BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e36] ucieka płyn chlodzacy tylko gdzie??????
Autor Wiadomo
piotrbmw4 

Doczy: 20 Gru 2008
Skd: NOWY DWOR GDANSKI
Wysany: 2010-01-19, 17:26   [e36] ucieka płyn chlodzacy tylko gdzie??????

WITAM mam problem co jakis czas musze dolac troszke plynu chlodzacego, tylko nie mam pojecia gdzie on ucieka,
ponieważ w oleju go nie ma oleju nie przybywa i nawet jie robi sie maz,
wiec mam pytanie gdzie on moze sie podziewac przeciekow
na kanale takze nie zauwazylem
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-02-06, 20:11, w caoci zmieniany 1 raz  

Hroop 
bokiem blepiej..

Pomg: 2 razy
Doczy: 14 Cze 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2010-01-19, 17:46   

A w zbiorniczek wyrównawczy Ci bije powietrze? Czuć może spalinami? Jeśli tak to prawdopodobnie się dostaje do komory spalania, najczęściej przez uszczelkę..

Sprawdź wokół korka, opasek na przewodach, okolice nagrzewnicy, pompe wody - jeśli będzie przy nich biały proszek to znaczy że tak się poci i płyn odparowuje..
Ogólnie jak nagrzejesz silnik to sprawdź jak się płyn zachowuje, czy gdzieś czegoś nie słychać itp
Pzdr

waldziu22 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 14 Wrz 2009
Skd: Głogów
Wysany: 2010-01-19, 22:57   

mialem tak całkeim niedawno bo wczoraj... w e32 ruszylem lekko wezem przy pompie.. pękł i się rozdarł, a wycieku nie bylo wczesniej widac, sprawdz czy podłoga sucha w aucie, moze cieknie od nagrzewnicy i wylatuje kanalikami w podłodze..

szybkiego rozwiazania problemu, pozdro..!

SUCHARUS 

Doczy: 10 Sie 2005
Skd: LUBAŃ
Wysany: 2010-01-20, 12:18   

Wlacze sie do tematu panowie...hmmm niedawno pisalem ze mam problemy z moim m20b20.....otoz wczoraj zrobilem male doswiadczenie tzn. odkrecilem korek od zbiorniczka wyrownawczego i czekalem az motor sie rozgrzeje...mniej wiecej jak otworzyl sie termostat...to w zbiorniczku zaczelo nagle przybywac plynu az wylecialo przez gore. Gdybym nie zakrecil korka wszystko by wypompowalo. Czy to normalne zjawisko???? jak zakrecilem korek to zrobilo sie cisnienie w zbiorniczku i wszystko bylo ok. Mam podobnie jak kolega, ze co jakis czas musze dolac troszke plynu......jeszcze co...mam swoja e30 juz od 5 lat i od samego poczatku kiepsko dzialalo w niej ogrzewanie tzn. slabo grzeje na niskich obrotach silnika.... myslalem ze to pompa a ze ze starej juz troche sie pocilo to zmienilem ale nie pomoglo....

szulik4 

Pomg: 4 razy
Doczy: 15 Kwi 2009
Skd: Legionowo
Wysany: 2010-01-20, 16:39   

to że wywala płyn przy odkręconym korku to normalne (silnik się rozgrzał, termostat puścił obieg przez chłodnice i pompa pompowała płyn w zbiorniczek a że odkręciłeś korek to nie było ciśnienia żeby pchnąć dalej płyn )
A trzyma ci prawidłową temperaturę przy normalnej jeździe?
Odpowietrzałeś układ chłodzenia?

SUCHARUS 

Wysany: 2010-01-20, 17:45   

odpowietrzalem juz kilka razy i nic temp trzyma normalnie ale przy ciaglej jezdzie tak z 170km/h potrafi skoczyc temp ze srodka na 2 kreske hmmm ale to juz bedzie wiskoza siedzila......

[ Dodano: 2010-01-20, 17:47 ]
a coo do odpowietrzania to odkrecalem te 2 srubki na termostacie....

piotrbmw4 

Wysany: 2010-01-21, 08:57   

koledzy a gdzie jest zbiorniczek wyrównawczy w is-e??mam nadzieje ze to nie uszczelka pod glowoca bo to kosztowna sprawa i nie taka prosta pozdr>

bogib184 
I'm back :)

Doczy: 24 Gru 2009
Skd: okolice Pułtuska
Wysany: 2010-01-21, 09:32   

To nie jest normalne jak kolega wyżej napisał. Na wolnych nie ma prawa wywalać płynu !!
Musi podjechać do górnej granicy i tak powinno być może się trochę podnosić i obniżać tak jak pracuje termostat. A jeżeli ubywa ci płynu to może wysadzać przez korek, a możesz tego nie widzieć ponieważ w komorze silnika jest ciepło i się osusza podczas jazdy. Ja miałem dokładnie taki przypadek i to była głowica, biło powietrze w układ i wysadzało mi płyn przez korek.
Ciśnienie w zbiorniczku jakieś jest ale przecież korek w zbiorniczku nie jest w 100% szczelny i zbiorniczek służy do odpowietrzania układu w sposób ciągły. Jak gdzieś dostaje się powietrze to układ się zapowietrza i wywala płyn.
Ja osobiście wymieniłem w tym przypadku:
- chłodnice
- termostat
- pompe wody
- płyn
- wisco
- odpowietrzyłem układ

i wszystko na nic. Nie zawsze sprawdzają się najprostsze opcje typu : wisco, czy zapowietrzony układ

[ Dodano: 2010-01-21, 09:42 ]
P.S.
Nie musi być płynu w oleju ani nic z tych rzeczy jeśli masz coś z głowicą, to nie reguła.
Może tylko wywalać pomału płyn przez korek, ponieważ może być gdzieś małe pęknięcie na głowicy i tyle. A że teraz ubywa mało to z czasem jeśli to jest to, o czym mówię to będzie coraz gorzej (chodzi mi o lato). U mnie w zimę ubywało naprawdę nie wiele i temperatura też na wskaźniku była ok, ale problem się powiększał. U mnie też cały problem rozpoczął się zimą.

piotrbmw4 

Wysany: 2010-01-21, 20:31   

KOLEDZY ale gdzie jest ten zbiorniczek wyrównawczy w is poniewasz nie mam pojecia a bez niego nie sprawdze czy jak go otworze to plyn bedzie uciekal czy nie?

bogib184 

Wysany: 2010-01-21, 20:55   

Zbiorniczek masz przy chłodnicy tam gdzie korek wlewu płynu :D

[ Dodano: 2010-01-21, 21:02 ]
Ja jak w ten sposób stałem i patrzyłem czy będzie wyrzucał czy nie to przeważnie na darmo. Wszystko wychodziło podczas jazdy albo na przykład jechałem i zatrzymałem się żeby zatankować, wracam z kasy a z pod samochodu leci płyn :( ewentualnie auto dostało trochę ognia i na światłach mokra plama.

specjal50 

Doczy: 13 Sty 2010
Skd: sztum
Wysany: 2010-01-22, 08:23   

co do ubytków płynu moze byc nagrzewnica przynajmniej ja i kolega mielismy to samo w e34 a płynu na dywanikach nie zobaczysz bo są kanały odprowadzające od nagrzewnicy w razie przecieku i nie idzie tego zlokalizowac :beer:

waski 

Doczy: 10 Kwi 2008
Skd: będzin
Wysany: 2010-01-24, 20:36   

u mnie płyn w m20b25 ubywał bardzo powolutku i stopniowo z czasem coraz wiecej uciekało
obstawiałem uszczelkę a padła głowica 10cm pękniecie a trwało to ponad rok

piotrbmw4 

Wysany: 2010-01-24, 20:52   

kolego a widziales gdzies przy glowicy jakis wyciek jakies slady biale slady, proszek itp??10cm to bardzo duzo musze pojechac na stacje zmierzyc cisnienie w cylindrach wydaje mi sie ze jezeli mam uszkodzona uszczelke lub glowice to cisnienie powinno byc niskie prawda?a tak pozatym koledzy jakie powinno byc cisnienie w e36 is

waski 

Doczy: 10 Kwi 2008
Skd: będzin
Wysany: 2010-01-27, 17:38   

u mnie nic nie było widać do czasu. porostu płyn ubywał i zapewne wyparowywal :/
aż się głowica tak rozwarstwiła ze się konkretnie zmieszało

piotrbmw4 

Wysany: 2010-01-27, 19:51   

Jak mozna sprawdzic glowice nie rozbierajac jej sprawdzalem kompresje to wyszla mi zaj..... 1 cylinder 15 2cyl. 14.5 a 3-4 cylinder 15 wiec super chyba gdyby to glowica to takiej komprechy bhym nie mial prawda???

bogib184 

Wysany: 2010-01-28, 11:11   

Ja jeździłem z miesiąc i było lux, a później w 1 dzień coś już nie pasowało i coraz gorzej. Ciśnienie też miałem ok, a jednak głowica. Trzeba popatrzeć dobrze i może się coś znajdzie. Teraz mi troszkę ubywa, i zauważyłem na chłodnicy i to nie jest proste znaleźć niewielki wyciek.

