BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Wentylacja w garażu
Autor Wiadomo
maciek e30 

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Gru 2006
Skd: WAWA
Wysany: 2010-01-06, 17:07   Wentylacja w garażu

Mam pewien problem, a mianowicie jak pada i wstawiam auto do garażu to dopóki go nie wystawie jest mokre. jest niby jakas wentylacja, kratka 20\15 cm i w dżwiach nawierciłem kilka otworów, ale to nic nie daje. pewnie było by najprościej wstawić jakis grzejnik, ale po pierwsze rachunki a po drugie strach pomyśleć co by było jak by jakieś zwarcie powstało.. a po trzecie instalacja elektryczna ma z pięćdzisiąt lat i jak włącze farelke to się grzeje, może ktoś z was ma jakiś
pomysł, bo zastanawiam się czy nie lepiej było by trzymać lale pod chmurką..

waldziu22 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 14 Wrz 2009
Skd: Głogów
Wysany: 2010-01-06, 17:47   

to nie reklama zdjecia pogladowe... http://www.aviotex.com.pl...ozk3adalne.html

biemdablju 
GOOD STYLE FAN

Pomg: 3 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: warsaw
Wysany: 2010-01-06, 17:55   

troche smieszna metoda, ale może pomóc

wiadomo w zime wjezdzasz z calym syfem i blotem posniegowym itp.

możesz zabrać z jakiegoś sklepu zbedne puste kartony, rozlożyc w garażu na podlodze i po bokach, karton powinien wciagnąc nadmiar wilgoci, jak gąbka

może to pomoże :)

wiadomo co jakis czas trzeba wymieniać

droższa metoda

kupić możesz w obi lub innej castoramie osuszacz powietrza z wkladek chemicznym

postawisz i nadmiar wilgoci powinien zbierac sie w specjalnym pojemniku

pozdro
old school & german style follower.

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2010-01-09, 09:44   

może ten temat pozwoli Ci rozwiązać Twój problem:
http://forum.muratordom.p...azu,t177323.htm

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2010-01-09, 11:45   

w moim garage problemu nie ma bo wystarczy kratka ściekowa na środku :P

druga sprawa to podłoże, jak jest sam beton to niestety chłonie on wodę która w zimne dni długo sie utrzymuje, zwłaszcza w nieocieplanych garażach, najprostszy sposób to zrobić jakis poziom zeby woda wyplywala na zewnątrz garażu i do tego jakieś tanie płyteczki, najlepiej gres bo jest twardy, takowe znajdziesz już za 15zł /m2 :roll:

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------
Ostatnio zmieniony przez BARABUS 2010-01-09, 11:48, w caoci zmieniany 2 razy  

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2010-01-09, 13:55   

Ważne!
Aby garaż dobrze funkcjonował to MUSI być suchy. Czy ma beton , glebę itp. to zasada jest prosta : pobrał musi oddać. Więc w najniższym punkcie kratka nawiewna a w najwyższym wywiewna (np. kominek na dachu). Garaż nie musi być ogrzewany jeśli trzymamy w nim tylko auto , ale fajnie by było jeśli było by w nim jakieś źródło ciepła jak chcieli byśmy coś grzebnąć w aucie i nie tylko.

MaxxxS 

Pomg: 8 razy
Doczy: 24 Lip 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-01-09, 14:14   

sa takie nagrzewnice do osuszania budynkow. są na gaz takie tuby z palnikiem i mocnym wiatrakiem. mysle ze to pomoze.

maciek e30 

Doczy: 26 Gru 2006
Skd: WAWA
Wysany: 2010-01-09, 23:06   

Witam, wczoraj siedziałem jakis czas w garażu i odpaliłem farelke, auto wyschło ale dzisiaj moje wodzidełko znowu po bokach było mokre tak jak by się woda skraplała, podłoga jest z płytek i nie ma na niej wody, zastanawiam się nad kupnem wentylatora wyciągowego, ale nie wiem czy to coś da czy bedzie tylko ciągnąć zimne powietrze z zewnątrz

PRINS 

Doczy: 01 Maj 2008
Skd: Mielec
Wysany: 2010-01-10, 22:22   

Najlepszym wyjsciem bylo by zrobic wylewke z 1,5 % spadkiem w strone kratki odplywowej (sciekowej) .
Ale to odpada bo nie bedziesz robil wylewki :P
Mozesz wyciac w wylewce miejsce na ksztaltki plastikowe z kratka aluminiowa
( sa to systemy do odprowadziania wody puknktowe lub korytkowe ) pozatykac wszystkie dziury jedynie zostawic kratke wentylacyjna u gory przy stropie 14x14 cm
wyglada to tak poczytaj troszke jak co to pytaj

http://www.hauraton.com/pl/GALAbau/

ceny moga byc troche wysokie ale jak sie troche pomysli to mozna zrobic to tanim kosztem :P
Ostatnio zmieniony przez PRINS 2010-01-10, 22:24, w caoci zmieniany 1 raz  

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2010-01-11, 11:06   

maciek e30 napisa/a:
Witam, wczoraj siedziałem jakis czas w garażu i odpaliłem farelke, auto wyschło ale dzisiaj moje wodzidełko znowu po bokach było mokre tak jak by się woda skraplała, podłoga jest z płytek i nie ma na niej wody, zastanawiam się nad kupnem wentylatora wyciągowego, ale nie wiem czy to coś da czy bedzie tylko ciągnąć zimne powietrze z zewnątrz

U mnie problem jest identyczny ;/ trzymam autko w jednym z osiedlowych boksów garażowych, na podłodze jest beton a na środku kanał głębokości około 1,6m. garaż jest nieogrzewany, jeśli jest mróz otwieram okno i wszystko jest ok, bo w garażu jest sucho, gorzej jak temperatura jest np +3 a auto całe zasolone i zawilgocone, aż słychać rdze :cry: Szczerze mówiąc nie mam pomysłu co zrobić by było lepiej, garaż ma dobrą wentylację, po jednej stronie kratka 20X20 cm po drugiej okienko 50X20 cm stale otwarte a auto nadal mokre... :| Przed wjazdem do garażu zimową porą zawsze bardzo dokładnie odśnieżam samochód. Chyba jedyną radą jest elektryczne ogrzanie garażu ale to nie wchodzi w grę bałbym się zostawić tam na całą noc jakieś źródło ciepła.

Every man dies... But not every man really lives...
Ostatnio zmieniony przez speed 2010-01-11, 11:08, w caoci zmieniany 1 raz  

PRINS 

Wysany: 2010-01-11, 18:56   

Auta macie cieple snieg i lod odpada , woda paruje i wkrapla sie na cieplym aucie , nic nie zrobicie, wylewki i garaze macie najprawdopodobniej nie ocieplane .

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2010-01-14, 15:17   

speed napisa/a:
Szczerze mówiąc nie mam pomysłu co zrobić by było lepiej, garaż ma dobrą wentylację, po jednej stronie kratka 20X20 cm po drugiej okienko 50X20 cm stale otwarte a auto nadal mokre...
Nie ma to najmniejszego znaczenia jeśli nie ma różnicy ciśnienia między wlotem a wylotem. Aby powietrze pracowało musi!!!!!! być TA różnica , albo mechaniczny wyciąg.

Grzesio 
BMW Power

Pomg: 5 razy
Doczy: 05 Kwi 2004
Skd: Lublin
Wysany: 2010-01-16, 00:49   

u mnie garaż przylega do domu, jest ocieplany dwoma grzejnikami, posadzka betonowa, kanał i też jest dużo wilgoci, a najgorsze jest to że grzybnia mi rośnie ;/ i sypie się na auto :evil: Nie pomaga rozszczelnienie okien ani nieszczelna brama :?

E30 325iS '87 M-Technic II http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=8560 - sprzedane

E34 530i V8 '94 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=31236

E30 318i '88 - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=36500 - sprzedane

E46 320td '02 Compact - http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=411671

G-STYLE SQUAD* :D
*grupa LANS SQUADu

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2010-01-22, 11:00   

Pare dni temu byłem u mojego kumpla, który ma salon motocyklowy.
W warsztacie zastałem takie ustrojstwo:

zwykła koza, ale po tuningu, z lewej strony el. pompka cieczy

w palenisku dorobiona wężownica, czy jak to nazwać

od kozy idą przewody do takiej nagrzewnicy z elektrycznym wentylatorem... nagrzewnica nie jakaś lipa tylko chłodnica z BMW 730 e32 :) i to daje niezłą saune w blaszaku, oprócz tego jeszcze są odprowadzenia na "salon", gdzie zasilają grzejnik c.o.

na dachu garażu stoi taki opatentowany przyrząd jako zbiornik wyrównawczy :twisted:

jakby ta wymyślna instalacja padła, to zawsze pozostaje dla rozgrzewki pogapić się na kalendarz Continentala :lol:

PRINS 

Wysany: 2010-01-22, 21:36   

Grzesio napisa/a:
najgorsze jest to że grzybnia mi rośnie

to jest źle zrobiona izolacja od fundamentu po strop , gdzies przemarza sa rozniecę temperatur tzw. mostki termiczne.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: