BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Wycena po kolizji.
Autor Wiadomo
B L A N T 

Doczy: 20 Sty 2008
Skd: Kraków
Wysany: 2009-12-17, 09:28   Wycena po kolizji.

Dzisiaj odbyły sie ogledzieny mojej e30 i rzeczoznawca określił szkode całkowita. i teraz jak wygląda sprawa z odszkodowaniem ?? Ile moge dostac za to i według jakich kryteriów wyceniaja?? Foto samochodu po wypadku......

globi 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Lip 2006
Skd: Trójmiasto
Wysany: 2009-12-17, 10:26   

B L A N T, z tego co wiem mają swoje ceny katalogowe i wyceniają np. e30 1.8M10 z 88' jest wart 2000tyś zł, a jeśli byś dostał 2000zł to śmiało zrobisz auto

Bóg Mnie Wybrał !!

Karol180 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Pa 2009
Skd: okolice Kielc
Wysany: 2009-12-17, 10:30   

Z tego co pamiętam to jakieś 70% wartośći samochodu ale nie jestem pewien na 100%

http://www.rzu.gov.pl/ska...da_calkowita__3

Trochę dużo tego, ale warto przeczytać.

Pozdrawiam.

CyRyL 

Pomg: 4 razy
Doczy: 22 Pa 2005
Skd: Kutno
Wysany: 2009-12-17, 10:37   

ostatnio / jakies 2 tygodnie temu był artykuł w gazetce auto swiat albo motor o tym wlasnie jak wyceniaja ubezpieczyciele stare auta
i było również o tym, że niektóre stare auta mają większą wartość niż kwota w katalogu ubezpieczyciela.
artukuł ciekawy, wskazówki co można w takiej sprawie zrobić
albo to był poradnik auto świat
mam gazetke w domu to moge skana zrobić i wrzucić w temat jak chcesz
ale to wieczorem dopiero

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2009-12-17, 10:42   

BLANT - miałem identyczne uszkodzenie w IX-sie i otrzymałem prawie 2 tys.

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2009-12-17, 11:00   

CyRyL napisa/a:
ostatnio / jakies 2 tygodnie temu był artykuł w gazetce auto swiat albo motor o tym wlasnie jak wyceniaja ubezpieczyciele stare auta
i było również o tym, że niektóre stare auta mają większą wartość niż kwota w katalogu ubezpieczyciela.
artukuł ciekawy, wskazówki co można w takiej sprawie zrobić
albo to był poradnik auto świat
mam gazetke w domu to moge skana zrobić i wrzucić w temat jak chcesz
ale to wieczorem dopiero

Cyryl zrób skana dla potomnych :wink:

Kosa 

Pomg: 13 razy
Doczy: 01 Mar 2005
Skd: DDZ
Wysany: 2009-12-17, 11:30   

miałem 2 lata temu podobną stłuczke a wręcz identyczną , również szkoda całkowita

wycene miałem:

wartość przed wypadkiem 7600
wartość po wypadku 2800

dostałem 4800 :-)

Tors 

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Wrz 2005
Skd: Tuchów
Wysany: 2009-12-17, 16:57   

Cyryl zrób skana bo ja akurat bardzo teraz wszelkich takich informacji potrzebuje! :cry:

CyRyL 

Pomg: 4 razy
Doczy: 22 Pa 2005
Skd: Kutno
Wysany: 2009-12-17, 19:42   

może i te kilka zdań się przyda komuś
Poradnik auto świat numer - listopad

Tors aż boje się spytać co się stało :?:

Ostatnio zmieniony przez CyRyL 2009-12-17, 19:42, w caoci zmieniany 1 raz  

B L A N T 

Wysany: 2009-12-17, 20:27   

Dobra. Dzięki chłopaki teraz wystarczy czekac na werdykt ubezpieczyciela i albo sie zgodzić albo i nie :D jak tylko bede wiedział dam znac :]

Tors 

Wysany: 2009-12-18, 00:07   

Dzięki Cyryl! Niewiele mi te artykuły pomogły ale wiem że jak coś to moge sam sobie znaleźć niezrzeszonego rzeczoznawce i na jego opini sie opierać przy odwoływaniu się od wyceny!

makkus 

Doczy: 17 Wrz 2009
Wysany: 2009-12-18, 00:37   

ha!! zdjęcia prawie jak moje... miesiąc temu podobnie skasowałem auto (wymusił buc!!), u mnie jeszcze zerwało poduszke pod silnikiem, i chłodnica spotkała się z wisko (chłodnica szczelna:D) tak jak piszesz, szkoda całkowita:

wycenili mi auto na 2800 przed kolizją ( '89, 2litrówka)
dostałem 2500.

dodam, że upolowałem Meganke ubezpieczoną w WARCIE

Klinika Doktora Samochodzika

788 057 194

Tors 

Wysany: 2009-12-18, 13:31   

a czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć ile według eurotaxu lub innych programów jakimi się posługują ubezpieczyciele jest warte BMW e21 316 1982r?

raven 
poza dobrem i złem

Doczy: 27 Pa 2005
Skd: Kowala / Lublin
Wysany: 2009-12-18, 14:07   

Ja kiedyś osobiście walczyłem z PZU w sprawie wielkości odszkodowania po stwierdzeniu szkody całkowitej. Koleś zajechał mi drogę i rozbiłem moto, poczciwą GPZ750. Rzeczoznawca po oględzinach orzekł szkodę całkowitą a moto przed kolizją wycenił na 2500zł :shock: , gdzie było warte dwukrotnie więcej. Napisałem odwołanie w którym powoływałem się na cenę rynkową podobnych egzemplarzy, dołączając wycinki z ogłoszeń i wydruki z neta. W moim przypadku zakończyło się to sukcesem, gdyż w końcu z PZU odebrałem 4300zł a pozostałości po moto sprzedałem za 800plnów :wink: . Dodatkowo zażądałem zwrotu pieniędzy za przetartą kurtkę i tutaj również otrzymałem zwrot w wysokości 80% jej wartości.
Także trzeba walczyć o swoje, bo normalnym jest że ubezpieczyciel chce jak najmniej stracić.
Inna sprawa, ze w naszym pięknym kraju, pojazd po orzeczeniu szkody całkowitej może potem wrócić do ruchu (tak było min z moim moto) ;/
Życzę wytrwałości i sukcesu w walce z ubezpieczalnią.

B L A N T 

Wysany: 2009-12-22, 13:32   

Więc dzwoniłem dzisiaj do firmy ubezp. i to co powiedzieli mnie przerosło :/
Samochód przed kolizja jest wart 2800zł <hahaha>
Może poradzicie mi w jaki sposób sie teraz odwołac z kąd wziąć innego rzeczoznawcę?? Dodam że odszkodowanie wynosi 1700 zł :/

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2009-12-22, 15:14   

Ja bym to zrobił tak:
1. zgłosiłbym na piśmie swoje uwagi co do wyceny i wysokości odszkodowania;
2. jeśli ubezpieczalnia olałaby mnie - poszukałbym rzeczoznawcy, który jest biegłym sądowym (w necie albo wycieczka do sądu okręgowego, aczkolwiek tam niekoniecznie mogą mieć ochotę udzielić takiej informacji);
3. zleciłbym mu sporządzenie opinii (pod warunkiem, że jego usługa nie byłaby zbyt droga);
4. wycieczka do ubezpieczyciela z wyceną i wnioskiem o ponowne rozpatrzenie sprawy, na podstawie tej nowej wyceny;
5. jeśli rozstrzygnięcie ubezpieczyciela nie będzie mnie satysfakcjonować - zostaje sąd.

Oczywiście można od razu iść do sądu, bo nawet, jeśli będziemy mieli "swoją" wycenę, to sąd i tak zarządzi dowód z opinii trzeciego biegłego, więc tu jest pole dla oszczędności. Tylko że jeśli zlecimy opinię przed wdaniem się w spór to możemy ocenić, czy jest w ogóle sens iść do sądu i narażać się na przegraną. Jak wiadomo, przegrywający pokrywa koszty procesu (czyli koszty adwokata/radcy prawnego, bo najpewniej takowa osoba pojawi się jako pełnomocnik ubezpieczyciela oraz koszty opinii biegłego - z reguły wyższe od tych zleconych "na własną rękę").

B L A N T 

Wysany: 2009-12-22, 16:06   

A czy rzeczoznawcą może być człowiek z PZM?? Oczywiście tez rzeczoznawca. Czy jego opinia bedzie wiarygodna dla ubezpieczyciela??

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2009-12-22, 20:11   

Najważniejsze, żeby osoba taka była wpisana na listę rzeczoznawców samochodowych. Czy będzie ona członkiem PZM, czy innej organizacji, to już chyba nie ma aż takiego znaczenia. No i tak jak pisałem - najlepiej chyba byłoby, gdyby była to osoba, która jest również biegłym sądowym z zakresu techniki motoryzacyjnej.
Ostatnio zmieniony przez maaaad 2009-12-22, 20:12, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: