BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[E30] Po Swapie nie działa: dmuchawa,lusterka i temp wariuje
Autor Wiadomość
kilej 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2009-12-07, 10:39   [E30] Po Swapie nie działa: dmuchawa,lusterka i temp wariuje

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum, więc witam Szanownych Pasjonatów.

Otóż odkupiłem od kuzynki e30 316 88r. z uszkodzonym rozrządem pod kątem Swapa na m20. Swap zrobiony samodzielnie w domu (komplet spod maski, skrzynia, dyfer, wał, komp, zegary, zawiecha).
i wszystko piknie działa.
Ale nie działa mi dmuchawa. Wiem ze jest za nia odpowiedzialny przekaznik K7 w skrzynce, i wiem tez ze odpowiada on rowniez za lusterka.
I jest tu konsekwencja tj zawsze jak nie działa nawiew to i lusterka nie chodzą.

Ciekawostka: jak się auto dobrze nagrzeje (min 20 minut jazdy to nagle ow nawiew wraz z lusterkami odżywa - zawsze zaczynają działać razem).
Co wiecej zauwazyłem też ze czasem temperatura wariuje (ten problem juz miałem w kilku e30tkach - czasem przestaje pokazywac, pukne w zegary i działa znowu), ale generalnie działa ona dobrze i stopniowo rosnie jak sie auto nagrzewa. Takze tuz po odpaleniu jest juz sprawna (w przeciwienstwie do nawiewu).

Ale absolutnym fenonemenem jest to (ta obserwacja mnie rozwaliła, hehe)!!! :

Jak sie auto rozgrzeje po tych 20 min jazdy i zacznie działać nawiew (oczywiscie wraz z lustrami) i popukałem z ciekawości w zegary (po odzyciu nawiewu) to nagle od pukniecia w zegary wylaczyl sie nawiew i elektryka lusterek. Kolejne pukniecia juz nie chcialy przywrocic pracy nawiewu.
Temperatura działa na ogół od początku (czasem tylko przeskoczy jak polece bokiem).

Dzieje sie tak za kazdym razem.
Pewnie nigdy bym na to nie wpadl gdyby nie fakt ze chcialem sprawdzic czy jest jakas zaleznosc i po prostu jak sobie (juz kilka razy) zaczal dzialac nawiew (po 20 min jazdy) pukam we wskaznik temperatury ktory rozlacza nawiew. Szokkk !!

Hotel, Restauracja, Wesela, Imprezy okolicznościowe

Sześć Dębów Dwór w Prusewie - Pałac, dwór nad morzem, wesele nad morzem
Ostatnio zmieniony przez kilej 2009-12-07, 10:40, w całości zmieniany 1 raz  

Mauser 

Wysłany: 2009-12-07, 15:05   

Czy z kontrolką od klocków jest wszystko ok ? U mnie mam podobny problem - raz działa, raz nie i zależność jest od kontrolki klocków - jak się " żarzy" to działa dmuchawa i lustra, jak się świeci non stop, to nie działają lusterka i nawiew...

kilej 

Wysłany: 2009-12-07, 16:46   

Kontrolka od zużycia okładzin tez wariuje, czasem się świeci czasem nie, ale jeszcze nie opracowałem związku miedzy powyższymi problemami a kontrolka klocków.

Czy ktoś mi pomoże??

Szajbaa 
Fan Marki

Wysłany: 2009-12-07, 19:11   

temat przewałkowany juz milion razy na forum nie patam dokladnie ale brak jakiegos prad plusa bąrdz masy, potrafi sie poluzować srubka w zegarach za wskaznikiem temperatury, zbiorke mas masz nad kolanami sprawdz to miejsce, przekaznik podmien sprawdz wtyk w zegarach,

kilej 

Wysłany: 2009-12-08, 10:19   

Jaką zbiórkę??
czy możesz trochę jaśniej bo sa to dla mnie cenne informacje.

Zegary sprawdzę, dokręce srubki :) i przeczyszcze styki. Zobaczymy.

gawlak01 
BoMogęWszystko

Wysłany: 2009-12-09, 18:24   

Witam kolegów wie ktoś moze jak ożywic elekt.lustera wszystko inne działa nawiew wszystko...Tylko nie elekt.lusterka patrzyłem ro co mogłem bezpieczniki ale co do przekaznikow to nie wiem jak je sprawdzic co to moze byc moze ktos z was miał taki sam problem prose o odpis a tak na marginesie to zycze wszystkim WESOŁYCH ŚWIT I SZEROKOŚCI :D

Szajbaa 
Fan Marki

Wysłany: 2009-12-10, 13:37   

gawlak01, może lusterka umarły zdarza sie to czesto lub przęłącznik podmień sprawdz,

[ Dodano: 2009-12-10, 13:40 ]
hmm no zbiórka mas wszystkie masy sie tam schodza i sa przykrecone, moze cos gdzies sniedxzieje puszka bezpiecnzików odkrec zobacz czy wszystko ok

alexil 

Wysłany: 2009-12-10, 16:57   

Mam podobny problem z prądem.... Nie działają mi el. szyby i szyber (ten sam przekaźnik)ale tylko przy zamkniętych drzwiach-po otwarciu drzwi wszystko odżywa.
Problem jest powiązany z dmuchawą czyli przekaźnikiem K7-jeśli włożę przekaźnik odpowiedzialny za szyby i szyber to dmuchawa przestaje działać (przekaźnik sprawdzany milion razy, na pewno dobry). Po jego wyjęciu znów działa. Na szyby i szyber wyciąganie i wkładania przekaźnika nie wpływa w ogóle-działają tylko przy otwartych drzwiach.

Jakieś pomysły?

Rat84 

Wysłany: 2009-12-10, 21:42   

mam podobny problem po swapie z m40 na m20 nagle lusterka przestaly dzialac temperatura pokazuje full a nawiew raz dziala raz nie. bezpieczniki i przekazniki sprawdzalem i jest ok. podczas przekladki nie ingerowalem w instalacje pod kierownica i mimo wszycko amba kamfora :( :cry:

[ Dodano: 2009-12-10, 21:44 ]
no a zeby bylo smiesznie to ostatnio zgaslo obc i pieron wie dlaczego :cry:

Jest
e34 525 24v Touring

DavMc 

Wysłany: 2010-10-18, 11:26   

ogarnął ktoś temat?
u mnie po swapie nawiem raz działał raz nie (od 2 tygodni nie działa)
nagle zaczęła świecić kontrolka od klocków, a el szyber działa tylko przy otwartych drzwiach

-> Allegro -> moje aukcje

Odpowiedz do tematu