BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problemy z silnikiem M20B20
Autor Wiadomo
manniak16 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 10 Lip 2009
Skd: Otwock
Wysany: 2009-09-07, 22:28   Problemy z silnikiem M20B20

Mam problem z moja bunia mianowicie jade sobie dzis na LPG, chce wyprzedzic i nie chce sie wkrecacsie wszystko jak w maluchu;] na sluch tak jak by nie pracowaly wszystkie gary.... W silniku wymienione swiece, filtry (paliwa, powietrza, oleju), olej w silniku. przewody i kopulke powyzej 4tys obr. dojezdzam do domu chce wjechac w brame i buum strzelilo. Zsunela sie ta guma z antywystrzalu zalozylem ja odpalila normalnie wjechalem i patrze co jest z tymi obrotami.... Wkrecala sie max do 2tys obr.... a gdy pedal przyspieszenia byl w podlodze krecila do 1.5tys i spadaly obroty praktycznie do 0:(. Wczesniej na benzynie chodzila normalnie teraz.... kreci normalnie troszke ponad 7tys ale nie trzyma wolnych obrotow znaczy jak ja troszke pogazowac to zatrzyma sie gdzies tak na 400obr i trzesie sprawdzalem (w nocy polalem woda i patrzylem na efekt- nic nie swiecilo wiec wydaje mi sie ze jest ok) I teraz mam do was pytanie co sadzicie co moze byc przyczyna ewentualnie co sprawdzic itd.... aha zapomnialem teraz na LPG wogole nie chce chodzic wkreci sie do 1tys obr potem gasnie i tak zabawa w kolko a na pedal przyspieszenia nie reaguje..... Z gory dzieki za pomoc.

wolf-72 

Doczy: 23 Lut 2009
Skd: Chorzów
Wysany: 2009-09-07, 22:32   Problemy z silnikiem M20B20

Sprawdz przeplywke,czy jest cala,moze mozesz gdzies podjechac na kompa :?:

manniak16 

Wysany: 2009-09-07, 22:40   

Przepływka wyglada na cala klapka w srodku chodzi lekko ale moze jest jakis inny sposob na jej sprawdzenie???? Na kompa pojade tylko ogarne te wolne obroty bo bez obrotow to nie zadna jazda;/;/

Zmisio 

Pomg: 3 razy
Doczy: 06 Wrz 2009
Skd: Tychy
Wysany: 2009-09-08, 00:59   

Przeplywka ma taka czarna klapke kolo wtyczki. Mozesz ja sciagnac (pewnie bedzie sie mocno trzymac na kleju) i zobaczyc czy potenciometr jest wytarty.
Jesli wydac na czarmym polkolu biale slaby to bierzesz omomierz, 1 koncowke przykladasz do tego czegos metalowego co jezdzi po potenciometrze, 2 koncowke przykladasz do konca potenciometra. Ruszasz powolutku tym metalowym czyms (moze byc klapka przepustnicy) jednoczesnie patrzac na omomierz ... jesli w jakims momencie omomierz bedzie pokazywal rezystancje bliska nieskonczonosci to masz "dziure" i bez wymiany przeplywki sie nie obejdzie.

Jesli nie ma bialych sladow (czego jeszcze nigdy chyba nie widzialem w starych silnikach) to znaczy ze sam potenciometr jest zdrowy, polaczen w samej pzreplywce bym nie podejrzewal.
Moze warto sprawdzic silniczek krokowy ....

PS rezystancja powinna zmniejszac sie proporcionalnie do kata wychylenia klapki.
Ostatnio zmieniony przez Zmisio 2009-09-08, 01:06, w caoci zmieniany 2 razy  

venom 

Pomg: 2 razy
Doczy: 22 Sie 2009
Skd: Będzin (sląskie)
Wysany: 2009-09-08, 05:48   

Podepne sie pod temat bo motor ten sam tylko bez lpg. Silnik ma slabe wolne obroty (pracuje jak na sportowym wałku do tego stopnia ze porusza rytmicznie buda) do tego czasem przy delikatnym dodaniu gazu prawie ze gasnie - pozatym wydaje sie byc slaby jak na te 2.0. Odczucie jest takie ze jedzie jakby nie mogl a czasem rwie dosc fajnie - wczoraj zauwazylem ze np przy trzymaniu gazu tak na 3/4 idzie lepiej niz przy wcisnieciu gazu do oporu.
Mysle ze przydaloby sie zeby ktos kto zjadl zeby na m20 napisal kompedium jak dokladnie ma przebiegac zasilanie tego silnika w paliwo co i jak sprawdzic - wtedy krok po kroku moznaby dojsc co i jak.

Pozdrawiam

Zmisio 

Wysany: 2009-09-08, 10:42   

Venom ... obiawy masz jakby przepływkowe. A powiedz ... da sie gazem ustawic obroty na 900-1000 ?
Jak nie .. to jakby przepływka (ona na wolnych obrotach wcale nie stoi w miejscu tylko delikatnie sie rusza i wyciera) w momencie gdy przepływka daje opor nieskonczony ... komp mysli ze silnik nie bierze powietrza ... w zwiazku z czym odcina wtryski nastepnie z racji spadku obrotow zmniejsza sie zapotrzebowanie na powietrze, potenciometr przeplywki wchodzi na "zdrowe" pole, znowu dostaje paliwo, obroty rosna przeplywka wychyla sie na "martwe" pole i tak w kolko (efekt zwykle jest taki ze obroty po puszczeniu pedalu gazu przez chwile faluja 300-900) komputery adaptacyjne "ucza" sie zajechanej przeplywki ale do m20 takich zdaje sie nie bylo.....

PS jesli masz za niskie obroty, zrypana pzeplywe i silnik pracoje rowno (obroty nie faluja) to pozazdroscic machiny :)
Ostatnio zmieniony przez Zmisio 2009-09-08, 11:44, w caoci zmieniany 2 razy  

venom 

Wysany: 2009-09-08, 16:16   

chyba nagram klip "na wolnych" bo to nie jest falowanie tylko typowa praca sportowego walka ;) czyli takie pulsowanie

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-09-08, 16:25   

venom napisa/a:
chyba nagram klip "na wolnych" bo to nie jest falowanie tylko typowa praca sportowego walka ;) czyli takie pulsowanie

Ale dzieje się tam i na zimnym i na ciepłym silniku ? U mnie to pulsowanie było wtedy kiedy miałem zjechany wałek i popychacze buda bujała się na boki ale na obrotomierzu nic nie falowało. Po wymianie wałka i popychaczy dzieje się tak tylko wtedy kiedy luz zaworowy jest ustawiony za ciasno i tylko na zimnym silniku.

Jeżeli chodzi o obroty to też mam taki przeskok z 800 na jakieś 1100 i nie da się płynnie ich podnosić w tym zakresie ale hamownia pokazała że przepływka jest raczej dobra.

Zmisio 

Wysany: 2009-09-08, 16:52   

hamownia nie pokaze raczej drobnej "dziury", jesli nie jestes w stanie ustawic gazem na pewien zakres obrotow to jest dziura w potenciometrze. Tj dodajesz gazu i przy np 1500 rpm obroty zamiast rosnac maleja i silnik sie dlawi, dodasz wiecej to wskocza na te 2000rpm. Nie mowie tu o czyms w rodzaju "wciskam na wolnych gaz w podloge i przez chwile silnik jakby kuleje"

MAJSU 

Wysany: 2009-09-08, 17:13   

Zmisio napisa/a:
hamownia nie pokaze raczej drobnej "dziury", jesli nie jestes w stanie ustawic gazem na pewien zakres obrotow to jest dziura w potenciometrze. Tj dodajesz gazu i przy np 1500 rpm obroty zamiast rosnac maleja i silnik sie dlawi, dodasz wiecej to wskocza na te 2000rpm. Nie mowie tu o czyms w rodzaju "wciskam na wolnych gaz w podloge i przez chwile silnik jakby kuleje"

U mnie wszystko się kręci jak powinno a dziura może być też spowodowana luzem na lince gazu. Moja jest do wymiany ale jakoś nie chce mi się za to zabrać.

Tak to wygląda:

http://www.youtube.com/watch?v=3lQiqbXcXzE

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-09-08, 18:55, w caoci zmieniany 2 razy  

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2009-09-08, 19:07   

venom, MAJSU, o takiej pracy silnika mówicie?
http://www.youtube.com/watch?v=A1flXiqxQp4
Jeśli tak, to u mnie to samo się dzieje.
Tu:
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=8450
cały wątek, może coś Was tam naprowadzi. Ja walczę z tym już dość długo, parę rzeczy wymieniłem i nic.
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-09-08, 19:07, w caoci zmieniany 1 raz  

MAJSU 

Wysany: 2009-09-08, 19:19   

maaaad napisa/a:
Tu:
cały wątek, może coś Was tam naprowadzi. Ja walczę z tym już dość długo, parę rzeczy wymieniłem i nic.

Tak jak pisałem na wyciętym wałku mam takie objawy albo na za ciasnych zaworach. Jutro ustawię je od nowa bo docierałem i zobaczę czy będzie już równiutko chodził.

A jak z obrotami u ciebie ? Też jest taka przerwa 800-1200 ?

Ogólnie to ten problem występuje chyba tylko w B20 czy się mylę ? :roll:

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-09-08, 19:20, w caoci zmieniany 1 raz  

Stammek86 

Pomg: 30 razy
Doczy: 21 Sty 2007
Skd: Poznań
Wysany: 2009-09-08, 21:37   

MAJSU napisa/a:
Ogólnie to ten problem występuje chyba tylko w B20 czy się mylę ? :roll:

masz racje.Ja osobiscie jeszcze nie widzialem dobrze chodzacego na wolnych b20.

manniak16 

Wysany: 2009-09-08, 22:11   

Przepływka sprawdzona w podobny sposob jak opisał to jeden z was wszystko z nia jest w porzadku całe szczescie:):) przy dokladnym przejezeniu czesci okazalo sie ze kopulka poszla sie stosunkowac, pompa paliwa sie rozsypała i czujnik polozenia walu nie dziala bo ma cos ok 300omow a powinien miec ponad 500;/ no i przy okazji przejzane zostaly wszystkie weze od podcisnienia uszkodzone zostaly naprawione lub wymienione... teraz czekam na czesci ktore kupilem na alledrogo i zobaczymy co z tego bedzie miajmy nadzieje ze dobrze.... wiec puki co dzieki za cenne porady. Pozdro:)

venom 

Wysany: 2009-09-08, 23:47   

maaaad napisa/a:
Tu:

tak mw wlasnie o to chodzi. tylko jakby wolniej te cykle ida - i w takt tego buja lekko buda na boki (czuc jak siedzisz ze auto sie kiwa)
u mnie zawory sa podobno do regulacji. ile kosztuje takie cos i czy jakis super fachowiec musi do tego byc?

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2009-09-09, 08:21   

MAJSU napisa/a:
A jak z obrotami u ciebie ? Też jest taka przerwa 800-1200 ?

No nie ma opcji ustawić pedałem gazu obroty na 1000 - przy najmniejszym pyknięciu w gaz skaczą do ok. 1400.
venom napisa/a:
u mnie zawory sa podobno do regulacji. ile kosztuje takie cos i czy jakis super fachowiec musi do tego byc?

To nie jest skomplikowany zabieg, ale żeby ustawić zawory dobrze, to trzeba trochę porzeźbić. Jak nie robiłeś - oddaj do mechanika, nie powinno kosztować zbyt dużo (jakieś 50 zł max?).
Bujać u mnie też buja tą budą.
U siebie wymieniłem przepływkę (używana, raczej sprawna... w zasadzie to dwie), świece (nowe, Bosch), cewkę (nowa, Bosch), regulator ciśnienia paliwa (nowy, Bosch), gumę przepływomierza (nowa, ori), pompę paliwa (nowa, Bosch), ECU (używka, of kors), czujnik położenia przepustnicy (używka). Telepie na zimnym silniku, chociaż i na ciepłym deko nierówno pracuje - raz lepiej, innym razem gorzej. Jak silnik rozgrzany to w sumie pod obciążeniem pracuje całkiem ładnie, wkręca się raczej bez problemów. Wałek-w sumie zjechany nie jest, ślady zużycia są, ale bez tragedii-myślę, że jest w ok stanie.
Jeszcze jedną rzecz - gdy silnik się już rozgrzeje i pracuje w miarę równo, to zaczyna popierdywać jak na filmiku, gdy zacznę "pompować" w hamulec. W sumie to ponoć nic dziwnego, bo serwo działa na zasadzie podciśnienia i jest to podobno normalny objaw, ale zastanawiam się, czy nie ciągnie mi właśnie na serwie lewego powietrza. Bo skuteczność hamowania też jest, delikatnie mówiąc, dyskusyjna (tzn. niby koła blokuję bez problemów większych, ale trzeba depnąć, mimo że klocki z przodu są nowe - no chyba że ciulowe jakieś? kupiłem ferodo, a tarcze jeszcze mają spory zapas). Ojca 520i w porównaniu z moją staje w miejscu po lekkim wduszeniu hamulca.
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-09-09, 08:23, w caoci zmieniany 1 raz  

MAJSU 

Wysany: 2009-09-09, 09:08   

maaaad napisa/a:
No nie ma opcji ustawić pedałem gazu obroty na 1000 - przy najmniejszym pyknięciu w gaz skaczą do ok. 1400.

No to chyba mamy kolejny objaw tej dziwnej choroby :)

Dziwne jest też to że coś takiego nie występuje w B25 :| A jeżeli chodzi o hamulec to zauważyłem że skuteczność hamowania wzrosła u mnie znacząco jak ubyło kiedyś płynu hamulcowego. Tzn nie musiałem wbijać pedału w podłogę tylko mogłem normalnie dozować siłę hamowania.

Zrobiłem test z pompowaniem hamulca i u mnie też zaczyna wtedy przebierać :roll:

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-09-09, 17:20, w caoci zmieniany 1 raz  

venom 

Wysany: 2009-09-09, 22:43   

sprawdze z tym hamulcem czy u mnie tak jest. Auto czasem poprostu nagle zaczyna isc - dzis na krotkim odcinku na trasie pokazalo sie dosc szybko 190km/h bez wysilku ;) co do regulacji - wiem pi razy drzwi jak to wyglada ale dam do mechaniora niech walczy - moze tez cos doda ciekawego... co do obrotw to niestety obrotek Fail i nawet nie wiem ile jest - ale obroty sa nizsze niz na tym filmiku...

MAJSU 

Wysany: 2009-09-10, 15:11   

Dzisiaj ustawiłem zawory jeszcze raz i problem znikł :) Silniczek chodzi równiutko i już nie przebiera. A więc do zaworów Panowie :spoko:

o ustawianiu zaworow juz mozna by na podstawie forum rozprawe doktorska napisac - to lek na cale zlo m20 :D

Ostatnio zmieniony przez sarna1 2009-09-10, 21:03, w caoci zmieniany 1 raz  

$PREZES$ 

Doczy: 05 Kwi 2009
Skd: Końskie
Wysany: 2009-09-10, 18:24   

A czy źle ustawione zawory mogą powodować za niskie obroty na LPG i PB????

venom 

Wysany: 2009-09-10, 21:57   

radzicie najpierw wrzucic nowe siweczki czy wczesniej dac mechanikowi zeby zawory ustawil?

Kruczek 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lut 2007
Skd: Orońsko
Wysany: 2009-09-10, 22:30   

to i to :roll:
Kup sobie szczelinomierz i nie przepłacaj mechanikowi :wink: Szczelinomierz zostanie i doświadczenie zdobędziesz, a tak to tylko wydasz kase :D

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Wysany: 2009-09-11, 11:15   

a co z tymi obrotami ?? ? bo u mnie jest nizej niz powinno byc, i jestem ciekaw czy taki zabieg pomoze

MAJSU 

Wysany: 2009-09-11, 16:03   

Piotrek325 napisa/a:
a co z tymi obrotami ?? ? bo u mnie jest nizej niz powinno byc, i jestem ciekaw czy taki zabieg pomoze

Na pewno nie zaszkodzi...

Cytat:

o ustawianiu zaworow juz mozna by na podstawie forum rozprawe doktorska napisac - to lek na cale zlo m20 :

Ale znaleźć kogoś kto umie ustawić dobrze zawory w M20 wcale nie jest łatwo ;/ W razie czego jakby ktoś nie potrafił sobie poradzić to ja mogę pomóc za drobną odpłatnością :)

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-09-11, 16:05, w caoci zmieniany 1 raz  

luzi 
www.felgengarage.pl

Doczy: 08 Lis 2008
Skd: Kęty/Kraków
Wysany: 2009-09-13, 13:45   

MAJSU, jaki luz ustawiłeś u siebie?

PS:
MAJSU napisa/a:

mój filmik :D

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: