Temat pewnie już przerabiany, ale mam pytanie czy da się spasować http://moto.allegro.pl/it...ry_koni_hr.html ze zwrotnicą z e30.... ewentualnie, czy da się to jakoś zaadoptować
Moje pytanie czysto informacyjne, w temacie BMW jestem dopiero od niecałego pół roku, (wcześniej tylko opel... Manta i pochodne) zawsze jeździłem na Koni, a zauważyłem że... do e30 coś jest baaaaaardzo mało, a nowe nie wchodza w gre z racji użytkowania auta na codzień, mija mi się to z celem
_________________ Kompleksowa renowacja samochodów marki BMW, Fiat i pochodne, Opel.
Skoro interesuje Cie używanie auta na co dzień to mam inna propozycję.
Kup porządne sprężyny H&R, Weitec itp z małym obniżeniem typu -40 mm - poszukaj na forum co warto.
I do tego zamontuj nowe amorki MTS technik (moim zdaniem najlepsze z najtańszych usportowionych) i będziesz miał fajne zawieszenie które sprawdzi się przy codziennej jeździe zapewniając SPORTOWO USPOSOBIONY KOMFORT
W żadnym wypadku nie kupuj sprężyn MTS Technik, TA-Technix czy też Jamex. Miałem, sprawdziłem - po prostu szit.
Amorki to inna bajka. To są zwykłe amory o skróconym skoku i lekko utwardzone.
B6 czy B6 to amorki z górnej półki na których możesz jeździć nawet na driftach. Pytanie czy do codziennej jazdy potrzebujesz takiego rozwiązania (drogo).
_________________ Fajnie jest mieć drugą Żonę Nie marudzi, zawiezie gdzie trzeba i zawsze ma ochotę na zabawę.
bilsteina nie chciałbym na co dzień ... "koni" zawsze można skręcić... rozkręcić... dopasować do potrzeb.
Dobrze wiedzieć z tymi sprężynami bo zastanawiałem się właśnie nad jamexem, poniżej -40schodzić niechcę bo szkoda mi auta.
co do wydumek chińskich
MTS Technik, TA-Technix to jakoś nie mam przekonania, a jak sprawdzają się np. nowe (gazówki rzecz jasna) KYB, czy też SACHS (są też sportowe...) lub BOGE
Słyszałem także, że BMK'a najlepiej się prowadzi jak tył jest miękki, a nie sztywny...
_________________ Kompleksowa renowacja samochodów marki BMW, Fiat i pochodne, Opel.
co do amorow to TaT mozesz smialo kupować bo za ta kase to nic lepszego nie znajdziesz,duzo znajomych ma i wszyscy zadowoleni.
Ale jak masz kase to ja bym kupowal b6/b8,sam takie mam i jest rewelka
Ja ma u siebie springi H&R i amorki MTS Technik i jestem zaje....ście zadowolony.
Co do amorów BODGE czy KYB to nie mogę się wypowiadać bo nie mam doświadczenia ale mogę Ci powiedzieć ze 1000% pewnością, że jak założysz skrócone springi i standardowy amortyzator to po ok 5 do 10 tys km będziesz mógł amorki wywalić na śmietnik.
Niestety obniżone sprężyny muszą mieć amortyzator o skróconym skoku i tego nie przeskoczysz.
Ja niestety doświadczyłem tego na sobie co oczywiście wiązało się z wymianą amorów i kosztami wymiany.
Także jak już coś to PORZĄDNE sprężyny i "usportowione" amorki od MTS.
TA-Technix nie znam wiec się nie wypowiadam, ale skoro komplet na oś TA jest tańszy od MTS ok 50-70 zł to coś w tym jest.
"Słyszałem także, że BMK'a najlepiej się prowadzi jak tył jest miękki, a nie sztywny... "
Ja Ci powiem że u mnie w Touringu nie do końca mi się podobało jak mi tył "pływał" ponieważ przy większych prędkościach i gwałtownych manewrach "miękkość" z tyłu może powodować większą nieprzewidywalność auta. Ale to jest tylko moje zdanie i moto-sportowcem nie jestem
Just BMW lover
_________________ Fajnie jest mieć drugą Żonę Nie marudzi, zawiezie gdzie trzeba i zawsze ma ochotę na zabawę.
Ostatnio zmieniony przez lijo1979 2009-12-19, 14:43, w caoci zmieniany 1 raz
Niestety obniżone sprężyny muszą mieć amortyzator o skróconym skoku i tego nie przeskoczysz.
ojj nie do końca do max. -40 dobry seryjny amortyzator wytrzymuje (sprawdzone w innej marce auta, zawsze można trafić na np. nowy ale wadliwy, ale o pechu nie ma co rozmawiać...)
tak czy inaczej wielkie dzięki za rady, przynajmniej mam już jakiś obraz poglądowy w co się ubrać, żeby było ok... cena MTS'ów nie jest duża, więc na próbe chyba jednak się skusze... tylko springi zostało mi znaleźć
P.S.
Jak już ubierzesz autko to dokończ wątek co założyłeś jak się sprawuje bo zrobiło się z Twojego wątku małe podsumowanie tematu zawieszenia
Na bank się komuś przyda jak użyje szukacza
Pozdro
komplet MTS beekma dostała, sprężyny nadal są seryjne (jedna tylna ma pęknięty zwój, więc w niedługim czasie dojdą sprężyny najprawdopodobniej FK lub oryginalny M technik,
wrażenia sa takie, że nareszcie się prowadzi, na seryjnych sprężynach stoi tak jak stała, nie widać po niej, żeby coś było niżej (chociaż amorki są na oko krótsze o jakieś 5cm, wrzucę fotkę jak znajdę chwilę) jest sztywna co jest odczuwalne i to od razu. Jeśli ktoś użytkuje autko na co dzień to polecam taki zestaw. Z trwałością to się okaże jak będzie, na razie trzeba jeździć.
Pozdrawiam