BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Hamulce
Autor Wiadomo
Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-02-20, 01:37   Hamulce

Dzis pojawil mi sie problem z hamulcami. Pierwsze hamowanie jest slabsze niz kiedys, ale nie jest tak zle, moge zablokowac kola. Jednak jesli puszcze pedal i wcisne go spowrotem, z trudem zablokuje kola przy predkosci 40 km/h. Do stanu jak z pierwszego hamowania wszystko wraca po kilkunastu sekundach. Jesli stoje i pompuje hamulcem, to czuc wyraznie ze pedal twardnieje. Rowniez jesli zgasze silnik, wcisne kilka razy pedal, i potem uruchomie go trzymajac noge na hamulcu, nie czuje harakterystycznego zapadniecia sie pedalu, obniza sie tylko minimalnie. Co jest? Domyslam sie ze wspomaganie wyszlo, ale moze ma ktos jakies sugestie zanim zaczne wszystko wymieniac?

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2005-02-20, 02:16   

jesli pedal podczas kilkukrotnego podpompowania (silnik pracuje)zaczyna puchnac-idzie do gory to ja stawiam na zapowietrzony uklad !
przyczyn moze byc wiele od niesprawnej pompy,cieknacego cylinderka po pekniety przeod hamulcowy.

w wiekszosci przypadkow objawem bedzie tez bydobywajacy sie plyn hamulcowy (wiec bedzie go ubywalo w zbiorniczku)

obejrzyj cala instalacje dokladnie od pompy az po zaciski !! !

Bruner 

Wysany: 2005-02-21, 06:57   

Hmmm, nigdzie nie widac sladow wycieku, plynu w zbiorniczku tez nie ubywa. To sie stalo nagle jezdzilem, jezdzilem i wszystko bylo ok, az wczoraj ze zdziwieniem przejechalem wjazd w ktory chcialem skrecic, bo wcisnalem hamulec a nie zdazylem przed nim wychamowac z predkosci 50 km/h. Wogole to mam wrazenie ze to sie pogarsza, czasem nawet pierwsze hamowanie wyglada jak na zgaszonym silniku, a czasem przez kilka hamowan jest ok. Od momentu w ktorym to zauwazylem zrobilem jakies 40 km i normalnie boje sie wyjechac na miasto.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-21, 08:13   

Kiedy ostatnio plyn zmieniales?

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2005-02-21, 11:17   

sprawdz felgi od wewnatrz czy nie sa zachlapane plynem !

Bruner 

Wysany: 2005-02-21, 13:04   

dUSk napisa/a:
Kiedy ostatnio plyn zmieniales?

Plyn wymienialem po kupnie, czyli w lipcu albo na poczatku sierpnia. Ale Mysle ze gdyby to byl stary plyn, to objawy pojawialy by sie stopniowo, a u mnie bylo ok, az pewnego razu zachamowalem a tu nic.
Cytat:
sprawdz felgi od wewnatrz czy nie sa zachlapane plynem !

Zadnego sladu, ani na felgach, anie na ziemi, nigdzie. Poziom plynu nie zmienil sie ani troche.

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-02-21, 13:10   

A moze po prostu pompa hamulcowa ma juz dosc?

Bruner 

Wysany: 2005-02-21, 13:12   

Mcinek napisa/a:
A moze po prostu pompa hamulcowa ma juz dosc?

Mozna ja jakos sprawdzic? Spodziwalem sie raczej ze to cos ze wspomaganiem, a nie sama pompa. Wykosztowalem sie w tym miesiacu na walek i nie bardzo mam teraz kase na wymiane czesci na oslep.

niktun 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 19 Lis 2004
Skd: warszawka
Wysany: 2005-02-21, 13:29   

jol

jeśli masz na tyle bębny to upewnij się, że to nie cylinderki.
Dla 100%wej pewności :? niestety trzeba zdjąć bębny, dokładnie obejrzyj, przy okazji zwróć uwage na ile masz zużyte szczęki i bebny - to też cylinderkom nie pomaga w pracy. Cylinderek może się delikatnie pocić i juz będzie bruzdził.

jak juz będziesz na 100% pewien, że nie masz wycieków to pozostaje pompa + serow.

pzdr

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-02-21, 13:42   

bębny to tylko prowizorka i nadają się tylko do blokowania kół, zdecydowana większość siły hamowania pochodzi z przednichg hebli...
hmmm miałem napisac żebys pojechał na jakis plac i zahamował podczas skręcania, bo to może właśnie tylko tył hamuje, ale przecierz e28 ma sekcje na krzyż. Może jakis zator w pompie :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Bruner 

Wysany: 2005-02-21, 13:46   

SmasherE30 napisa/a:
hmmm miałem napisac żebys pojechał na jakis plac i zahamował podczas skręcania, bo to może właśnie tylko tył hamuje, ale przecierz e28 ma sekcje na krzyż. Może jakis zator w pompie :roll:

Ja mam E30, nie E28 :) Pojade dzis na placyk i zrobie eksperyment.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2005-02-21, 13:52   

hehe no tak, pochlastało mi się cosik :lol:
Mój eksperyment ma wykazac czy autko na noznym nie hamuje przypadkiem tak jak na ręcznym. Z resztą sam spróbuj, najpierw nożnym potem ręcznym i zobacz jaka jest różnica. Podchodź do tego jak do zawracania na rękawie czyli 40-60km/h nagły skręt i hebel :wink:

Tylko nie rób rybki bo sama ryba jest w stanie obrócić samochód. Zrób po prostu ostry głęboki skręt w jedną stronę, najlepiej lewą (kierowca, masa, równomierny nacisk kół ... przy skręcie w prawo samochód dużo bardziej się przechyla)

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-02-21, 14:31   

SmasherE30 napisa/a:
bębny to tylko prowizorka i nadają się tylko do blokowania kół, zdecydowana większość siły hamowania pochodzi z przednichg hebli...

To odlacz sobie tylne heble i zobaczysz czy sa tylko prowizorka - powodzenia :D :D nie pisz takich rzeczy Macku bo az slabo sie to czyta :)

Anonymous
Go
Wysany: 2005-02-21, 14:34   

W 2.5i dali z tylu tarczowa prowizorke bo fajniej wyglada :D

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2005-02-21, 14:40   

Marcin, musiałes kiedyz z ponad 100 hamować na samym ręcznym? Ja owszem i to jest śmierc w oczach, stad napisałem co napisałem. :roll:
dusk mówie o bębnach :?

Bruner 

Wysany: 2005-02-22, 00:22   

Proba juz zrobiona, hamuja wszystkie 4 kola, tyle tylko ze bardzo slabo. Skrecam, 1 hamowanie, blokuja sie kola i jade prosto, puszczam na moment - skrecam. Wciskam ponownie - nic sie nie zmienia, jade po luku i troche zwalniam. Dopiero jak stane na pedale to sie zablokuja i znowu jade prosto. Czasem jak ma foha to 3 albo 4 hamowania pod rzad sa ok, ale w 90% jest tak jak napisalem. Teraz pytanko: jak sprawdzic czy to pompa czy serwo?

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2005-02-22, 00:40   

kurcze ... skoro wszystkie 4 hamują, nie ma wycieków, a jak się zaprzec na maxa to i zablokuje to ja stawiam na serwo :roll:
ale najpierw podejmij próbę odpowietrzenia układu :roll:

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2005-02-22, 08:05   

yo!
Miałem to samo uzywane serwo od e30 2,0 kupiłem za 40 zł i hamuje jak talala robota szybka i krótka ( 3 węzyki i 2 śruby) no i odpowietrzenie ukladu i nowy płyn bo wyciekło jakies szambo
pozdrawiam

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2005-02-22, 20:02   

Bruner jeśli będziesz potrzebował serwo to daj znać ,powinno gdzieś leżeć u mnie w garażu(sprawne na 100%),bo po wymianie silnika nie mieściło się i musiałem założyć mniejsze.Pozdro.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-02-22, 21:09   

A może płyn masz do :cenzura:? Kup DOT 5.1 ATE na ten przykład....
A co do beembnuf to Smasher nie służą tylko do blokowania, mam bębny i wiem jak jest....Fakt, ze przód bierze na siebie większość, ale i tak ok 30% zostaje do roboty dla tyłu....Co prawda moje właśnie będą szły do wymiany, bo już ich prawie nie ma :( :wink: Ale jakoś całą zimę prawie przejeździłem na takich....Trzeba tylko hamować wcześniej i z wyczuciem i nie rozpędzać się do jakiś zawrotnych prędkości :evil:
Po coś te bębny są prawda?

bogumił
[Usunity]

Wysany: 2005-02-22, 21:19   

u mnie w starej poczciwej e 12 z tyłu są bębny i tarcze więc myślę że to nie prowizorka :D

Bruner 

Wysany: 2005-02-22, 21:19   

Jutro chcialem zabrac sie za odpowietrzanie, ale moze faktycznie przy okazji wymienie plyn. Tylko nie wiem ile plynu potrzebuje (E30 320 90 rok) i jak sie za to zabrac? mozna prosic o jakis opis co i jak? W zyciu plynu nie wymienialem a nie chcialbym sie zabic bo np zle odpowietrzylem. Aha, mozna mieszac ze soba plyny roznych producentow? Oczywiscie chodzi mi o ta sama klase plynu, DOT 4 z DOT 4 itd. Mam w piwnicy jakies poltora litra, ale nie wiem czy wystarczy, a w okolicy nie widzialem takiego samego plynu.

bogumił
[Usunity]

Wysany: 2005-02-22, 21:36   

Jak będziesz oszczędzał to starczy ostatnio robiłem całe hamulce z płukaniem całego układu i poszło mi właśnie ok 1,5 ltr Z tego co wiem płyny można mieszać. Tylko muszą być tego samego rodzaju Zacznij odpowietrzanie od koła najdalszego od pompki i nie oszczędzaj płynu Pęcherzyki powietrza nie od razu się pojawią Jak układ masz w miarę czysty to załóż na odpowietrzniki przewody i do butelki z tym a potem przez pończochę do zbiorniczka. pozdrawiam

Darek W-wa 735 

Pomg: 1 raz
Doczy: 30 Sie 2004
Skd: Warszawa YELONKI
Wysany: 2005-02-23, 22:57   

Ja kolego stawiałbym na serwo.Identyczny przypadek miał mój teść w fordzie.Pomyśl rozsądnie-jeżeli to np. była by to wina płynu, to dlaczego czasami hamulce działają O.K.Porady naszych kolegów zaczęły się trochę od du...y strony.A i objawy nie są takie,żeby wskazywaly na:zużyte szczęki hamulcowe,bębny,zapowietrzony układ.Bo w przypadkach,które wymieniłem,po kilkukrotnym podpompowaniu,hamulce powinny działać normalnie-jednorazowo.Potem czynność znowu trzeba powtórzyć.Głównym wskaźnikiem uszkodzenia serwa jest,zresztą sam opisywałeś,brak wpadania pedału po uruchomieniu samochodu.Najpierw wymień serwo,któryś z kolegów zaproponował,że ma dobre na 100%,a płyn to sobie wymień wedle upodobania.Niewiadomo kiedy były ruszane odpowietrzniki,można urwać i zaczynają się problemy,a możliwe że to niepotrzebna operacja.Pozdrawiam i zyczę szybkiego uporania się z tym problemem,bo jest poważny-bez hebli to nie jazda. :wink:

DAREK-użytkownik forum
E34 525 -SPRZEDANE> Jest: PRIMERA P12,YAMAHA Fazer 600 , E36 COUPE,E 38

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2005-02-25, 10:19   

chyba na odwrót :roll:
właśnie po to wynaleziono hamulce tarczowe, aby lepiej odprowadzały ciepło, a powierzchnia cierna i skureczność na zimno w odpowiednio zaprojektowanych bębnach owszem będzie lepsza od tarczy porównywalnej srednicy.
Ja nie mówie że tył nie hamuje wcale, ale wyraźnie słabiej.
P.S. Nie hamowałem awaryjnie autkiem z tarczami z tyłu...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: