BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E36] 323i coupe 1997
Autor Wiadomo
ryszard86 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 28 Gru 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-01-02, 21:30   [E36] 323i coupe 1997

Witam, chciałem przedstawić moje autko, a mianowicie e36 323i coupe. Autko wyprodukowane zostało w kwietniu 1997 roku, ja nabyłem je dokładnie 2 lata temu (2 stycznia 2008 :wink: ). Od tego czasu auto przeszło kilka zmian, były to z zasady zmiany mechanicznie niż stylistyczne, ponieważ to głównie one są moim celem. Pierwszą poważniejszą zmianą była zmiana dyfra z seryjnego o przełożeniu 2.93 bez szpery na taki o przełożeniu 3.15 ze szperą. Kolejną modyfikacją była wymiana zawieszenia na zestaw amorki bilstein b8, sprężyny eibach pro kit, do tego stabilizatory m-tech oraz tuleje wachacza od m3 (pełne). Następnie zakupiłem felgi 16" styling 32 i do nich opony goodyear eagle f1 gsd-3 w rozmiarze 205/55/16 w mejsce 15" Styling 41, które to były oryginalnie na aucie. Potem pojechałem seryjnym autem z ciekawości na hamownię, o to co wypluła:

Wkrótce po tym w aucie zawitał odpowiednio przerobiony kolektor ssący od m50b25 oraz dolot. Oto efekt owych przeróbek:

Kolejnym modem była zmiana seryjnych hamulców (przód - 286 mm, tył 276 mm), na pochodzące od e46 (przód 300mm, tył 294mm). Tarcze z przodu to ATE Power Disc, klocki natomiast Ferodo DS Performance, na tył poszły tarcze Boscha wraz z klockami ATE. Do tego wszystkiego dołożyłem przewody hamulcowe w stalowym oplocie firmy Goodridge oraz płyn Motul RBF600 (podwyższona temperatura wrzenia). Zestaw mogę z czystym sumieniem polecić, konieczne są w zasadzie tylko jarzma, zacisk jets praktycznie ten sam. Minimalna felga to 16". Auto hamuje lepiej, trudnie zagrzać hamulce.

Wydałem jeszcze 20 PLN na taką kontrowersyjną "przeróbkę" :P :

Trochę wiecej fotek:

Z nowości; tuż przed świętami odwiedziłem Otwock w celu sprawienia sobie małego prezentu. Tak oto ów prezent wygladał, gdy leżał sobie jeszcze spokojnie w garażu:

Jest to oczywiście całkiem ładny kompletny wydech od e36 328i :)

W międzyczasie przyszły święta, więc nie było czasu zając się tym tematem, ale co się odwlecze to nie uciecze ;)

A tak to wygląda na codzień:

Może na dniach uda mi się podjechac na hamownie zeby z ciekawosci zobaczyc co mi to dało. Od razu pragnąłbym zaznaczyc iż nie jest to żaden super extra mod, od którego oczekuje +30 KM i +50 Nm :lol: Głównym efektem tej zabawy jest W MOJEJ OPINII nieco lepszy wygląd podwójnego wydechu, dźwięk też oceniam jako ciekawszy niż mojego byłego wydechu z 323i. Dodatkowo jest to już jakby baza pod 2.8 litra z kilkoma modami które mam nadzieje na wiosnę się pojawi. Tak czy siak jestem zadowolony z tego zakupu
Ostatnio zmieniony przez ryszard86 2010-01-10, 19:30, w caoci zmieniany 3 razy  

Tymon 

Doczy: 26 Lip 2006
Skd: Śląsk-Mikołów
Wysany: 2010-01-02, 21:35   

ryszard86, super podejście do tematu, wielki + za modyfikację hamulców.
Jakie masz wrażenia po zmianie przewodów na te w stalowym oplocie :?:
Pytam bo noszę się z zamiarem wymiany.

ryszard86 

Wysany: 2010-01-02, 21:50   

Hej Tymon, pozdrówki, kojarze Cie jeszcze z OCP, troche tam przesiadywałem (drugie auto w domu to Octavia TDI :) ) Moim zdaniem da się nieco bardziej dozować siłe hamowania, trudno mi to opisać, ale na pewno hebel nie jest "zerojedynkowy". Chyba poddatność na przegrzewanie też się zmniejszyła, choć tu szczerze mówiąc nie mam jeszcze aż tak wyrobionej opinii, głównie przez to, że całego moda hebli robiłem jakoś w październiku-listopadzie i po prostu nie bardzo było od tego czasu warunków do ostrzejszej jazdy i przetestowania tego. Ale ogólnie polecam jak ktoś lubi ostrzej polatać :spoko:

hebr 

Doczy: 17 Cze 2008
Wysany: 2010-01-03, 00:19   

godne auto uwagi;p na zywo wyglada jeszcze lepiej tylko nie czesto je widuje bo spoczywa w garazu:) czekamy na kolejne mody. pozdro

ryszard86 

Wysany: 2010-01-03, 12:26   

A i zapomniałbym jeszcze o najważniejszym :wink:

http://www.youtube.com/wa...feature=channel

Tymon 

Doczy: 26 Lip 2006
Skd: Śląsk-Mikołów
Wysany: 2010-01-03, 13:09   

ryszard86, popatrz jaki ten świat mały :D
Dzięki za info co do hebli, teraz na wiosnę planuję taką modyfikację.
Pozdrowionka

P.s. fajnie się zbiera :spoko:

Bandit 

Doczy: 02 Lut 2008
Skd: Łódź
Wysany: 2010-01-03, 17:45   

Zastosowałeś ten pozytywny rodzaj tuningu. Super :spoko: . Na twoim miejscu pomiar zrobiłbym na tej samej hamowni przed i po modach. Całkowice seryjny wygląd zewnętrzny, dopiero po tarczach można się zorientować. Felgi Styl. 32 są genialne - doskonały wybór i do tego pomarańczowe kierunki, bez M tech-a, fabryczny wydech - podążasz dobrą drogą :brawo:

ryszard86 

Wysany: 2010-01-03, 23:12   

Dziękuje za wszystkie miłe komentarze. Jeżeli chodzi o pomiar, to był on wykonywany na tej samej hamowni w kreatorze, w odstępie 2 tygodni. Chodziło mi właśnie o to żeby uwidocznić zmianę wywołaną przeróbką.

[ Dodano: 2010-01-05, 15:02 ]
Więc pojechałem dziś do kreatora, oto co przywiozłem ze sobą:

Niech mi ktoś to wytłumaczy proszę. Poprzednie hamowanie (na 184 PS) było co prawda we wrześniu i bez nadmuchu (coś tam mieli nie halo). Dzis przy działającym nadmuchu, po wymianie wydechu wyskoczyło 195 PS, czyli prawie 11 więcej niż poprzednio. Pytanie na ile dobra jest hamownia w kreatorze? Jednakże, nawet jezeli byłaby ona zbyt optymistyczna, to pozostaje jedna sprawa. Weźmy pod uwagę wartości względne (olejmy te bezwzględne). Wówczas to mamy dokłądnie 25 PS różnicy między serią a stanem obecnym (kolektor ssący z m50, dolot, wydech z 328i), i to już było hamowane na tej samej hamowni z włączonym nadmuchem. Sam nie wiem co o tym myśleć. Na razie wyczekuje suchego wieczoru żeby zabrać auto na tradycyjną miejscówkę i zrobić pomiar 0-200 km/h. Może on coś więcej wyjaśni. A jak na razie to chyba mam 195 PS :)
Ostatnio zmieniony przez ryszard86 2010-01-10, 14:51, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: