witam,mam problem z moją 320 e30,kiedy wjade na jakiś plac ,wykrece ze 4 bączki i wskazówka temp. wskoczy na 3/4 w skali gasze go i zawsze wycieka woda,oczywiscie nie wszystko ale trzeba uzupełnic .Uszczelka i głowica są dobre,czy to juz problem czy norma pozdro
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-02-22, 23:43
to jest norma
zabijasz silnik w ten sposób
kategorycznie nie wolno gasić goracego silnika bo nie ma obiegu chłodziwa i własnie jest to co jest ... gotuje się
Zawsze po katowanku przejedź po jakiejś cprostejna wysokim biegu i delikatnym gazie, dość szybko, żeby się łądnie schłodził i daj mu goracy nawiew na kabinę.
Woda zawsze się zagotuje jak jej temperatura to blisko 100 a ty zatrzyamsz jej obieg i nie będzie się chłodzić. Zabierze ciepło i się zagotuje.
P.S. ale woda skąd Ci właściwie wycieka?
NIE TO NIE JEST NORMALNE - Maciek co ty piszesz --- ty np wiesz ze nie wolno gasic nagrzanego motoru ale uklad chlodzenia jest tak skonstruowany ze nic nie powinno ciec nawet jak zgasisz na czerwonym polu a nie na 3/4 ,
kaczyvr6 - o ile wszystkie weze i opaski sa dobre (nie puszczaja wraz ze wzrostem cisnienia) to zmienilbym korek od zbiorniczka plynu chlodzacego - to on decyduje o cisnieniu w ukladzie i jak za bardzo rosnie to je po prostu upuszcza. korek nie kosztuje duzo i zacznij wlasnie od niego.
Anonymous Go
Wysany: 2005-02-23, 14:48
woda leci wezykiem gumowym wychodzacym ze zbiorniczka wyrownujacego
wezyk ten sluzy do jakby autoodpowietrzania ukladu chlodzenie - sprawdz wiec czy uklad masz na pewno dobrze odpowietrzony (beemki to twarde sztuki jesli o to chodzi - czasami trzeba zrobic to kilka razu aby bylo ok - z racji tego ze do takiej 320 wchodzi prawie 11 litrow plynu ), jak odpowietrzyc ukald pewnie wiesz - jesli nie to poszukaj bo masz to dokladnie opisane na forum.
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-02-23, 23:02
generalnie to do tej pory z takimi przypadkami się spotykałem, że koles katował katował i albo się zatrzymał albo jeszcze gorzej wyłączył, wtedy para buch.
Czyli rozumiem że chodzi tu o to że tworzy się ciśnienie, węże twardnieją i ma to ujść korkiem, ale nie uchodzi i wtedy uchodzi najsłabszym punktem, czyli z reguły przy wężach?
u mojego znajomka coprawda nie w beemce tylko w opelu objaw byl identyczny nawet nie musial bardzo krecic silnikiem zeby plyn zaczal wylatywac po zgaszeniu przyczyn zesmy nawymyslali tysiac az okazalo sie ze to wlasnie ...korek
_________________ E46 320iT
E30 325i M TECHNIC II 89 coupe