BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zrób to sam: Wymiana Termostatu silnik M20
Autor Wiadomo
nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2008-01-27, 18:17   Zrób to sam: Wymiana Termostatu silnik M20

REPORTAŻ Z CYKLU ‘’SAM NAPRAWIAM MOJĄ BEEMKĘ’’

WYMIANA TERMOSTATU – SILNIK M20B25 – E30 325i

Cała operacja wymiany termostatu podchodząc pierwszy raz do tematu zajmie przeciętnemu beemkowiczowi jakąś godzinkę. Postaram się przedstawić wam jak się do tego zabrać.

1. Ogólny widok pola pracy tj. silnik M20B25, podejście z lewej strony auta. Silnik musi być zimny, zapobiegnie to poparzeniu rąk przez dotknięcie do gorących części metalowych oraz poprzez zachlapanie gorącym płynem chłodzącym. Odkręcamy korek na zbiorniczku wyrównawczym w celu spuszczenia możliwie największej ilości płynu chłodzącego.

UWAGA!!! Większą ilość płynu chłodzącego można spuścić przez otwór po wykręceniu czujnika poziomu. W tym miejscu zbiorniczek jest najgłębszy.

2. Po spuszczeniu około 1,5 litra płynu możemy się zabrać za demontaż węża podłączonego do pokrywy termostatu. Opaskę można poluzować śrubokrętem płaskim lub kluczykiem nasadowym w rozmiarze 6.

3. Po ściągnięciu węża można zabrać się za odkręcanie trzech śrubek mocujących pokrywę termostatu. Ze względu na ograniczoną ilość miejsca doskonale się sprawdziła mała grzechotka z nasadowym kluczykiem nr 10.

4. Po odkręceniu trzech śrubek możemy ściągnąć pokrywę i naszym oczom ujawnia się termostat we własnej osobie :) .

5. Szybki rzut oka w celu porównania „tego co się wyciągnęło z auta” z „tym co się kupiło w sklepie” w celu sprawdzenia zgodności wymiarów, kształtu i zasady działania. Wszystko jest OK. Zakupiony nowy termostat firmy VERNET z temperaturą początku otwarcia 80OC za cenę 34,00 PLN z uszczelkami w komplecie.

6. Teraz możemy przystąpić do montażu nowego termostatu. Wkładamy go w otwór sprężyną do środka, następnie zakładamy gumową uszczelkę (w zestawie z termostatem), przykładamy pokrywę i zakręcamy ją równomiernie na trzy śrubki momentem 9 Nm lub na wyczucie.

7. Zakładamy gumowego węża, skręcamy opaskę zaciskową, zalewamy zbiorniczek wyrównawczy spuszczonym płynem chłodzącym, zakręcamy korek i możemy przystąpić do nagrzewania silnika i odpowietrzania układu chłodzącego. Nagrzewa się aż sprzęgło lepkościowe włączy wentylator, strzałka temperatury na wskaźnikach na „baczność”. Sprawdzić czy chłodnica nagrzewa się u dołu i czy obudowa termostatu jest szczelna.
    Odpowietrza się poprzez odkręcenie śrubki (kluczyk 10) na pokrywie termostatu. Po osiągnięciu maxymalnej temperatury pracy silnika i stwierdzeniu, że przez odpowietrzenie wycieka tylko płyn bez bąbelków powietrza zakręcamy śrubkę na odpowietrzeniu.

Tu się zatrzymywała strzałka....................idzie dalej.............................Tu powinna się zatrzymywać
    przy uszkodzonym termostacie ........................................................... przy sprawnym termostacie

UWAGA !! !!!

Kilka ważnych wskazówek.

1. Spuszczenie około 1,5 litra płynu ze zbiorniczka wyrównawczego gwarantuje, że nic z węży nie wyleje się na ziemię lub posadzkę garażu i nie trzeba będzie uzupełniać poziomu.
    2. Śrubka odpowietrzenia wkręcana jest w pokrywę termostatu i lepiej przed zamontowaniem jej sprawdzić czy śrubka się wykręca. Ja tego nie zrobiłem :( i okazało się że jest zapieczona i nie dała się poluzować, na moje szczęście układ sam się odpowietrzył, temperatura dobra, gorące powietrze z nadmuchów ogrzewania :) .
    3. Ze względu na małą ilość miejsca i kiepskie dojście do górnej prawej śrubki, chcąc sobie polepszyć zdemontowałem regulator ciśnienia paliwa. Co prawda dojście do tej śrubki polepszyło się, ale potem okazało się, że po zamontowaniu regulatora na tym samym oringu zaczęła przeciekać benzynka :( noi następny problem. Konieczna jest wymiana oringu po zdemontowaniu na nowy (koszt 9,00 PLN w sklepie na Narbutta + robocizna i nadszarpnięte nerwy).

Opracował: nokerman

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

BMW-Bondos 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 14 Sie 2008
Skd: Czerwin
Wysany: 2008-11-23, 20:11   

super artykul dzieki wielkie :jupi:

kool 

Doczy: 09 Gru 2009
Skd: wro
Wysany: 2009-12-09, 12:25   

witam, przy okazji wymiany termostatu pękła mi metalowa rurka na która nasadza się wężyk gumowy wychodzący z obudowy termostatu, zmęczenie materiału raczej bo nic na siłe nie szarpałem (dokładnie ten odchodzący w dół po lewej stronie na fotkach wyżej). pytanie moje jest nastepujące: czy można wymienić całą obudowę termostatu? bo raczej jest ona spojona z resztą silnika na stałe jak sie przygłądałem. czy ewentualnie na klej to spoić i jeśli tak to jaki polecacie?

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-12-09, 12:56   

kool napisa/a:
witam, przy okazji wymiany termostatu pękła mi metalowa rurka na która nasadza się wężyk gumowy wychodzący z obudowy termostatu, zmęczenie materiału raczej bo nic na siłe nie szarpałem (dokładnie ten odchodzący w dół po lewej stronie na fotkach wyżej). pytanie moje jest nastepujące: czy można wymienić całą obudowę termostatu? bo raczej jest ona spojona z resztą silnika na stałe jak sie przygłądałem. czy ewentualnie na klej to spoić i jeśli tak to jaki polecacie?

Obudowa jest przykręcana do głowicy na dwie śruby ale żeby ją wyjąć trzeba poluzować listwę wtryskową i pociągnąć ją trochę do góry żeby wysunąć termostat ze szpilek.

W razie czego mam takie dwie obudowy na sprzedaż ze sprawnymi termostatami.

Co do tego poziomu wskazówki to u mnie w B20 wymieniłem termostat - WAHLER, visco - SACHS a temperatura dalej stała na pierwszej kresce :)

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-12-09, 12:58, w caoci zmieniany 1 raz  

KszyszekN 

Pomg: 1 raz
Doczy: 14 Sie 2009
Skd: Białe Błota
Wysany: 2009-12-09, 16:43   

MAJSU napisa/a:
Co do tego poziomu wskazówki to u mnie w B20 wymieniłem termostat - WAHLER, visco - SACHS a temperatura dalej stała na pierwszej kresce
ja mam dokladnie tak samo co moze byc przyczyna ?? ?

MAJSU 

Wysany: 2009-12-09, 18:32   

KszyszekN napisa/a:
MAJSU napisa/a:
Co do tego poziomu wskazówki to u mnie w B20 wymieniłem termostat - WAHLER, visco - SACHS a temperatura dalej stała na pierwszej kresce

Taki urok B20 :)

gatun0 

Pomg: 15 razy
Doczy: 30 Lip 2008
Skd: Uć
Wysany: 2009-12-09, 19:02   

KszyszekN napisa/a:
MAJSU napisa/a:

kiepski termostat .
co do Wahler-a to nie mam dobrej opini . Miałem kilka przypadków u klientów że był nowy termostat i gotuje wodę ( przyczyną był nowy termostat )
Termostat musi utrzymywać prawidłową temperaturę silnika , jak jest na pierwszej kresce to znaczy że jest otwarty na stałe.

sarna1 
hooligan rootz

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2009-12-09, 19:50   

macie zrypane wskazniki w desce rozdzielczej - mialem to samo w 2 beemkach - w jednej stawalo na 1/4 w drugiej na 3/4 po sprawdzeniu stykow w zegarach ( poprawienie masy na wskazniku) wszystko samo wrocilo do normy.

MAJSU 

Wysany: 2009-12-09, 21:44   

sarna1 napisa/a:
macie zrypane wskazniki w desce rozdzielczej - mialem to samo w 2 beemkach - w jednej stawalo na 1/4 w drugiej na 3/4 po sprawdzeniu stykow w zegarach ( poprawienie masy na wskazniku) wszystko samo wrocilo do normy.

Najpierw niech ktoś mi pokaże B20 które trzyma temperaturę w pionie :) Wtedy w to uwierzę.

gatun0 

Wysany: 2009-12-09, 22:03   

przyjedź do mnie to zobaczysz :D

MAJSU 

Wysany: 2009-12-09, 22:23   

gatun0 napisa/a:

Jaki termostat i visco ?

gatun0 

Wysany: 2009-12-09, 22:55   

podejrzewam że oryginały ( wziąłem coś z mojej graciarni ) :D

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-12-09, 23:01   

MAJSU napisa/a:
gatun0 napisa/a:

Jaki termostat i visco ?

termostat bmw 80 stopni montowany strzalka do góry ,a wisko też ori tylko wtedy wiatrak miał ułamane połowe łopat ale mimo to i tak nigdy nie było problemów nawet w korkach i wskazówka stała pionowo.nawet w miedzy czasie zmieniałem chlodnice to i tak nic nie zmienilo

od roku innym silnik ale znowu wsadziłem termostat ten sam bo mialem male problemy + wisco też chyba ori ,sprawne w 100% z normalna iloscia łopat i wskazowka zawsze pionowo po nagrzaniu , chociaż ostatnio też cos nie łaczyło i lubila sie wychylac na 3/4 na ułamek sekundy

teraz ktorys dzien juz sprawdzam i do idealnego pionu z rana potrzebuje 3.6km po miescie .po 2km jest na pierwszej kresce chyba.jakby ktos mial ochote moze sprawdzic u siebie

można wykrecic czujnik i wsadzic do wrzatku i zobaczyc co wtedy bedzie pokazywał zegar żeby wykluczyc czy jest sprawny czy nie

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

bono20002 
W.G.M.

Pomg: 9 razy
Doczy: 05 Mar 2008
Skd: Mińsk Maz.///Otwock
Wysany: 2009-12-10, 07:57   

u znajomego w m20b20 mieliśmy podobny problem ale jak przegonilismy auto porządnie to wskazówka zaczęła stawać w pion, to samo było jeszcze w m30b30 i m30b35, nie wiadomo czemu ale świeżo po wymianie - wygladało na to że termostat jest cały czas na otwarty a jak sie pojezdziło troche to zaczęło wszystko grać.

Wydaje mi sie że cos jest z tymi termostatami po prostu. w moim b23 też bywa róznie, pierwsze rozgrzanie - temp dochodzi spokojnie do 90 st, jak sie termostat otworzy to trzyma troszke ponizej pionu ( w sumie tak jakby wskazywało te 80 st.)
Ostatnio zmieniony przez bono20002 2009-12-10, 08:00, w caoci zmieniany 1 raz  

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2009-12-10, 08:38   

sarna1 napisa/a:
po sprawdzeniu stykow w zegarach ( poprawienie masy na wskazniku) wszystko samo wrocilo do normy.

A możesz Kolego trochę rozwinąć temat? Bo u mnie właśnie nie zawsze do tego pionu dobija, wisko mam prawie nowe, termostat też.

sarna1 
hooligan rootz

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2009-12-10, 08:58   

hej

po prostu rozkrecilem zegary i podokrecalem wskazniki od tylu bo widocznie juz sie nie trzymaly tak jak powinny - wskaznik od wosy trzyma sie na płytce na 2 nakretkach

MAJSU 

Wysany: 2009-12-10, 09:40   

bono20002 napisa/a:
Wydaje mi sie że cos jest z tymi termostatami po prostu.

To racja. Znam przypadki kiedy 4 termostaty z ASO po kolei nie były idealne :/ To samo w Astrze - wsadzony dobry zamiennik i już strzałka nie stoi w pionie tak jak to było za jej nowości na ory termostacie.

zborek-kkozle 

Doczy: 08 Lis 2009
Skd: Kędzierzyn-Koźle
Wysany: 2009-12-10, 13:19   

Mi stoi w pionie podczas jazdy, ale gdy musze stać na światłach już zmierza w granice czerwonego pola.

[ Dodano: 2009-12-10, 13:20 ]
Wisco mam na stałe, płyn i termo są ok.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2009-12-10, 15:54   

zborek-kkozle napisa/a:

Wisco mam na stałe...

Jak masz wisko na stałe to szybko klęknie pompa wody. W najgorszym wypadku przy dużych obrotach silnika rozleci się wentylator i może uszkodzić chłodnicę, węże... sam tak miałem wisko się zblokowało i podczas próby równoległej z Brunerem w Borsku wiatrak mi się rozleciał urwały się wszystkie łopaty... uszkodzony był górny wąż chłodnicy i plastikowa obudowa wentylatora na chłodnicy. Pozatym jest też niebezpieczęństwo urwania się takiej łopatki wentylatora nawet przy otwartej masce. Sam byłem świadkiem jak na jednym ze zlotów przy otwartej masce urwała się jedna łopatka z wentylatora i przeleciała koledze obok głowy... raczej było by nie miło gdyby dostał czymś takim w twarz.

A z zamiennikami termostaów szczególnie walhera jest róznie jak pisze Majsu 2 na 10 działają prawidłowo.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2009-12-10, 15:56, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2009-12-10, 22:17   

jak ja sie ciesze ze nie mam problemow i mi stoi tak jak powinno :lol:

sprawdzął ktos po jaki czasie sie nagrzewa :?:

przypomniało mi sie że rok temu jezdziłem w zime krotkie odcinki wiec postanowiłem wsadzic karton.zapomnialem o nim i wyjąłem go dopiero jak sie zrobiły prawdziwe upały ale nawet wtedy i tak sie nie przegrzewał w korkach itd.

co do wariującej wskazówki to też jestem ciekaw co jest powodem że czasme jej odbija.czasem jest tydzien spokoju a czasem stoje naskrzyżowaniu a ona szaleje lewo prawo :lol: pukne w szybke stoi pionowo przez jakis czas i tak w kółko ale przestało mnei juz bawic pukanie w szybke i pozwalam jej siewyszalec :mg:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2009-12-10, 22:57   

sarna1 napisa/a:
hej

po prostu rozkrecilem zegary i podokrecalem wskazniki od tylu bo widocznie juz sie nie trzymaly tak jak powinny - wskaznik od wosy trzyma sie na płytce na 2 nakretkach

Dzięki, trzeba będzie porzeźbić :spoko:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: