tak naprawde niewiem co chciał przez to powiedzieć.

A od czego był ten dym z rury po zalaniu oleju nowego przez kilka dni dawł dym z rury tylko w lusterko patrzałem jak ruszałem że od cholery dymu wywalał. I po tym czasie przestał wypuszczać ładnie wszystko chodziło bez zarzutu do tego czasu jak zobaczyłem ile oleju jest w silniku to mało sie nie osmarkałem ....

tomasxr 

Doczy: 11 Sie 2009
Skd: suwałki
Wysany: 2009-08-31, 19:10   

pewnie dlatego przestał dymić bo juz oleju nie było nic

[ Dodano: 2009-09-08, 21:23 ]
jak uszczelniacze masz uszkodzone to masz taki objaw :
dym się wydobywa z rury wydechowej przy odpuszczaniu gazu .
jak masz mocno zużyty dół silnika to będzie dymił cały czas lub
jak masz pęknięta głowice! :spoko: 8-)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: