BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E34 M20] Płyn w oleju (kawa z mlekiem) i olej w płynie
Autor Wiadomo
RobertE34 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
Bardzo Mądry Wydatek

Doczy: 05 Gru 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-12-05, 00:49   [E34 M20] Płyn w oleju (kawa z mlekiem) i olej w płynie

Witam,

kupiłem niedawno E34 z 88 roku (M20 525i). Autko jest w genialnym stanie, obaj właściciele o nie strasznie dbali, nigdy nie było bite, lakier od 90 do 110 mikronów (100% oryginał), w środku czyściutki, zadbany, welur jak nowy. Silnik również serwisowany.

Niestety - wiedziałem to już podczas zakupu - olej jest koloru kawy z mlekiem, a w zbiorniku z płynem jest olej, co znaczy, że oba płyny się mieszają.

Co ciekawe - nie ma żadnych innych objawów - samochód nie kopci, w środku nie śmierdzi olejem/płynem, szyby nie są tłuste, trzyma moc (i to jak!), silnik pracuje równo, nie przegrzewa się (wskazówka termostatu jest tuż za połową, prawie w pionie - widać jak się nagrzewa silnik - tzn. termostat nie jest odłączony). Ogólnie rzecz biorąc, żeby nie zajrzeć do płynu i oleju, to samochód igła i nikt by się nie zorientował, że coś może być nie tak.

Podejrzewam następujące przyczyny:
- nieszczelna uszczelka pod głowicą,
- pęknięta głowica,
- pęknięty blok silnika.

Dzwoniłem do różnych mechaników i propozycje jak i ceny były różne - od wymiany uszczelki za 1700PLN (u bardzo drogiego gościa), po remont silnika (rozrząd, głowica, uszczelniacze, pompa wody, etc.) za 2000PLN w tanim warsztacie, czy propozycję zlania oleju i płynu, przepłukania silnika i zalania nowych i sprawdzenia co się stanie, albo w ogóle była sugestia, że skoro jest wszystko ok, to jeździć dalej.

Moje pytania:
1) Czy może być inna przyczyna wymieszania się oleju z płynem, niż ta, którą podałem?
2) Czemu nie ma żadnych objawów?
3) Co powinienem zrobić, od czego zacząć - wymienić płyny, jeździć dalej, czy warsztat?
4) Czy ktoś może mi polecić dobry i w sensownych cenach warsztat w Warszawie, który profesjonalnie może się zając E34?

Będę wdzięczny za pomoc!

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2009-12-05, 09:10   

nie ma co gdybac tylko trzeba zdjac glowice i juz. Jak plynu sie mieszaja to znaczy ze albo uszcelka poszla albo ktorys z elementow ulegl peknieciu.

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Wysany: 2009-12-05, 10:56   Re: [E34 M20] Płyn w oleju (kawa z mlekiem) i olej w płynie

RobertE34 napisa/a:

4) Czy ktoś może mi polecić dobry i w sensownych cenach warsztat w Warszawie, który profesjonalnie może się zając E34?

Ja ci mogę od razu jeden odradzić na ul. Finałowej żebyś tam przypadkiem nie trafił.

http://autoclassicservice.pl/ jest OK, jeżeli tam oddasz to poproś żeby Łukasz się zajął twoim samochodem - świetny fachowiec.

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-12-05, 11:45, w caoci zmieniany 1 raz  

RobertE34 
Bardzo Mądry Wydatek

Wysany: 2009-12-05, 13:03   Re: [E34 M20] Płyn w oleju (kawa z mlekiem) i olej w płynie

sarna1 napisa/a:
nie ma co gdybac tylko trzeba zdjac glowice i juz. Jak plynu sie mieszaja to znaczy ze albo uszcelka poszla albo ktorys z elementow ulegl peknieciu.

Też tak myślałem, ale różni "specjaliści od BMW" różnie mi mówili, stąd chciałem się zapytać na szerszym forum.

MAJSU napisa/a:

http://autoclassicservice.pl/ jest OK, jeżeli tam oddasz to poproś żeby Łukasz się zajął twoim samochodem - świetny fachowiec.

Na stronie wygląda obiecująco. Przede wszystkim chciałbym warsztat, który uszanuje perfekcyjny stan samochodu i nie pobrudzi mi tapicerki, czy czegoś nie uszkodzi, co niestety często jest normą.

Z drugiej strony chciałbym się zmieścić w sensownych pieniądzach - tzn. nie chcę oszczędzać, ale też nie ma sensu płacić drożej niż by kosztowała wymiana silnika, czy sam samochód.

Dzięki za polecony warsztat, na pewno się do nich wybiorę!

MAJSU 

Wysany: 2009-12-05, 13:39   Re: [E34 M20] Płyn w oleju (kawa z mlekiem) i olej w płynie

RobertE34 napisa/a:
Na stronie wygląda obiecująco. Przede wszystkim chciałbym warsztat, który uszanuje perfekcyjny stan samochodu i nie pobrudzi mi tapicerki, czy czegoś nie uszkodzi, co niestety często jest normą.

Z drugiej strony chciałbym się zmieścić w sensownych pieniądzach - tzn. nie chcę oszczędzać, ale też nie ma sensu płacić drożej niż by kosztowała wymiana silnika, czy sam samochód.

Dzięki za polecony warsztat, na pewno się do nich wybiorę!

Tak czy inaczej zaznacz to przy oddawaniu tzn. że wszystko ma być czyste i żeby uważali a przy odbiorze obejrzeć wszystko dokładnie bo niestety niema w Wawie fachowca którego można w 100% polecić.

Jeżeli to uszczelka pod głowicą to koszty samych części w IC są takie:

Nowe śruby głowicy 95zł

Nowy markowy olej 10W40 5l - 150zł

Płyn chłodzenia Petrygo 10L 90zł

Płukanka do silnika 35zł

Płukanka do układu chłodzenia 35zł

Uszczelka w zależności czy była już zdejmowana i planowana czy nie 250 albo 130

Uszczelka dekla rozrządu bo pewnie stara się rozpadnie 46zł

Gumowe korki głowicy 20zł komplet

Simmering wałka rozrządu 50zł

Rozrząd jeżeli nie zmieniałeś

Pasek Conti 89 zł

Rolka SKF 100zł

Do tego dochodzą koszty zdjęcia i założenia głowicy, sprawdzenia jej szczelności oraz jej splanowania.

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-12-05, 13:43, w caoci zmieniany 3 razy  

Blazer 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Lis 2005
Skd: Goleniów
Wysany: 2009-12-05, 14:00   

RobertE34 napisa/a:
Autko jest w genialnym stanie, obaj właściciele o nie strasznie dbali
Skoro jest tak jak piszesz i Ty również dbałeś i nie złapała temperatury wyższej niż robocza to mało prawdopodobny jest czarny scenariusz pęknięcia głowicy bądź bloku i przygotuj się na koszta wedle przegotowanego kosztorysu przez MAJSU.
Pozdrawiam

RobertE34 
Bardzo Mądry Wydatek

Wysany: 2009-12-05, 14:10   

Dzięki wielkie za wyliczenia i listę rzeczy do roboty!

Rozrząd robiony był 14 000 km temu - z tego co się orientowałem, to nawet gdyby był nowy, to trzeba wymienić, bo pasek raz napięty i zdjęty naprawdopodobniej pęknie.

Nawet jeżeli głowica nie jest pęknięta (tfu, tfu...) to może okazać się potrzebna jej pełna obróbka - czyli nie tylko planowanie, ale uszczelniacze i te sprawy - dodatkowe 400-500PLN.

[ Dodano: 2009-12-05, 14:22 ]
Blazer napisa/a:
Skoro jest tak jak piszesz i Ty również dbałeś i nie złapała temperatury wyższej niż robocza to mało prawdopodobny jest czarny scenariusz pęknięcia głowicy bądź bloku i przygotuj się na koszta wedle przegotowanego kosztorysu przez MAJSU.
Pozdrawiam

No samochód jest naprawdę genialny pod względem utrzymania. Kumpel który ma E36 coupe wracał nim z Gniezna do Warszawy (tam go kupiłem) i całą drogę gadał na radiu, że już mi samochodu nie odda. Mój ojciec, który kupuje tylko nowe samochody (myślałem, że będzie się ze mnie śmiał przez rok za ten samochód), jak się przejechał, to też był w ciężkim szoku, że 21 letni samochód może jeździć jak nowy (moim zdaniem 2 x lepiej niż jego nowy Passat :) .

Wszystko jest super zadbane od tapicerki, wnętrza, po silnik, zawias i blachę. Niestety w oleju kawa z mlekiem jest jeszcze w miarę (tzn. jakby płynu nie było strasznie dużo), ale w płynie jest błoto i to spore. Bardzo bym chciał, aby była to jedynie uszczelka - i tak w tak optymistycznym przypadku będzie to z robocizną ok. 2000 PPLN.

bujan21 

Pomg: 1 raz
Doczy: 09 Pa 2008
Skd: Błonie
Wysany: 2009-12-05, 16:37   

A czy w tym silniku jest chłodnica oleju (olej chłodzony cieczą)? Bo zanim zrzucisz głowicę warto sprawdzić czy taka chłodniczka nie puściła. Wtedy kiedy silnik pracuje, olej dostaje się do płynu a jak zgasisz to płyn chłodniczy idzie do oleju.

MAJSU 

Wysany: 2009-12-05, 16:44   

RobertE34 przy okazji zdejmij blachę która jest na wewnętrznej stronie dekla bo pewnie jest tam wszystko zatkane szlamem.

bujan21 napisa/a:
A czy w tym silniku jest chłodnica oleju (olej chłodzony cieczą)? Bo zanim zrzucisz głowicę warto sprawdzić czy taka chłodniczka nie puściła. Wtedy kiedy silnik pracuje, olej dostaje się do płynu a jak zgasisz to płyn chłodniczy idzie do oleju.

W żadnym BMW niema takiego patentu.

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Cze 2008
Skd: DGR
Wysany: 2009-12-05, 21:32   

Witam. Hmm. Skoro autko chodzi jak żyleta popytaj poprzedniego właściciela czy nie zdejmował czasem głowicy silnika, bo wtedy siłą rzeczy oba płyny ( olej i płyn chłodniczy) nieznacznie się wymieszają i może powstać delikatne przebarwienie obu płynów. Osobiście bym wykluczył pęknięcie elementów z uwagi na to iż płyn chłodniczy zdecydowanie by się nagrzewał (pęknięta głowica), po drugie powstałyby przedmuchy które zauważyłbyś po odkręceniu korka oleju bądź korka płynu chłodzącego (pęknięta gładź culindra) nie wspominając już o kopceniu i spadku mocy. Zdecydowanie wykluczam wspomnianą powyżej chłodnicę oleju ponieważ (jeśli nawet twoje autko jest w nią wyposażone) nie ma nic wspólnego z płynem chłodniczym. Nie jest to wymiennik ciepła tylko klasyczna chłodnica przez którą przepływa olej. Ja stawiam na uszkodzoną uszczelkę pod głowicą pomiędzy dwoma sąsiadującymi cylindrami a konkretnie od strony sciany grodziowej które to trzymają najwyższą temperaturę. Pozdrawiam.
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

RobertE34 
Bardzo Mądry Wydatek

Wysany: 2009-12-06, 00:31   

Dantte26 napisa/a:
popytaj poprzedniego właściciela czy nie zdejmował czasem głowicy silnika

Facet ze wszystkim jeździł do warsztatu, sam nic przy samochodzie nie robił (ew. mogli coś namieszać w warsztacie, ale nie podejrzewam). Jakiś czas temu robił większy przegląd i stąd strasznie się zdziwił, jak zobaczył co ma w oleju i płynie chłodniczym. Twierdził, że nic o tym nie wiedział i nie mam podstaw, żeby mu nie wierzyć - tak, jak mówiłem, nie ma żadnych zewnętrznych objawów... Samochód i tak kupiłem (ze zniżką na zrobienie uszczelki), bo blachy, wnętrza i mechaniki bym tak zadbanej nie znalazł już na bank...nie w tych pieniądzach.

Dantte26 napisa/a:
może powstać delikatne przebarwienie obu płynów

No olej jest przebarwiony w średnim stopniu, ale w płynie jest błoto i to spore - olej jest lżejszy od płynu, więc wszystko jest na powierzchni i być może stąd takie złe wrażenie.

Panowie,

dzięki wielkie za pomoc! Prawdopodobnie skorzystam z warsztatu, który polecił MAJSU, bo mimo, że specjalizują się w rekinach, to wygląda na to, że mają dobre pojęcie o Beemkach.

Dam znać, jak się sprawa zakończyła, co to było i ile kosztowało :)

Pozdrawiam!

PS. Kiedyś kumpel zadzwonił do mnie z trasy o 1 w nocy, wracając do Warszawy po zakupie swojego E36 coupe (wtedy myślałem, że jeszcze sobie dresy kupi i będzie komplet) i mówi "Stary, samochód ma 18 lat, a jedzie lepiej jak nowy, nie zmieniam już marki!". Od poniedziałku, czyli nabycia mojego E34 jestem tego samego zdania - Nie zmieniam już marki! Ciekawe tylko, czy nowsze modele są tak samo trwałe (niestety w przypadku notebooków IBM, firma się bardzo popsuła i poszła w komercję - mam notebooka IBM - zabytek z 91 roku, który jest w 10 razy lepszym stanie niż mój służbowy, 2-letni laptop IBM - nie mówiąc o jakości wykonania, etc.). Ciekawe, jak nowe 5 będą się miały za 21 lat.

grzesiekd111 
e30 maniack

Pomg: 5 razy
Doczy: 12 Pa 2008
Skd: jaworzno
Wysany: 2009-12-06, 00:43   

RobertE34 napisa/a:
dzięki wielkie za pomoc! Prawdopodobnie skorzystam z warsztatu, który polecił MAJSU, bo mimo, że specjalizują się w rekinach, to wygląda na to, że mają dobre pojęcie o Beemkach.

a rekin to niby co ford? :lol:

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Wysany: 2009-12-06, 00:48   

RobertE34 napisał/a:
Ciekawe, jak nowe 5 będą się miały za 21 lat.

Daje głowe że będziesz się nimi golił...he,he...

RobertE34 
Bardzo Mądry Wydatek

Wysany: 2009-12-06, 08:57   

grzesiekd111 napisa/a:
RobertE34 napisa/a:
(...)mimo, że specjalizują się w rekinach, to wygląda na to, że mają dobre pojęcie o Beemkach.

a rekin to niby co ford? :lol:

Trochę niefortunnie to sformułowałem - powinno być "o wszystkich beemkach".

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-12-06, 12:00   

spusc płyn i wlej wode i zobacz czy szybko sie miesza

to ze silnik na razie chodzi normalnie znaczy ze może zaczeło sie mieszac całkiem nie dawno

swiece wygladaja normalnie ??

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-12-06, 12:54   

Mnie to wyglada na pękniecie głowicy pod podporą wałka olej ciśnie do układu chłodzenia z objawów jakie napisałeś to wynika: brak skoków temperatury, brak nieregularnej pracy brak kopcenia tylko bagno w zbiorniczku wyrównawczym na chłodnicy w samech chłodnicy na korku oleju i to samo będzie po zdjeciu dekla zaworów wszędzie ToffiNie napisałeś czy olej w misce także posiada zabarwienie tego typu ale podejrzewam że tak.
Gdyby to była uszczelka w co wątpię puchły by węże.
W m20 uszczelka sama z siebie nie pęka pomiedzy kanałami wody i oleju chyba że została źle założona lub uszkodzona w trakcie demontażu głowicy pęka wypala się pomiedzy cylindrami na ich brzegu. Spada zazwyczaj ciśnienie na jednym lub dwóch sąsiadujących cylindrach i pcha ciśnienie (spaliny) do układu chłodzenia. Charakterystyczny objaw to przegrzewa się silnik.
Gdyby to był pękniety blok i woda szła by do oleju ubywało by w układzie chłodzenia a przybywało w misce olejowej w głowicy na klawiaturze bagno. Jedynie jest czysto w zbiorniczku wyrównawczym jak i w samym układzie chłodzenia.
Ściągaj głowicę, rozbierz ją i na próbę szczelnosci daj.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-12-06, 12:58, w caoci zmieniany 1 raz  

RobertE34 
Bardzo Mądry Wydatek

Wysany: 2009-12-06, 23:46   

kamil.k napisa/a:
spusc płyn i wlej wode i zobacz czy szybko sie miesza

Myślę, że tak, czy owak trzeba będzie zdjąć głowicę, a wtedy będzie wszystko jasne. W końcu nikt specjalnie nie pomieszał obu płynów, więc musi być coś z głowicą/uszczelką/blokiem.

kamil.k napisa/a:
to ze silnik na razie chodzi normalnie znaczy ze może zaczeło sie mieszac całkiem nie dawno

10 000 temu samochód miał kompletny przegląd, więc najpóźniej było to rok temu. Z drugiej strony w płynie jest spore błoto.

kamil.k napisa/a:
swiece wygladaja normalnie ??

Nie sprawdzałem, trzba będzie to zrobić.

[ Dodano: 2009-12-06, 23:57 ]
MARAS napisa/a:
Mnie to wyglada na pękniecie głowicy pod podporą wałka

Zapewne coś z głowicą. Po zdjęciu będzie dokładnie wiadomo.

MARAS napisa/a:
Nie napisałeś czy olej w misce także posiada zabarwienie tego typu ale podejrzewam że tak.

Tak, dokładnie. Kawa z mlekiem, czy Toffi jest na korku oleju i na bagnecie. W zbiorniczku na powierzchni błoto, ale jak się podpompuje ręcznie rurki od pompy, to do zbiorniczka leci czysty płyn, bez błota.

MARAS napisa/a:
Gdyby to była uszczelka w co wątpię puchły by węże.

Węże są oryginalne, stare i sparciałe, ale absolutnie nie są spuchnięte, o czym zapomniałem napisać, ale widzę że sam wywnioskowałeś :)

MARAS napisa/a:
W m20 uszczelka sama z siebie nie pęka pomiedzy kanałami wody i oleju chyba że została źle założona lub uszkodzona w trakcie demontażu głowicy

Z tego co wiem, to głowica nie była nigdy ruszana, samochód ma 280 tyś. przebiegu.

MARAS napisa/a:
Ściągaj głowicę, rozbierz ją i na próbę szczelnosci daj.

Tak zrobię - tzn. oddam do warsztatu, bo w kwestiach mechanicznych jestem laikiem - chcę się na tym samochodzie kilku rzeczy nauczyć, ale na pewno nie będę zaczynał od ściągania głowicy i robienia rozrządu, bo to by się skończyło wymianą silnika =D

Dzięki za pomoc!

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Wysany: 2009-12-07, 02:52   

RobertE34
Tak zrobię - tzn. oddam do warsztatu, bo w kwestiach mechanicznych jestem laikiem - chcę się na tym samochodzie kilku rzeczy nauczyć, ale na pewno nie będę zaczynał od ściągania głowicy i robienia rozrządu, bo to by się skończyło wymianą silnika =D

Hmm.Widzę że nie zdajesz sobie sprawy jakie te silniki są proste...żadnej magii przy nich nie ma...podejrzewam że nie masz warunków (brak garażu,czy odpowiednich narzędzi) do zdjęcia głowicy...jeśli jednak się mylę to podaj adres na PW to wyślę ci za free książkę na CD pt. Sam Naprawiam BMW e30, w której to demontaż głowicy w M20B25 jest opisany krok po kroku...po co płacić warsztatowi za demontaż (i odwrotnie) skoro będziesz musiał gnać z głowicą do innego warsztatu gdzie sprawdzą jej szczelność (no chyba że jest wszystko na jednym miejscu) w co wątpię...
To cię powinno interesować (cytat z ww.)
"Uszkodzenie uszczelki podgłowicowej można rozpoznać po następujących objawach:
1.Spadek mocy;
2.Straty cieczy chłodzącej.Wydobywanie się białych spalin przy rozgrzanym silniku;
3.Straty oleju;
4.Ciecz chłodząca w oleju silnikowym,poziom oleju nie zmniejsza się lecz rośnie. Szare zabarwienie oleju silnikowego, piana na mierniku poziomu oleju,olej jest rzadki;
5.Olej silnikowy w cieczy chłodzącej;
6.Ciecz chłodząca burzy się mocno;
7.Brak ciśnienia sprężania w dwóch sąsiednich cylindrach" -koniec cytatu.
Być może auto przed sprzedażą dostało mocno w d..pe...sprzedający udał głupa, a ty masz problem jak to ująłeś "bardzo zadbanym autem. Powiem szczerze, niech cię nie zwiedzie stan blach czy wnętrza, bo po tym nie stwierdzisz czy silnik był katowany czy nie...To jest Polska... a w Polsce nie ma okazji...

P.S. Jeśli intererere cię ten CD to nie ma problemu, akurat dziś będę na poczcie, a książka naprawdę treściwa i czytelna...(przesłałbym na mail ale mam słabe łącze...)

[ Dodano: 2009-12-07, 03:18 ]
aha...zapomniałbym...ww. objawy mogą występować osobno lub w dowolnej konfiguracji...wszystkie naraz raczej nie...

RobertE34 
Bardzo Mądry Wydatek

Wysany: 2009-12-07, 10:15   

Dantte26 napisa/a:
RobertE34
Widzę że nie zdajesz sobie sprawy jakie te silniki są proste...żadnej magii przy nich nie ma...podejrzewam że nie masz warunków (brak garażu,czy odpowiednich narzędzi) do zdjęcia głowicy...jeśli jednak się mylę to podaj adres na PW to wyślę ci za free książkę na CD

Garażu nie mam, ale mam 2 kumpli z garażami i narzędziami, którzy sporo dłubią przy swoich betach, więc byliby pomocni.

Trochę się jednak obawiam, że coś schrzanię. Jestem informatykiem - jak piszę jakiś kod, to robię kopię zapasową stanu aplikacji - jak coś nieodwracalnie schrzanię, to zawsze mogę wrócić do punktu wyjścia. Tutaj, jak zdejmę głowicę, to może się skończyć transportem na lawecie do warsztatu :-) Zabiłeś mi trochę ćwieka, więc przemyślę taką opcję.

Dantte26 napisa/a:
Być może auto przed sprzedażą dostało mocno w d..pe...sprzedający udał głupa

Być może - tego nigdy nie jesteś w stanie na 100% stwierdzić. Wiem tyle, że koleś jest policjantem, samochód miał od 5 lat, był to jego rodzinny samochód i patrząc po stanie ogólnym, musiał o niego naprawdę mocno dbać. Jak jechałem do Warszawy, to do mnie jeszcze dzwonił i prosił żebym o niego dbał, że żona się rozpłakała, itp. Tak, jak mówiłem - już podczas zakupu wiedziałem co jest grane i kupowałem świadomie (no może nie do końca, bo myślałem, że 1000 PLN się zamknę z naprawą :) .

Co do książeczki, to z chęcią skorzystam z propozycji i zaraz podeślę swoje dane na PW.

MAJSU 

Wysany: 2009-12-07, 14:27   

RobertE34 napisa/a:
Jak jechałem do Warszawy, to do mnie jeszcze dzwonił i prosił żebym o niego dbał, że żona się rozpłakała, itp.

hahahahaha ROTFL

Ja też obstawiam opcję że samochód przed sprzedażą został mocno upalony a koleś pali głupa. Jeżeli to głowica to pewnie się zamknie w okolicach 2,5 tyś.

bono20002 
W.G.M.

Pomg: 9 razy
Doczy: 05 Mar 2008
Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2009-12-07, 17:20   

MAJSU napisa/a:

Jeżeli to głowica to pewnie się zamknie w okolicach 2,5 tyś.

:roll: :wow:

za co te 2,5 zł? chyba za kompletny remont m20

MAJSU 

Wysany: 2009-12-07, 18:42   

bono20002 napisa/a:
MAJSU napisa/a:

A co ty byś kompletnie wyremontował w M20 za 2,5 tyś :) ? Jak sam wałek i popychacze nowe kosztują 1600zł w IC.

Szajbaa 
Fan Marki

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Mar 2008
Skd: warszawa
Wysany: 2009-12-07, 19:07   

ja dodam tylko że ceny majsa sa lekko zawyżone a głowice mam od ręki ; ] pozdro reszta zgadzam się z przedmówcami

MAJSU 

Wysany: 2009-12-07, 19:11   

Szajbaa napisa/a:
ja dodam tylko że ceny majsa sa lekko zawyżone a głowice mam od ręki ; ] pozdro reszta zgadzam się z przedmówcami

W którym miejscu są zawyżone ?

gatun0 

Pomg: 15 razy
Doczy: 30 Lip 2008
Skd: Uć
Wysany: 2009-12-07, 19:21   

MAJSU napisa/a:
bono20002 napisa/a:
MAJSU napisa/a:

A co ty byś kompletnie wyremontował w M20 za 2,5 tyś :) ? Jak sam wałek i popychacze nowe kosztują 1600zł w IC.

dam tobie za 1000zł .

ale po co zmieniać wałek , jak nie wiadomo co dokładnie się stało .
zdejmie głowicę odda do sprawdzenia i będzie wiadomo .
remont głowicy ( nowe zawory , prowadnice , uszczelniacz, szlif , sprawdzenie szczelności ) kosztuje 1200zł .
demontaz i montaż głowicy ok 300zł , rozrzad 120-160zł + 100-150zł robota .
z dołem nie wiadomo co jest , jednak panewki na korby ok 120-170zł , pierścienie 37-40zł na tłok , robota ok 300-500zł

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: