BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e34] Kilka pytań przed kupnem...
Autor Wiadomo
MarPalo 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 18 Lis 2009
Skd: Kraków
Wysany: 2009-11-20, 23:11   [e34] Kilka pytań przed kupnem...

Na wstepie witam wszystkich...
Zastanawiam sie nad kupnem e34 z silnikiem 2l M50

Chciałbym sie dowiedziec ile kasy musze mieć na strart..
Czyli na wszystkie rzeczy które zmienia sie przy kupnie uzywanego samochodu..
Jakie są ceny robocizny np..wymiany rozrządu i jaka cena samego rozrządu..

Samochód ma słuzyc jako wygodny dupowóz do pracy... czasem gdzies na weekend..

Prosił bym jeszcze o info... jaka część/częsci w tym silniku jest najdroższa do wymiany...
a dokładniej na jaką mine moge wejść jeśli będe miał pecha..i ile może mnie to kosztować..

Z góry dzieki za info..mile widziane wyczerpujące odpowiedzi..:)
Pozdrawiam

piter17 

Doczy: 26 Maj 2009
Skd: toruń
Wysany: 2009-11-21, 08:03   

m50 ma rozrzad ma lancuszku wiec wsumie nie ma co wymieniac chyba ze stan juz lancuzka jest zly

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-11-21, 12:18   Re: [e34] Kilka pytań przed kupnem...

MarPalo napisa/a:
Na wstepie witam wszystkich...
Zastanawiam sie nad kupnem e34 z silnikiem 2l M50

Chciałbym sie dowiedziec ile kasy musze mieć na strart..
Czyli na wszystkie rzeczy które zmienia sie przy kupnie uzywanego samochodu..
Jakie są ceny robocizny np..wymiany rozrządu i jaka cena samego rozrządu..

Samochód ma słuzyc jako wygodny dupowóz do pracy... czasem gdzies na weekend..

Prosił bym jeszcze o info... jaka część/częsci w tym silniku jest najdroższa do wymiany...
a dokładniej na jaką mine moge wejść jeśli będe miał pecha..i ile może mnie to kosztować..

Z góry dzieki za info..mile widziane wyczerpujące odpowiedzi..:)
Pozdrawiam

Największą miną na starcie w silniku może być np. mineral czyli popychacze hydrauliczne w najbliższej przyszłości do wymiany.

Andrzej_Wawa 

Pomg: 1 raz
Doczy: 09 Cze 2009
Skd: Warszawa Bemowo
Wysany: 2009-11-21, 12:34   

Witam,

Mimo iż, napisałeś, że ma to byc "dupowóz" to ja bym polecał 2.5l M50. Spalanie jest bardzo zbliżone a dynamika o niebo lepsza.

Jeśli trafisz egzemplarz z w miarę przyzwoitym przebiegiem (ok 200-250tyś), to silnik nie powinien sprawiac problemu. Zwróciłbym uwagę na to czy vanos nie jest głośny (charakterystyczne rzężenie przy wyższych obrotach), gdyż zestaw naprawczy + robocizna to około 500zł. Ewentualnie co może jeszcze sprawic problem, to pompa wody i termostat ale to nie są drogie rzeczy. Zobacz czy nie puszcza dymka, jeżeli jest w dobrym stanie, to nie ma prawa brac oleju.

Poza silnikiem, to warto sprawdzic zawieszenie, amortyzatory, wszystkie gumy, łączniki stabilizatora itp. Często gumy mocowania dyferencjału są wyrobione, co objawia się pukaniem przy wrzucaniu biegów.

Podstawowa rada, to nie napalac się. Szukac dotąd aż trafi się samochód w naprawdę dobrym stanie. Najlepiej jak byłby niedawno sprowadzony i bezwypadkowy. Koniecznie sprawdź, czy wszystko działa np. cała elektryka, szyby, szyberdach, klima, komputer (jeżeli są). Warto zwracac uwagę nawet na tzw. "drobne" usterki, bo jeżeli naprawdę są drobne, to ktoś by to naprawił.

Jak trafisz dobrą furę, to nie będzie z nią problemów i będziesz cieszył się jazdą, a jeżeli zajeżdżoną, to ciągłe awarie i studnia bez dna.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w zakupach!

w.i.k.t.o.r 

Pomg: 2 razy
Doczy: 26 Lut 2009
Skd: malopolska
Wysany: 2009-11-21, 18:13   

Tez z bratem szukamy piatki.Wiadomo ze 2.5 fajniejsze ale wiecej jest ofert 2.0.I chyba latwiej cos nie zmeczonego znalesc.Sporo jest tez automatow-lepiej je omijac czy moze warto sie skusic na taka skrzynie?

HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2009-11-21, 22:48   

Podstawowym pytaniem,które powinienes sobie zadac to w jakiej granicy cenowej drążysz? to podtsawa...są E34 tanie i są e34 w tzw. cenie.

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2009-11-22, 16:29   

wiec tak..

e34 jest bez sensu jako auto do pracy. Znalezienie dobrego egzemplarza graniczy z cudem..

skoro ma byc jakis dupowoz do pracy i koniecznie bmw to poszukaj sobie jakies e36 w mlodym roczniku z silnikiem m43 1.8..

MarPalo 

Wysany: 2009-11-22, 18:48   

Nikt nie podal kosztow wymiany lancucha... prosze o takie info.. interesuje mnie koszt tzw robocizny...

southOFheaven

Uzasadnij swoja wypowiedz.. dlaczego e34 jest bez sensu?:)
Gdyby chociaz troszke podobalo mi sie e36.. to bym sie zastanawial..
Ale ten samochod jest dla mnie najzwyczajniej w swiecie brzydki.. nie obrazajac posiadaczy w zaden sposob... Dla mnie nie ma tego czegos.. czego szukam..
Teraz toczę sie skodą felicią... kupowalem bo ekonomicznie..bo małe i dobre do pracy..i takie kryteria sie bralo pod uwage...
Dałem za nią 7,500 i co tu duzo mowic troche zaluje... auto nie wygodne.. awaryjne..
Mam dwa lata i od samego poczatku cos nie dziala..

Teraz chce wygodne w miare duze auto..ktore ma w sobie to cos.. a takim samochodem jest wlasnie BMW e34 ..
Alternatywą jest Opel Vectra B ...
Nie jestem napalony na znaczek BMW ;)

Rom535 

Doczy: 02 Pa 2005
Skd: Z pierdla
Wysany: 2009-11-22, 19:08   

Zapomnij o 2.0 szukaj 2.5 bo mniej pali.535 fajna propozycja polecam bo mialem ale znalesc w dobrym stanie to cud.Pozdro. Opla nigdy!!! :D
4. 325i sedan e90 06

MarPalo 

Wysany: 2009-11-22, 19:22   

Co z tego ze on mi spali mniej ...jak za OC wiecej zaplace..?
Silnik 2l łatwiej znalesc..
Nie kupuje BMW zeby sie scigać... tylko ten samochod siedzi mi w glowie od kiedy go zobaczylem pierwszy raz X czasu temu...

Jezdziłeś kiedys takim Oplem ... czy poprostu innej marki poza bmw nie widzisz ... jak wiekszosc osob tutaj co wcale nie jest minusem.. zeby nie bylo ze kogos atakuje ;)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Skd: W-wa
Wysany: 2009-11-22, 20:07   

Na Twoim miejscu pomyślałbym o japońskim aucie. Mazda 323, Honda Accord, Honda Prelude, Toyota Corolla. Auto do pracy musi być niezawodne :) Rozumiem, że e34 Ci się podoba, ale większość egzemplarzy ma już czas świetności dawno za sobą, choć oczywiście nie wszystkie. Dobre auto trudno znaleźć i trzeba za nie dużo stosunkowo zapłacić. Poszukaj ewentualnie 518i z m43 1.8 pod maską jak juz jesteś taki napalony.

Opla V B bym odpuścił - nie grzeszy bezawaryjnością.

MarPalo 

Wysany: 2009-11-24, 19:52   

Hmmm...
Fan BMW odradza mi BMW i proponuje jakieś japonczyki ... ?
Czy e34 jest tak bardzo awaryjnym samochodem ?
Co do japonczyków... to podobno są mniej awaryjne ..lecz kazde auto kilkunastoletnie bedzie wymgalo wkladu finansowego..i ja sobie zdaje z tego sprawe..
poza tym ... to ja nie widze w nich nic .. i nie chcial bym japonczykiem smigać..
Juz raz popelnilem blad kupujac samochod ktory mi sie tak naprawde nigdy nie podobal..ale mial niezłą opinie (mechanik w rodzinie).. ze czesci tanie..naprawa tania.. malo sie psuje a jak juz no to naprawia mi ja wszędzie bo łatwo i tanio...
Wszystko to mija sie z prawdą.. u mechanika nie jednego bylm 5 razy w ciagu ostatnich 2 miesiecy... i 3 razy u gazownika ...a auto dalej nie chodzi tak jak powinno..chociaz silnik ma jak DZWON..<-- to słowa najbardziej polecanego mechanika od kody w krk...
skodapogwarancyjnie.pl
Obawiam sie ze z japonczykami moze byc podobnie..

Ile waszym zdaniem powinien kosztować dobrze utrzymany egzemplarz E34 z silnikiem 2.0 M50 lub tak jak Łukasz napisał.. 1.8 M43

Jeśli ktoś zna jakąs dobrą alternatywę w tych pieniadzach to prosze pisać..

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Skd: W-wa
Wysany: 2009-11-24, 23:06   

Po prostu jestem realistą i nie mam na oczach klapek z napisem BMW :) Lubię BMW, ale jestem fanem, nie fanatykiem :wink:

Moje 22letnie BMW się nie psuje, ale jak ma się psuć jak przez 5 miesięcy przejechało 1500km :lol:

Honda, czyli moje drugie auto - jeździ trochę więcej i mimo wiekszej ilości elektroniki na pokładzie (choć też nie bez przesady), wielowachaczowego zawieszenia z tyłu itp. - nie psuje się zupełnie. Dlatego polecam japońca. Lubię to auto i przyjemnie się nim jeździ.

Felicię nie wiem, kto polecił. ... Moi rodzice mieli 1.9D od nowości z salonu i oprócz małego spalania to zalet mało - blacha leci jak w jakims starym trupie. Znalazłem im ostatnio Seata Ibizę z 2004 roku - i są bardzo zadowoleni. Co do Seata jeszcze to dobry znajomy ma Toledo 1.9 TDI po taksówce w Barcelonie, 12 letnie auto i ....powiedział, że będzie nim jeździł, aż się rozsypie - takie wdzięczne i tanie auto.

Jeśli priorytetem jest "podoba mi się e34" - bierz e34. Poszukałbym właśnie 518i lub 520i...

Na start musisz mieć kwotę na zakup auta +- 2.000 pln na obsługę pozakupową (nie liczę tu rejestracji i ubezpieczenia)

gatun0 

Pomg: 15 razy
Doczy: 30 Lip 2008
Skd: Uć
Wysany: 2009-11-25, 00:29   

BMW nie kupuje się ze względów ekonomicznych , i przy zakupie nikt nie powie ile ciebie będzie kosztowało doprowadzenie go do ładu . BMW to jest samochód który wciąga i w pewnym momencie wychodzi na to że włożyłeś w nie 3x więcej niż jest warte . Jednak w tym wariactwie tkwi cały urok , dzisiaj je przeklinasz jutro masz ochotę wsiąść i jechać dalej .
Generalnie , zwróć uwagę na blachę , to jest podstawa . Kolejna sprawa to elektryka , jeżeli będziesz widział jakieś rzeźby to odpuść sobie . Silnik też jest ważny , jednak ten zawsze można wymienić . Zawieszenie też jest istotne gdyż jest stosunkowo drogie .
Jak nie masz pojęcia o tej marce , to poszukaj kogoś kto zna dobrze te samochody i będzie wiedział co i jak . Już nie raz spotkałem się z osoba która kupiła strupa E34 ( bo ładne ) i po dwóch miesiącach klęła na czym świat stoi . Za dobry egzemplarz musisz położyć 5000zł < , jednak zdarzają się ładne sztuki nawet za 2000zł .

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: