BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[exx]Termostat,ktora firma?
Autor Wiadomo
wally 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 02 Lis 2009
Skd: W-wa, okol NDMaz.
Wysany: 2010-01-08, 15:06   [exx]Termostat,ktora firma?

siema, moja bunia wyladowala w aso na sprawdzenie ukl. chlodzenia.

odpowiedz byla jedna - termostat.

teraz tak, byc moze jutro znajde czs na wymiane i moje pytanie do was czy zna ktos dane firmy i co kto poleca:

oferta inter cars:
4MAX - osobiscie juz odpada
Vernet(wernet)
Vachler(wachler)

czytalem w jakims temacie i pisal ktos ze jeden z tych 2óch ostatnich ma tendencje do przycinania sie, ale niepamietam ktory.

ceny sa atrakcyjne, zaden zestaw nie przekracza 50 zl.

moge jeszcze wybrac Oryginalny, ale wg kosztorysy ASO:

termostat 156,48
O-ring 5,66
Uszczelka 5,66
Kołnierz 98,91

razem 266,70 :(

(czy przy zakupie zamiennika termostatu ta cala reszta zestawu jest w komplecie?czy trzeba sztukowac?amoze sam termostat sie tylko wymienia?)

co doradzacie?kase wyskrobie, efektu tylko oczekuje najlepszego.

pozdr :twisted:
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-01-09, 09:50, w caoci zmieniany 1 raz  

szulik4 

Pomg: 4 razy
Doczy: 15 Kwi 2009
Skd: Legionowo
Wysany: 2010-01-08, 15:45   

ja włożyłem wahlera (nie vachlera) i wszystko jest wporządku. Wskazówka nigdy nie spada ani nie wychyla sie poza norme.

wally 

Wysany: 2010-01-08, 17:52   

ok jedna wypowiedz mam, a powiedz ile ty placiles?to byl caly komplet z tymi uszczelkami i to obudowa?

innych kolegow tez prosze o ewentualne podpowiedzi poniewaz jutro dzien zakupu

bujan21 

Pomg: 1 raz
Doczy: 09 Pa 2008
Skd: Błonie
Wysany: 2010-01-08, 19:12   

Ja mam vernet i jest w jak najlepszym porządku, nigdy się nie wieszał i temp. jest OK. Nie wiem jak jest z kompletnością zestawu, ja dostałem oring w komplecie.

wally 

Wysany: 2010-01-08, 21:07   

no to termostat i oring, a ten kolnierz i uszczelka co w aso podaja?czyli 2 firmy wygladaja na sprawdzone, poczekam do jutra i sie pomysli, ale chyba sie skusze na zamiennik, jak bedzie nie halo to sie ory kupi najwyzej,bo koszt zamiennika nieduzy

szulik4 

Wysany: 2010-01-08, 21:34   

jak wyjąłem stary termostat to był wahlera (orginał z wytłoczonym znaczkiem BMW) i taki też kupiłem (koszt około 40zł) tylko już bez znaczka BMW ale wahler taki sam. W komplecie masz uszczelke pod sam termostat, od pokrywy uszczelki już niema, ale jak ja zminiałem to dałem starą, przesmarowałem silikonem i nic nieciaknie ale najlepiej kupić nową. Pamiętaj jak bedziesz wkładał nowy to musisz ustawic w odpowiedniej pozycji.

wally 

Wysany: 2010-01-09, 08:11   

i o to chodzilo, zadzwonilem do brata i powiedzialem jak piszenie i tez vachlera polecil. zobacze moze dzis sie mechanior jakis znajdzie, jak nie to do wtorku czekac przyjdzie.
dzieki szulik

wpadasz czasem pod kaufland w L-wo? pogoda teraz przednia, ja tam bywam czasami, a czasami wpadam na maly placyk kolo szkoly w jablonnie (przy modlinskiej) i dookola latarenki sie ucze hehe (sorry za OT)

pozdr :twisted:

szulik4 

Wysany: 2010-01-09, 09:58   

niewpadam tam bo to pod nosem policji i zazwyczaj kończy sie to mandatem (za posiadanie BMW. Wiem cos o tym bo jak jeżdzilem golfem to miałem spokój z policją a teraz to nawet zawracaja za mna zeby skontrolować i zawsze sie do czegoś przyczepią.

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-01-10, 13:52   Re: [exx]Termostat,ktora firma?

wally napisa/a:
termostat 156,48
O-ring 5,66
Uszczelka 5,66
Kołnierz 98,91

razem 266,70 :( (czy przy zakupie zamiennika termostatu ta cala reszta zestawu jest w komplecie?:

Typowa sztuczka serwisowa wymienić wszystko co jest wkoło i wmówić że tak mam być bo tak się robi w serwisie.

Termostat z powodzeniem Wachler, co do verneta jest tańszy i zawodniejszy. Na temat 4max nie wypowiadam sie cena sama mówi o jakości.
Uszczelka ta okrągła na kołnierz termostatu musi być w pudełku z nowym termostatem zazwyczaj są tam dwie jedna o przekroju kwadratowym druga okrągłym i papierowa pod obudowę termostatu do m40

O ile kołnierz-obudowa termostatu nie jest popękana nie musisz jej wymieniać. Wymień jedynie uszczelkę w obudowie-kołnierzu. Nie warto oszczędzać na takich pierdołach uszczelka jest tańsza niż tubka silikonu.
Nie klej na silikon bo następnym razem przy wmianie termostatu będziesz pluł sobie w brodę że użyłęś silikonu i np. gdy podczas odklejania obudowy od bloku pęknie ci obudowa.

wally 

Wysany: 2010-01-11, 21:43   

pogubilem sie troszke, czyli bede mial wszystko co potrzebnne - czyli termostat i uszczelki w zestawie? i tylko kolnierz dokupic?czy kupie termostat z uszczelka a jakas uszczelke dokupic trzeba? silikon naturalnie w gre nie wchodzi :wink:

Hroop 
bokiem blepiej..

Pomg: 2 razy
Doczy: 14 Cze 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2010-01-11, 21:58   

Jeżeli obudowa jet ok to nie ma sensu jej wymieniać, w zestawie bankowo masz o-ring termostatu, wypadałoby dokupić uszczelke pod obudowe i tyle..

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-01-11, 22:56   

żeby Tobie to zobrazować
http://www.realoem.com/bm...503&hg=11&fg=35
nr 4 obudowa termostatu albo jak wolisz kołnierz nie musisz wymieniać
nr5 to termostat - wymienić
nr 6 to oring na kołnierz termostatu- wymienić dostajesz w komplecie z termostatem
nr. 8 uszczelka obudowy termostatu- warto wymienić koszt 7-8pln w ASO

wally 

Wysany: 2010-01-12, 06:41   

MARAS napisa/a:
żeby Tobie to zobrazować

chwytam, łapie, czuje klimat :spoko:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw