BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e36] odklejona podsufitka
Autor Wiadomo
TomekZG1 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 18 Maj 2009
Skd: Zielona Góra
Wysany: 2009-07-28, 16:21   [e36] odklejona podsufitka

Witam

W moim BMW odklejał sie materiał od podsufitki, wiec ja wyciągnąłem i teraz takie pytanie, czy moge odkleic materiał i go wyprac i wtedy na nowo przykleic tasma dwustronna do wykładzin,
czy tylko odkleic i przykleic na nowo bez prania?
Czy podkleic tylko tam gdzie sie odkleja? Potrzebuje szybko odpowiedzi:)
Z góry dziekuje

Pozdrawiam TomekZG1
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2009-07-28, 23:30, w caoci zmieniany 1 raz  

MajekWWA 

Doczy: 04 Sty 2009
Skd: WF
Wysany: 2009-07-29, 11:21   

ja podkleiłem tylko w miejscach gdzie odchodziło ( z tyłu przy szybie oraz przy osłonach przeciwsłonecznych ). Taśma 2-stronna wogóle nie chciała tego złapać bo między materiałem a podsufitką była jakaś miniaturowa gąbka i taśma ją łapała a nie podsufitke. I niestety widać miejsca gdzie złapał klej. nie wiem czy uda Ci się to zrobić żeby to jakoś wyglądało...
ja jak się uporam z szyberdachem to poszukam nowej podsufitki

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2009-07-31, 16:40   

a na co w ogóle można przyklejać podsufitkę??
jakieś kleje fachowe czy co??
pozdrawiam

mgr inż. Jędrek ;)

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2009-07-31, 20:22   

http://www.allegro.pl/ite...podsufitek.html

cos takiego w zupelnosci wystarczy - i masz gwarancje ze ci materialu nie pomarszczy. Ja sobie wlasnie kupilem alcantare na podsufitke i bede tym kleil http://www.wurth.pl/katal...20100%20055.pdf wersja mocna do klejenia w poziomie :)

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2009-07-31, 21:19   

Klej Sta-Put ma podobne parametry i jest też osiągalny w sprayu.

TomekZG1 

Wysany: 2009-07-31, 23:54   

Probowalem wczoraj budaprenem.... plamy i nie trzyma, chyba zeby kupic eko skore lub cos w tym stylu w szarym kolorze i zastapic tym ten smieszny materiał.... co o tym sadzicie?

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2009-08-01, 09:27   

co ty chcesz sobie duzego fiata robic z beemy ... jaka ekoskóre - kup alcantre lub typowy material na podsufitki = pamietaj zepod spodem musi byc min 5 mm gabki zeby podsufitka byla miekka.

enerwin 

Pomg: 1 raz
Doczy: 05 Lip 2009
Skd: wawa okolice
Wysany: 2009-08-01, 12:14   butapren nie robi plam tylko kleić trzeba umieć

dajesz warstewkę cienką butaprenu i czekasz aż wyschnie 10-15min
dajesz następną i znowu czekasz ąz przeschnie ale palec ma się do niej kleić
konsystencja mniej więcej jak klej na taśmie do klejenia
i dopiero wtedy przykładasz materiał i dociskasz
dociskanie sufitu na sposób druciarski
poduszka mała, reklamówka,2 deski lub książka w twardej okładce, mop(szczotka albo co bądz) o regulowanej raczce

poduszkę wkładamy w reklamówkę i przykładamy do przyklejonej podsufitki
podkładamy książkę na której opieramy jedną stronę mopa a drugą stronę mopa zapieramy o podłogę w BMW rozciągamy na żądaną długość
zamykamy autko szczelnie na jakieś 30min w tej temp jaka tam będzie (ca 60st) sklei się wprost idealnie
aha no i jeżeli zostaniemy w aucie za długo to niech ktoś inny dzisiaj prowadzi ;-)

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-01-12, 00:02   

Odgrzewam kotleta o podklejaniu materiału podsufitki
pacjent to mtech w e36 bez szyberdachu odkleiła się nad głową kierowcy i pasażera, więc kilka pytań w sprawie klejów kontaktowych:
Sarna poleca klej Wurth podobno można kleić nim w poziomie cena nie jest niska
Ogólny poleca STA-PUT o połowę tańszy od Wurth'a
Cena jest sprawa drugorzędna liczy się efekt jaki daje a nie koszta.
-ktoś ich używał?
-jaki efekt?
-czy do klejenia demontować trzeba całą podsufitkę i wyjmować na zewnatrz auta czy można kleić w aucie bez demontazu? np. odsuwajac uszczelki drzwi by dostać isę do przestrzeni pomiędzy dachem-podsufitka a wiszącym materiałem .
Chodzi o to, że mam mało czasu na uporanie się z wiszącym materiałem i na chwilę obecną nie wchodzi demontaż, klejenie i montaż w aucie nie mam kilku wolnych godzin ani tak obszernego garażu, a na zewnatrz przy obecnych warunkach atmosferycznych to nie wchodzi w grę.
Jakieś spostrzeżenia czy sposoby mile widziane. Chcę uporać się z podklejeniem materiału w jak najkrótszym czasie i bez zbędnego demontażu o ile to możliwe.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-01-12, 00:03, w caoci zmieniany 1 raz  

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2010-01-12, 11:27   

hej ja uzywalem wurtha na starej przy zamontowwanej i było naprawde super -najwazniejsze ze klej nie zjadl materialu - nie rozpuscil pianki itp - ale pamietaj ze na takie podklejanie to zuzyjesz moze z 1/10 tej puszki...widziałem w Castoramie klej Tesy - tych od tasm dwustronnych - małe opakowanie ok 20 pln. Zasada działania pewnie taka sama.

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2010-01-12, 14:26   

Właśnie daltego zadałem pytanie odnośnie sprawdzonych klejów i metod, bo nie zamierzam eksperymentować na czyimś aucie z niesprawdzonym klejem... co później powiem... "Ups, nie wyszło... ale to nie widać bo to na suficie..." :wink:
Gdyby to było moje auto to bym ryzykował sobie łatwiej wybaczyć błedy :lol:
Gdyby było na zewnątrz cieplej wyciągnałbym cała podsufitkę i kleił na zewnątrz ale nie w obecnych warunkach.
Pozatym mówisz że zużyję 1/10 chmm, no nie wiem materiał wisi włąściwie na słonecznikach i rączkach tylnich i uszczelakch drzwi i okien... jakieś 3/4 podsufitki odklejone
Wolę zmarnować zużyć 1/10 kleju i nie spaprać roboty niż użyć innego a potem zastanawiać się jak to poprawić. Jak to mówią oszczędni płacą dwa razy dlatego wolę tego uniknąć.
Przychylam się bardziej do Wurtha choćby ze sposobu aplikacji i możliwości jakie daje.
A Sarna przy jakiej najniższej temperaturze można używać kleju Wurth tzn. tak by utrzymał swoje właściwości czy będę msiał garaż nagrzać do 20stopni czy czekac aż mrozy ustąpią.
Obecnie w garażu utrzymuje się tem. 6-7stopni np. kleje dwuskładnikowe do plastików mają problemy więc wspomagałem ich wiązanie farelką lub opalarką :wink:
pozdro i dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2010-01-12, 14:28, w caoci zmieniany 1 raz  

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2010-01-12, 17:27   

hej, moja wina - szybko czytałem twojego posta i myslalem ze odklejone jest tylko przy sloneczkach, jesli jest tak jak piszesz to na pewno kleju zejdzie wiecej, inna sprawa jest taka ze musisz sprawdzic czy gabka spod materialu sie od niego nie odkleila bo jezeli gabka jest na suficie a material wisi to juz po sprawie - trzeba zmienic materiał. Co do kleju to tutaj masz jego charakterystyke

link :http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0890%20100%20055.pdf

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2010-01-12, 19:49   klej do podsufitki

Marek !! ! Polecam klej do podsufitek i tapicerki w spray'u firmy FORCH ( jest na alledrogo , chyba 37 zl za 400 ml ) . Klei rewelacyjnie . Butapren przy nm nie ma szans . Polecam !! PZDR............
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysany: 2010-01-12, 22:04   Re: klej do podsufitki

sarna1 napisa/a:
inna sprawa jest taka ze musisz sprawdzic czy gabka spod materialu sie od niego nie odkleila bo jezeli gabka jest na suficie a material wisi to juz po sprawie - trzeba zmienic materiał.

Uuu to mnie nie pocieszyłeś bo materiał wisi luźno a gąbka jest na twardej części podsufitki, tylko nie rozumiem dlaczego musze wymienić materiał skoro ani nie jest porwany ani uszkodzony, poprostu nieestetycznie wisi nad głową kierowcy i pasażera,
Nie mam pojęcia dlaczego i z jakich przyczyn czy warunków oddzielił się od gąbki pod sufitem.
Mówisz, że pozamiatane i klej nie zwiaże na nowo materiału z gąbką??
Sądziłem, że to jak z foliami na drzwiach pod tapicerką można odklejać i przyklejać kilka razy aż podda i uszkodzi się folia lub zabrudzi się klej i przestanei być leppki by utrzymac folię...
Kórde trochę głupio by z powodu odklejenia materiału od gąbki nie można było go ponownie zwiazać z nią i trzeba wymienic materiał ale przeciez też do neigo trzeba przykleić gąbkę. Czy źle główkuję??

henry napisa/a:
Marek !! ! Polecam klej do podsufitek i tapicerki w spray'u firmy FORCH ( jest na alledrogo , chyba 37 zl za 400 ml ) . Klei rewelacyjnie . Butapren przy nm nie ma szans . Polecam !! PZDR............

Dzięki Heniu ktoś już coś mi wspominał o tym kleju spróbuję bo tapicerzy jakoś nie chętnie biorą się za podsufitki owszem obszyć fotel czy boczek drzwi ale sufit....
jak nie wyjdzie klejenie poniosę porażkę i na wiosnę wywalę podsufitkę i będę kleił materiał aż do uzyskania pożądanego efektu.
Napewno po zakończeniu operacji napiszę jak, czym i z jakim efektem wyszło klejenie.

TomekZG1 

Wysany: 2010-01-12, 22:22   

U Mnie niestety tak jak u Marasa materiał oddzielił sie od gąbki... a może ktos wie gdzie dostane taki materiał z gąbką? Alledrogo? Planuje zrobic to sam, ale jak jest materiał to bez gąbki... czy gąbke osobno trzeba dokupic? Może ktos ma jakis link ?
btw. próbowałem budaprenem... masakra, nie udało się.

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2010-01-13, 10:05   

nie uda sie bo klej przesiaknie przez material nawet jak bedzie go bardzo malo - material musi byc z gabka.
Materiał mozna kupic z tad - kleje tez maja ale nie natryskowe tylko w puszkach
http://www.hurtowniatapicerska.pl/
ja chcialem kleic material sam ale oddalem do tapicera z braku czasu - material + robocizna wyszlo 250 pln.

TomekZG1 

Wysany: 2010-01-13, 15:08   

http://www.hurtowniatapic...dowa+sam75.html taka się nada? Pianke ma, kolor podobny do oryginału tak mniej wiecej wiec powinno byc ok.

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2010-01-13, 16:56   

nada sie jak najbardziej,.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw