Mam pytanko odnosnie obnizenia E30. Mialem kiedys obnizona swoja e30 nie wiem dokladnie o ile ale zauwazylem ze scina opony z tylu. Jak popadalo i jechalem z osobami siedzacymi z tylu to strasznie mi tyl uciekal. musialem bardzo uwazac. Wrocilem do seryjnych sprezyn ale to juz nie ta sama jazda i brakuje mi tego obnizenia i frajdy z jazdy Na seryjnych nic mi nie scina. Slyszalem ze tak podobno generalnie jest. I teraz nasuwa mi sie pytanie czy mozna temu jakos zaradzic zeby nie scinalo z tylu tych opon
jak bardzo ścina te opony? może krzywa belka lub coś podobnego
Tak scinalo ze od wewnatrz az do lysego... Z tym ze jak mowie po zmianie na seryjne sprezyny jest ok.. Opony sa cale.. Moze po wymianie wszystkich elementow gumowych w zawieszeniu bedzie w pozadku bo wymienialem niedawno? Geometri sie chyba w e30 nie da ustawic z tylu?
nie da się nic ustawić z tyłu
u mnie przy -30 od wewnątrz bieżnika brak, a od zewnątrz około 2-3 mm, z tym że u mnie szpera 100% więc nie zwracam na to uwagi
To ze scina opony z tyłu przy glebie to normalka.Im niżej tym robi się większy negat i tym bardziej tnie opony. Podobnie im są szersze tym bardziej je tnie od środka. Taka jest konstrukcja zawieszenia tylnego w e30 .
Po prostu częściej trzeba zmieniać opony i tyle
Za to prowadzenie obniżonej e30 z negatywem w zakrętach...malina
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
luzi Poszukaj zanim napiszesz !!! www.felgengarage.pl
Doczy: 08 Lis 2008 Skd: Kęty/Kraków
Wysany: 2009-10-05, 19:22
normalka przy glebie, mi tnie zdrowo da się przeżyć, w e30 i tak szybciej zużywa się oponki niż w innych autach sama przyjemność hehe no i nie wiem jak wy, ale jeśli chodzi o efekt wizualny to sama słodycz dupka w negatywie i na 9 calach lub wiecej to jest to
no i nie wiem jak wy, ale jeśli chodzi o efekt wizualny to sama słodycz dupka w negatywie i na 9 calach lub wiecej to jest to
piękny widok u mnie też na -40 strasznie idą gumy od wewnątrz ale tak jak już przedmówcy napisali to normalne w negatywie. Jednak wrażenia z jazdy dużo lepsze, łatwiej boka wychaczyc na zakręcie U mnie jeszcze jak śmigał 1.6 to na 9/16 cali z tyłu i oponce 215/40 można było się poobracac to w połączeniu z efektem wizualnym powoduje, że już na stałe negatyw zagościł w mojej e30
Co fakt to fakt bo jak juz pisalem mialem obnizony zawias ale rozwalilem dwie michy
Frajda z jazdy jest elegancka A jeszcze ze tak sie was zapytam nie wozi wam tylu jak popada Mowie tutaj o takim niestabilnym prowadzeniu bo ja tak mialem ale moze to bylo spowodowane zuzytymi elementami gumowymi tylnego zawieszenia.. Wszystko zostalo wymienione i myslicie ze teraz powinno byc lepiej
Ścinanie wynika z wielkości felg. Ja mam swojego touring'a 4 lata i śmigam na 15 na obniżeniu -40 i powiem Wam ze mi nic nie ścina!! Ani z przodu ani z tyłu!!
Felga to 7HJ15 ET25 a guma to 205/55R15.
Przede wszystkim pamiętajcie że producent nigdy nie przewidywał do E30 felg większych niż 15 i tak było projektowane zawieszenie.
Pozdr
_________________ Fajnie jest mieć drugą Żonę Nie marudzi, zawiezie gdzie trzeba i zawsze ma ochotę na zabawę.
Ścinanie wynika z wielkości felg. Ja mam swojego touring'a 4 lata i śmigam na 15 na obniżeniu -40 i powiem Wam ze mi nic nie ścina!! Ani z przodu ani z tyłu!!
Felga to 7HJ15 ET25 a guma to 205/55R15.
Przede wszystkim pamiętajcie że producent nigdy nie przewidywał do E30 felg większych niż 15 i tak było projektowane zawieszenie.
Pomg: 4 razy Doczy: 21 Lut 2008 Skd: ok. Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2009-10-06, 16:36
Rafibeemwu napisa/a:
Co fakt to fakt bo jak juz pisalem mialem obnizony zawias ale rozwalilem dwie michy
Frajda z jazdy jest elegancka A jeszcze ze tak sie was zapytam nie wozi wam tylu jak popada Mowie tutaj o takim niestabilnym prowadzeniu bo ja tak mialem ale moze to bylo spowodowane zuzytymi elementami gumowymi tylnego zawieszenia.. Wszystko zostalo wymienione i myslicie ze teraz powinno byc lepiej
U mnie woziło trochę na mokrym asfalcie, ale to była wina opon Były już dość mocno ścięte od wewnątrz i auto zachowywało się jak poduszkowiec
U mnie woziło trochę na mokrym asfalcie, ale to była wina opon Były już dość mocno ścięte od wewnątrz i auto zachowywało się jak poduszkowiec
Wlasnie mialem tak samo az w rowie sie znalazlem ktoregos pieknego deszczowego dnia Na szczescie nic sie nie stalo ratowalem sie od barierki i wolalem wybrac row Potem od razu szybka zmiana opon byla
[ Dodano: 2009-10-07, 10:25 ]
Pawel735 napisa/a:
Kolego jeżeli masz łyse opony z tyłu to nie dziw się ze po deszczu dupę Ci nosi bo przy słabych oponach robi się klin wodny między oponą a asfaltem.
Tak tez wlasnie myslalem ze to od opon... Nie wiedzialem poprostu ze mi tak je scielo dopoki nie zobaczylem na wlasne oczy
Weżcie pod uwage stan dróg bo wiekszosc trasy jezdzimy po koleinach w które E30 sie nie miesci. Skutek tego jest prosty ze tnie opony od wewnatrz a kąt ustawienia koł w tym napewno dopomaga i za duzo sie nie poradzi. Jedyne co można to kontrolowac opony i je odwracac zeby dłuzej pozyły.
_________________ Jazda BMW przypomina jazde TIRem tylko w skręcie zapasu miejsca szukac trzeba po zewnetrznej