Pomg: 2 razy Doczy: 22 Sie 2009 Skd: Będzin (sląskie)
Wysany: 2009-11-07, 20:07 dziwna sprawa E30
Witam
Auto mechanicznie juz bylo na finale kiedy nagle to sie stalo
Podczas jazdy do pracy zauwazylem maly dymek z okolicy nerki. Pod robota okazalo sie ze wentylator uderzyl w chlodnice i spowodowal wyciek plynu
Przejechalem tak ok 5km (temp minimalnie sie podniosla moze o 2mm - bylo zimno ok 5st na dworze wiec mam nadzieje ze nie narobilem szkod).
WYciek jest maly ale glowie sie jak to sie moglo stac - autem do tej pory jezdzilem normalnie i nic
Podejrzewam ze wisko pewnie pojdzie do kosza (a szkoda bo poprzednik wymienial i dzialalo )
Pytanie co teraz? boje sie ze zaloze nowa chlodnice i zas walnie - sam wentylator przezyl tzn ma wszystkie lopaty pytanie jak sprawdzic i co zrobic zeby znow chlodnicy nie rozchrzanic....
_________________ E30 Touring - project in progress - sprzedane
E30 Coupe - dupowozik
Z3 Roadster - lansowozik
będzie je widać gołym okiem ( odrywają się górne talerzyki od poduszki ) a jak wisco uderzyło to się przesunęła więc będzie widać .
wymiana najlepiej z kanału i trzeba silnik unieść np podnośnikiem .
Wysany: 2009-11-07, 20:57
wlasnie patrze na schemat
czyli sa dwie po bokach bloku jakby. a przy skrzyni? tez dwie? bo juz wymienie wszystkie zeby spokoj byl. Silnik rozumiem podniesc lekko i wymienic gumy a ze skrzynia tez sie tak da czy trzeba cos odkrecac?
E30 Coupe - dupowozik
Z3 Roadster - lansowozik
Wysany: 2009-11-08, 18:51
Ok dzis zabralem sie do roboty
chlodnica wyciagnieta oslona tez. Wszystko bylo na miejscu. Dam ponizej foty zeby wiadomo bylo co i jak.
Co do poduszek silnika - wydaja sie byc ok - probowalem ruszyc silnikiem ale nawet nie drgnie - pozatym siedzi rowno na poduszkach
Foto
Wentylator powaznie ucierpial (to chyba zamiennik) - zalatwilem juz sobie chlodnice oslone wentylatora (bo moja pekla od dolu) i sam wiatrak
Foto
Pytanie czy wentylator ma byc tak zalozony na wisko? Bo poprzednik wymienial wisko na nowe i moze zle to poskladal? Idac od bloku silnika najpierw ma isc wisko a potem wentylator na nie? Jest mozliwosc nieprawidlowego montazu? Ew moze winny jest sam wentylator?
E30 Coupe - dupowozik
Z3 Roadster - lansowozik
Jest możliwośc założenia z drugiej strony ale skłaniam się ku teorii że wiatrak to zamiennik marnej jakości i pod wpływem temperatury łopatki się wyginają a efekt znamy.
jakby wszystko poleciało z pompy to by płyn wyleciał z pompy ( nie widziałem takiego przypadku ) , natomiast pozrywane poduszki to dla mnie chleb powszedni
jakby wszystko poleciało z pompy to by płyn wyleciał z pompy ( nie widziałem takiego przypadku ) , natomiast pozrywane poduszki to dla mnie chleb powszedni
Hehe, ja też stawiam na poduszki. Zresztą na fotkach widać że przynajmniej są zmęczone.
Oglądałeś je dokładnie z góry i z dołu?
Ostatnio zmieniony przez cichecki0511 2009-11-10, 21:25, w caoci zmieniany 1 raz
Wysany: 2009-11-11, 09:52
od dolu nie moglem bo auto stoi akurat w tym garazu w ktorym kanaly nie ma. Kurde moze rzeczywiscie je kupie i wymienie chociaz tak jak mowilem silnik siedzi tam gdzie siedzial i za cholere ruszyc go nie moge - rozbujalem tylko cala bude szarpiac blokiem na wszystkie strony.
Pompa jest nowa!! ma chyba 3 tygodnie.
Ponawiam pytanie o wiatrak - jak on ma byc prawidlowo zalozony
Z tego co widze najpierw przychodzi smiglo (od strony bloku) czyli zeby je zmienic musze odkrecic wisko. A u mnie z tego co widze jest na odwrot to zalozone (wentylator jest od zewnatrz na wisko)
E30 Coupe - dupowozik
Z3 Roadster - lansowozik
Ostatnio zmieniony przez venom 2009-11-11, 10:31, w caoci zmieniany 2 razy
venom, na rysunku dokladnie widac z ktorej ma byc strony z tego co piszesz masz źle, co do poduszek mozna zlapac silnik i do gory sprobwac usniesc wyciagarka i napiac poduszki bedzie widac idealne nawet jak jest lekko naderwana
Wysany: 2009-11-14, 13:26
wiec tak
dzis poskladalem graty
wiska niestety nie udalo mi sie zdjac bo nie mam tak duzego klucza
smiglo zalozylem z zewnatz ale odwrocilem je - mam zapas od chlodnicy jakies 2 cm i wszedzie sie wszystko mija.
jak narazie wszystko wydaje sie byc ok - temp trzyma sie prawie pionowo (tak jak bylo) wisko tez dziala.
wentylator rzeczywiscie byl zle zalozony - dosc ze od zewnetrznej strony to jeszcze szersza stona do chlodnicy.
jaki klucz idzie do odkrecenia wiska? 30?
Pozdro
E30 Coupe - dupowozik
Z3 Roadster - lansowozik
Ostatnio zmieniony przez venom 2009-11-14, 13:27, w caoci zmieniany 1 raz
Wysany: 2009-11-14, 18:37
Dzieki kolego - tak wiem ze ma lewy gwint
Jednak poduszki do wymiany - dzos przejechalem sie testowo i mimo ze zapas jest spory od chlodnicy lekko obtarlo chlodnice w prawym gornym rogu (wis a wis aparatu zaplonowego) wiec to prawa poducha - w poniedzialek zmieniam obie kupie ten klucz (bo plaskiego nie znalazlem niestety) i zaloze ten wiatrak dokladnie jak ksiazka nakazuje.
Pozdro
E30 Coupe - dupowozik
Z3 Roadster - lansowozik
Wysany: 2009-11-21, 18:14
Witam ponownie
Wreszcie zakonczylem temat mojej awarii
Kilka dygresji:
wentylator w chlodnicy = na 100% poduszki
poduszka "ladna" z zewnatrz wypadla po podniesieniu silnika w dwoch czesciach
ciekawy objaw to jesli ciezko wam wchodzi wsteczny i nagle "sie naprawi" to wlasnie padla poduszka
wentylator zalozony zgodnie ze sztuka zawadza o kolo pasowe - nie wiem o co chodzi - wkurzylem sie i zrobilem dystans dzieki czemu smiglo jest pare mm od trzpienia kola pasowego za to jak najdalej od rdzenia chlodnicy
smiglo od m20 nie zawsze jest takie samo - Marek przyslal mi smiglo od m20 ktore jest o jakas polowe szersze od mojego i nie pasi...
Podziekowania:
Dla Marka za szybka akcje i pomoc z czesciami
oraz dla wszystkich forumowiczow udzielajacych sie w temacie - dzieki Panowie
jutro jakas dluzsza wycieczka pokaze czy wszystko ok z moim bolidem - stesknilem sie juz za nia troche..
E30 Coupe - dupowozik
Z3 Roadster - lansowozik