Wysany: 2009-12-30, 09:36 [E39] Kłopoty z wspomaganiem
Na wolnych obrotach wysiada mi calkowicie wspomaganie, gdy dodam gazu wraca, wymienilem juz pasek i napinacz bo myslalem ze to jego sprawka ale nic sie nie zmienilo.
Nie slychac zadnego halasu <jak w przypadku gdy siądzie pompa>
i plyn do wspomagania jest co moze byc tego przyczyna??
Pomg: 1 raz Doczy: 22 Sie 2007 Skd: garwolin-wiazownaWOT
Wysany: 2009-12-31, 00:59
kolego jezeli na wolnych obrotach niema wspomy ,zas na wiekszych jest to samo za siebie juz mowi ze pompa slaba i nie wydaje jak potrzeba ,poziom plynu powinien byc okolo polowy precika w nakretce .
_________________ FREUDE AM FAHREN
sprzedam kanape tyl europa welur do e39
oraz fotel pasazera .
co do poziomu oleju w zbiorniczku wspomagania, ja muszę mięc full pod sam korek bo jak mam mniej to przy rozruchu potrafi piszczeć, przy ostrym hamowaniu także lub jak się wbije bokiem w zakręt... dolej na full oleju może pomoże...
... To znaczy, że wirnik pompy (lub obudowa) w której pracuje juz jest tak wyjechany że łapatki jakie w nim są mieszają płyn dopiero jak dodasz gazu... zacieraja się i nie pracują na wolnych obrotach a zwłąszcza na starym nigdy nie wymienianym płynie jest to wynikiem zaniedbań i oszczędnosci jakich się dopuścili poprzedni właściciele auta.
Jeżeli płyn jest szary lub czarny pieni się i widac w nim mieniacy się brokat to jest włąśnie to opiłki z obudowy i wirnika. W Twoim wypadku dolewki powyżej stanu max czy wymiana płynu na nowy to jedynie zabieg na krótką metę czysto kosmetyczny... szukaj pompy bo ta za chwilę zdechnie całkiem...
... lub co gorsze rozleci się zablokuje się wirnik np. podczas ostrej jazdy po autostradzie. usłyszysz przeraźliwy pisk a następnie pęknie pasek.
Niestey pompy wspomagania montowane do e39 są jakies felerne i padają nie wiem moze to przypadek a może fakt a moze są nie wydajne w 3er dla przykłądu częściej lecą maglownice wspomagania niz pompy.
_________________ Jest piękna, cudowna, wspaniała i szybka, lubi jak naciskasz przyśpieszając wtedy wie jak ciągnąć..............paliwo ze zbiornika...to twoja beemka.