OD jakiegos czasu chodzi mi po glowie pomysl zeby zalozyc chipa do swojego tdsa. o stan silnika si enie martwie bo jest wporzadku natomiast mam skrzynie automatyczna i nie wiem jak ona to zniesie. podobno byly 2 rodzaje skrzyn GM i jeszcze jaks. i jak to zwykle bywa jedna znosi w miare ok zwiekszenie mocy druga nie za bardzo. prawda to?
jak ew mam poznac jaka mam skrzynie?
samochod to e36 325tds '98
_________________ nie rób nic na siłę.weź większy młotek
zmieniając program nie oczekuj zbyt wiele.. Masz 143KM, będzie max 180, a to skrzynia weźmie na klatę bez problemów..
po pierwsze skrzynia nie bierze na klatę mocy tylko moment obrotowy, a po drugie skąd wziąłeś 180 KM po chipie w 325tds? w dużo bardziej podatnym, aktualnym 118D bezpieczny przyrost to 143 --->około 168
po pierwsze skrzynia nie bierze na klatę mocy tylko moment obrotowy
A co? 330Nm nie weźmie na klatę, skoro w serii jest raptem 50Nm mniej?
Łukasz napisa/a:
a po drugie skąd wziąłeś 180 KM po chipie w 325tds?
Ze Strefy Tuningu w 3-City.. Mam od nich program w swoim 525tds (ten sam silnik co w 325tds dla przypomnienia) i shamowane 181KM i 331Nm. Nie wrózę z fusów.. Wiem co mam i wiem jak jedzie.. i czytać wykresy umiem. Czy to bezpieczne dla silnika? Jeśli masz zdrowy silnik i trzyma on nominalną moc, to można się bawić w kręcenie mapami.. Diesle są BARDZO podatne, trzeba tylko pilnować EGT. Do 900°C hulaj dusza, potem czekaj na spłynięcie głowicy... Więcej niż 180KM bez dłubania dolotu i reszty nie da się bezpiecznie zrobić.. Wpadnij zresztą mareks na bmw-tds.pl, jak Łukasz podpowiedział.. Zaatakuj Bagora, który pomoże Ci coś dobrać dla siebie.. Delikatnie, bez wysiłku 165 KM i 300Nm da się zrobić...
Co do skrzyni (meritum tematu), to inżynierowie BMW debilami nie są i nie pakują skrzyń, które wysypują się przy kilku procentowym przyroście..
no wlasnie tyle ze bagor sprzedaje same chipy (chybaze sie myle) ja juz wolalbym oddac ja gdzies gdzie maja hamownie zeby sprawdzic ile ma teraz i ile po.
wiem, dlatego narazie przegladam oferte warszawskich tunerow
robiac chipsa i tak chcialbym sprawdzic ile jest przed i ile po. no i kwestia na ile moge zaufac chipowi...
GG: 6377445
Ostatnio zmieniony przez mareks 2009-10-04, 21:18, w caoci zmieniany 1 raz
Ale wiesz ile kosztuje zrobienie programu? Chip to 300zł max.. a program z hamowaniami od 1.5k w zwyż..
doskonale wiem ile kosztuje program, ale jak dla mnie w pewnych sprawach nie ma półśrodków. W turbodieslu i to już wiekowym potencjalnie każdy element moze się łatwo wysypać, dlatego trzeba tym bardziej zrobić to z głową. W swojej robocie mam kilku dizlowców i każdy i zrobił program: Golf V, Passat b5, BMW 118d, Xara, 320d....