piotrbmw4 

Wysany: 2010-01-28, 21:15   

jednat to chyba nagrzewnica musze sprawdzic bo ten plyn mi ucieka juz od ponad roku wiec po takim czasie gdyby byla to glowica to juz dawno by to wyszlo prawda??chyba ze jak nie nagrzewnica to moze jakis przewód jak dostanie cisnienia to popuszcza przepuszczen jest wiele a przyczyna pewnie jedna Najwazniejsze jednak jest to forum na którym kazdy kazdy znajdzie pomocna dlon która bez pewnosci bysmy nie znalezli u wielu mechaników DZIEKUJE WAM ZA TO KOLEDZY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: 2010-02-02, 17:32 ]
mam pytanie jezeli plyn ucieka przez nagrzewnice to moze pomorze srodek ktory sie stosuje do dziurawych chlodnic??co o tym sadzicie???

waldziu22 

Doczy: 14 Wrz 2009
Skd: Głogów
Wysany: 2010-02-05, 21:19   

no i stalo się u mnie jednak tez wyciek, miejsce awarii płaski oring , dostrzeglem go przy sciąganiu głowicy... znajduje się na poziomie udszczelki pod głowicą...widoczny gdy się sciągnie głowice .... dostępnsc zamiennika- dla mnei nie mozliwa...

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-02-06, 08:11   

piotrbmw4, mozesz smiało uzyc jakiegos uszczelniacza.u mnie tez jakis czas temu zaczelo sie cos dziac i zaczeło ubywac plynu. kupiłem jakis proszek i problem minimalnie ubywajacego plynu zniknął

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

piotrbmw4 

Wysany: 2010-02-06, 18:56   

DZIEKI wczoraj kupilem jakis plyn uszczelniajacy do chlodnic konsystencja podobna do kisielu z takimi granulkami produkt bodajze frmy moje auto produkt zaplikowalem za kilka dni napisze czy to cos pomoglo mam nadzieje ze tak

SUCHARUS 

Wysany: 2010-02-06, 19:23   

co do uszczelniaczy na bazie proszkow czy plynow zywicznych to trzeba troszke uwazac z wlasnych doswiadczen nie polecam .....uzylem proszku jakis czas temu wsypalem rozgrzalem motor i myslalem ze wszystko bylo ok...tzn ok nie bylo bo musialem juz miec aplikowany tego typu uszczelniacz i chlodnica poszla do wymiany po prostu zabilo wsypalem odpowiednia ilosc....probowalem reanimowac chlodnice soda kalustyczna ale nie przetrzymala tego....

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2010-02-06, 22:13   

http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0893%20554.pdf

ja uzylem tego uszczelniacza i pomogl - polecam.

królik 
KRÓLICZEK :D

Doczy: 23 Wrz 2007
Skd: Warszawa Tarchomin
Wysany: 2010-02-07, 14:52   

Siemanko,
Ja i jeszcze parę znajomych mi osób (e36) miało podobny problem...
Testowaliśmy i badaliśmy wycieki...

U mnie puszczało przy termostacie i pompie wody oraz przez uszczelkę w silniku.
U znajomych głównie przy pompie i uszczelka...

Skończyło się na wymianach tych elementów.

Ceny nowych elementów:
Termostat ok 130 zł
Pompa około 190 zł (SKF)
Uszczelki z planowaniem, olejem i robocizną to około 400 zł (po znajomości)

Ja dodatkowo jeszcze płukałem nagrzewnice, bo miałem zawaloną po tych specyfikach do uszczelniania układu chłodzącego i słabo mi grzało w kabinie.

Na całość wydałem troszeczke ponad 800 plnów i śmiga już bez problrmów 2 zimę.

rajoo 

Pomg: 4 razy
Doczy: 24 Gru 2008
Skd: Kraków
Wysany: 2010-02-07, 19:49   

moj IS puszczal plyn na mikro rozszczelnieniu chlodnicy

objawialo sie to dopiero wtedy gdy przy wyzszych obrotach wisco potrafilo rozrzucic mgielke i na dolnej plastikowej obudowie silnika pojawily sie plamki

pomogl na to proszek aluminiowy z Orlenu
Ostatnio zmieniony przez rajoo 2010-02-08, 05:52, w caoci zmieniany 1 raz  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2010-02-07, 21:38   

dokładnie takie proszki pomagają tylko na bardzo małe ubytki, pocenie sie układu chlodzenia i to jest dobry sposób na takie problemy.przy rozszczelnionej chlodnicy na zgrzewach na pewno nam tego nie uszczelni tak samo jak uszczelki pod głowica :D

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: