Wysany: 2010-01-04, 19:56 [e30]Głośny pisk na zimnym silniku
Otóż jak w temacie. Jest strasznie zimno i coś zaczęło się dziać w mojej e30
Gdy uruchomię silnik nie ma żadnego pisku ani nic. Problem zaczyna się w przedziale 3000-4000 obrotów tylko w tym (plus,minus) I nie jest to dźwięk paska klinowego coś jakby tarcie metalu taki świst jak turbo tylko dużooo głośniejsze
Gdy silnik się nagrzeje przejade jakieś 3-5 km dźwięk ustaje.
Pisk zaczyna się znowu jak silnik jest zimny
Co to może być w czym może tkwić problem, nie powoduje to bynajmniej żadnych zmian czy utraty mocy w silniku jeździ dobrze
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-01-05, 07:24, w caoci zmieniany 2 razy
Jeśli to jest to, można z tym jeździć czy coś się może większego stać Gdyby to właśnie to to czy ten pisk nie powinnien zmieniać czasem swojego brzmienia gdy np właczam światła bo jest on ciągle taki sam bez różnicy czy coś włączę w środku co pobiera prąd
Ostatnio zmieniony przez beli10 2010-01-04, 20:39, w caoci zmieniany 1 raz
jesli to jest faktycznie lozysko alternatora to nie ma znaczenia czy powlączasz jakies odbiornii prądu warto z tym zrobic bo jak ci zblokuje lozysko ,to po pierwsze zapomnij o ładowaniu , po drugie pasek bedzie sie slizgał po rolce a w rezultacie pęknie
Ostatnio zmieniony przez grzesiekd111 2010-01-04, 21:04, w caoci zmieniany 1 raz
To łożysko psuje się tak z dnia na dzień ... He bo wszystko było spoko i nagle cyk po odpaleniu i dodaniu obrotów się zrobiło dziwnie piskliwo na początku pomyślałem że to wał albo coś ale po otwarciu maski właśnie dobiega to z okolic paska ... Czyli albo alternator, albo hmmm a napinacze to nie są czasem albo co tam jeszcze jest 3 kółeczka he i zgaduj które piszczy teraz
na chwile mozesz zdiąć, jesli masz wode w chłodnicy to rano po odpaleniu moze piszczec pasek na pompie ktorą chwyta a gdy auto sie rozgrzeje i pompe puszcza przestaje piszczec, a pompa oleju jest napedzana łańcuszkiem
Ostatnio zmieniony przez grzesiekd111 2010-01-04, 21:37, w caoci zmieniany 1 raz
witam! Moze ktoś wie gdzie się znajduje przekaznik pompy paliwa w e30 1,6M40 89r Bo mi nie odpala podejrzewam pompę,ale moze najpierw sprawdzic przekaznik. Ps.iskra jest ok.Napięcie na kostce przy pompie w chwili rozruchu wynosi ok 9V. Pomocy!
Ostatnio zmieniony przez kris385 2010-01-07, 10:38, w caoci zmieniany 2 razy
skoro jest 9V a wydaje mi się ze powinno byc lekko ponad 12V to przewody po kilkunastu latach słabiej przewodza prąc.. przekaznik teoretycznei działa..a znajduje sie na scianie grodziowej pod osłona plastikową zaraz za silnikiem;) sprawdz pompę na krutko przy 12V , moze sprawna..
[ Dodano: 2010-01-09, 09:00 ]
beli10 napisa/a:
To łożysko psuje się tak z dnia na dzień
mozesz ominac alternator robiac prowizoryczny pasek miedzy wałem a pompą wody... moze się wyjasnic czy to alternator czy pumpa:)
_________________ wszystko można...ale nie zawsze wypada.
Ehmmm chwilowo się niestety nie dowiem co to jest rozwaliło przepływomierz już 2 raz od dołu całe wyrwało heeee ładne boom było ale już wszystko poskładane suszy się 2 dzień hihih i jutro zobaczymy co to P Jak zadziała felerna przepływka... felerna jak w każdym m10 he
A ja szukałem przekaznika wsród kostek przy bezpiecznikach, tylko co ma do tego alternator?
[ Dodano: 2010-01-15, 20:10 ]
szukam przekaznika pompy paliwa ,na scianie za silnikiem sa 3 kostki i nie wiem która jest na pompe jakby ktos coś wiedział to proszę o info. z góry dzięki