BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
smarowanie wałka w m20
Autor Wiadomo
kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-10-20, 09:43   smarowanie wałka w m20

jak powinien leciec olej rurka która ma smarowac krzywki wałka rozrzadu w m20 ??

ma sikac tamtedy olej czy ma kapac bo u mnie słabo kapie 9rurka czysta) i nie bardzo mi sie to podoba a juz nie pamietam jak było w poprzednich m20.krzywki bardziej maczaja sie w oleju który wypływa z łożyskowań wałka

jak ktos ma możliwosc nagrania filmu to bede wdzieczny :)

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-10-20, 09:49   Re: smarowanie wałka w m20

kamil.k napisa/a:
jak powinien leciec olej rurka która ma smarowac krzywki wałka rozrzadu w m20 ??

ma sikac tamtedy olej czy ma kapac bo u mnie słabo kapie 9rurka czysta) i nie bardzo mi sie to podoba a juz nie pamietam jak było w poprzednich m20.krzywki bardziej maczaja sie w oleju który wypływa z łożyskowań wałka

U mnie sika elegancko :) Skoro rurka czysta to może gdzieś kanał zapchany albo pompa nie daje rady.

318Albert 
2x 3er mit szperre

Pomg: 3 razy
Doczy: 12 Sie 2009
Skd: Kielce
Wysany: 2009-10-20, 14:35   

Powinno sikać dość ostro z tej rurki, a wałek wszystko rozchlapuje po silniku :D

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2009-10-20, 18:45   Re: smarowanie wałka w m20

MAJSU napisa/a:
kamil.k napisa/a:

U mnie sika elegancko :) Skoro rurka czysta to może gdzieś kanał zapchany albo pompa nie daje rady.

no to mnie pocieszyliście :P

dzisiaj zajmowałem sie czym innym ale jutro znowu zaatakuje ten temat .rurka na 100% czysta itd.mam jeszcze dwie to podmienie jeszcze dla pewnosci

co do pompy to chyba nie bo lampka gasnie odrazu po odpaleniu nie ważne czy zimny czy ciepły no i olej ostro idzie po całej głowicy z łożysk wałka.wypływa tamtedy tak że krzywki dolna czescią są zamoczone w oleju i widac że sporo tam go jest .próbowałem nakrecic cos moim telefonem ale nie nadąża za tym wszystkim i nic nie widac na filmie

ma ktos jakis schemat układu smarowania w m20 :?: mam blok i głowice od m20 na wierzchu to sprubuje sam rozgryśc jak ten olej tam sie rozchodzi ale moze ktoś gdzies juz widział cos takiego bo kojarze że ja widzialem ale mam tyle fotek na kompie ze nie moge znalesc.

jutro postaram sie przedmuchac spreżarka jutro te dwa otwory w ktore wkrecona jest rurka .może pogrzebe jakims drutem jak da rade.pozniej odpale bez wkreconej rurki i zobacze czy żygnie olejem :D

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2009-10-20, 19:59   

Wałek rozrządu zażądza podawaniem oleju do tej rurki i olej jest podawany przez 1/4 jego obrotu i niepamiętam tylko dokładnie czy jednocześnie z obu stron rurki czy naprzemiennie raz od przodu raz od tyłu głowicy.

Olej po dotarciu do głowicy opływa czop środkowy wałka następnie dostaje się do obu osi dźwigienek ale tylko z jednej przedostaje się na kolejne podpory wałka i dopiero poprzez niecałkowicie nacięte kanały na wałku dostaje się do rurki podającej olej na krzywki.

Mam nadzieję że jasno opisałem.

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2009-10-20, 20:29   

Artur C. napisa/a:
Wałek rozrządu zażądza podawaniem oleju do tej rurki i olej jest podawany przez 1/4 jego obrotu i niepamiętam tylko dokładnie czy jednocześnie z obu stron rurki czy naprzemiennie raz od przodu raz od tyłu głowicy.

Olej po dotarciu do głowicy opływa czop środkowy wałka następnie dostaje się do obu osi dźwigienek ale tylko z jednej przedostaje się na kolejne podpory wałka i dopiero poprzez niecałkowicie nacięte kanały na wałku dostaje się do rurki podającej olej na krzywki.

Mam nadzieję że jasno opisałem.

mam rozebrane głowice to jutro ja wyciągne pozaklejam odpowiednie dziurki i sie okaże jak to idzie ale tak patrzylem i bedzie pewnie jak mówisz że jest z dwoch stron zasilana

jedno co mnie dzisiaj zdziwiło to patrzyłem na wałki na ktorych sa osadzone koniki i widzialem ze chyba ssaca strona miala powiercone jakies dodatkowe otwory a wydechowa chyba tylko po srodku.mam nadziej ze jutro dojde jak to działa :mg:

aa no i o co biega znowu z tym 1/4 obrotu ?? przeciez jak olej wejdzie w układ to otwory nie musza chyba na siebie zachodzi w łożysku i wału żeby byl podawany dalej tak mi sie wydaje

jedno co mnie zaczeło wkurzac w e30 przy glebie to to że trzeba sie tak garbic przy robieniu czegokolwiek pod maska że szok :lol: w innych autach wystarczy rece wyciagnac i juz można robic

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2009-10-20, 20:37   

Wyjmiesz wałek to zobaczysz nacięcia na pierwszym i ostatnim czope i jak jest podawany olej na krzywki .

[ Dodano: 2009-10-20, 20:42 ]
Z tymi otworami i smarowaniem to ja powiem tyle że jak znasz działanie sekcji tłoczącej rozdzielaczowej pompy wtryskowej to z tym smarowaniem jest tak samo - inaczej podawało by paliwo we wszystkie wtryski a nie tylko tam gdzie się otwory zgrywają.

318Albert 
2x 3er mit szperre

Pomg: 3 razy
Doczy: 12 Sie 2009
Skd: Kielce
Wysany: 2009-10-20, 21:37   

Kontrolka ciśnienia oleju jest mało wiarygodna bo ona gaśnie już przy małym ciśnieniu oleju chyba 0.5 bara.

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2009-10-20, 21:56   

Artur C., wiem jak działa pompa ale tam jest wszystko inaczej spasowane na taki wciska że sam sie dziwilem że to sie tam moze obracac :D i tutaj nie ma za bardzo co porownywac

[ Dodano: 2009-10-21, 21:34 ]
no i dzisiaj sie za to wziołem ale nie mam za dobrych wiesci

co do obiegu oleju po głowicy to jest tak jak napisał Artur C.,

rurka zasilana jest ze skrajnych podpór wałka a te z kolei z osi dzwigienek ssacych .wykreciłem stara rurke i odpaliłem bez niej i cos tam pluło olejem z tych otworow tak ze pochlapało troche komore.nie waliło strumieniem jak z weza ale cos tak pulsacyjnie żygało. olej z tych skrajnych czopow tez sie wylewał czyli że olej tam dociera.z tego przedniego to nawet bardzo idzie olej bo az sie zbierało co bedzie widac na jednym foto i wylewało sie za uszczelke .drugie o zauważyłem to to ze przy srodkowym czopie dzieje sie cos dziwnego z olejem .niewiem czy tam nie jest za duzy luz czy jak ale tworzy sie wokół czopa z oleju taka otoczka szerokosci po 0.5cm z jednej i drugiej strony na foto dotykam tego krecacego sie oleju srubokretem

z pozostałych czopów tez idzie olej ale nie tak mocno jak ze srodka bo tam jest zasilanie i nie ma na nich takie otoczki tylko olej odrazu leci dołem do odpływu

przykrecilem rurke ale nie sika tak jak powino tylko kapie.jak przytrzymalem z 2 tys obr to moze i cos tam sikało ale i wałek rozbryzgiwał olej i zgasilem

olej ma taki szary kolor bo dolałem LM dwusiarczek molibdenu
http://img28.imageshack.u...21102009006.jpg

jak ktos dłubie cos przy silnika iech obada jak to jest u niego i mi napisze

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-10-22, 10:13   

kamil.k napisa/a:
[widzialem ze chyba ssaca strona miala powiercone jakies dodatkowe otwory a wydechowa chyba tylko po srodku.mam nadziej ze jutro dojde jak to działa :mg:

Wydechowa niema smarowania i dlatego czasami tak zajeb.... ciężko ją wyjąć bo się zapieka.

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2009-10-22, 10:36   

MAJSU napisa/a:
kamil.k napisa/a:
[widzialem ze chyba ssaca strona miala powiercone jakies dodatkowe otwory a wydechowa chyba tylko po srodku.mam nadziej ze jutro dojde jak to działa :mg:

Wydechowa niema smarowania i dlatego czasami tak zajeb.... ciężko ją wyjąć bo się zapieka.

nie no os dzwigienek po stronie wydechowej tez maa smarowanie ale nie podaje oleju juz dalej do wałka rozrządu.po srodku jest jeden otwór ktory zasila os na ktorej są koniki wydechowe.ssaca strona ma na kazdej podporze otwory bo nimi os dzwigienek podaje olej na wałek rozrzadu

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2009-10-22, 10:48   

Smarowanie idzie w obie osie dźwigni zaworowych tylko z tą różnicą że przez ssąca jest cyrkulacja na wałek a na wydechowym tylko na dźwigienki.
Cały problem może leżeć w tym że jak zauważył Kamil.k na środkowej podporze ma powiększony luz i tam jest spadek ciśnienia i przez to cała głowica jest słabo smarowana.

kamil.k 
złota ronczka

Wysany: 2009-10-22, 14:16   

no nie wiem czy tam jest za duży luz i czy jest spadek cisnienia bo z pozostałych czopów tez idzie olej tylko bez takiej otoczki.widac to dobrze gołym okiem na foto nie szło tego zlapac.widac że zarówno ze srodkowego jak i z pozostałych do spływu leci pi razy drzwi tyle samo oleju

jak ktos bedzie grzebal pod deklem to niech pamięta odpalic bez niego i pochwalic sie co zaobserwował :)

znalazlem taki film http://www.youtube.com/watch?v=W88YSh11Gp4 i na nim też słychac troche grzechotnika ale nie widac tego sikania z tej rurki

http://www.youtube.com/wa...feature=related na tym filmie z kolei dobrze słychac zawory ale u mnie chyba juz ciszej cykaja

Ostatnio zmieniony przez kamil.k 2009-10-23, 21:38, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: