Wysany: 2010-01-28, 00:01 [e34]524td i parujace szyby
Witam.......jakis czas temu zakupilem sobie kolejne bmw.....iii..... w tej jednej jedynej mam problem z parowaniem szyb...czy cieplo czy nie.
Szukalem po prawej stronie mikrofiltra wedlug instrukcji odnajezionej gdzies na forum....ku mojemu zdziwieniu (tam gdzie ktorys z kolegow wstawil fotki z tej operacji) nie bylo nic co moglo by przypominac nawet miejsce przebywania filtra...........
Wiec prosze o podpowiedz gdzie jeszcze go moge znalezdz.....moja Bunia jest z 91roku i nie posiada klimy ani nic temu podobnego...
Prosze o jakies wskazówki bo w wyszukiwarce nic nei znalazlem...
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-01-28, 19:55, w caoci zmieniany 1 raz
Z własnego doświadczenia wiem, że możesz w ogóle nie mieć mikro filtra. U mnie powietrze było zasysane bezpośrednio z otoczenia bez jakiejkolwiek filtracji. Jeśli nie masz filtra w kabinie to pewnie w ogóle go nie ma.
Parowanie może być spowodowane właśnie tym, iż powietrze bezpośrednio z otoczenia jest podawane we wszystkie nawiewy. Drugą przyczyną może być nieszczelna nagrzewnica, ale wtedy czułbyś zapach płynu chłodzącego w kabinie.
Nie wiem, gdzie dokładnie jest dmuchawa w e34 ale pewnie od strony komory silnika - sprawdź czy są tam jakieś filtry a jeśli okaże się że nie ma, to załóż i wtedy zobaczysz co dalej.
_________________ ... umysły marne potępiają wszystko co przechodzi ich miarę ...
Wydaje mi się, że filtr w kabinie jeśli już to z prawej strony. Pod maską tak jak napisałem, może być bezpośrednio przy dmuchawie, tylko wtedy to zwykły filtr, aczkolwiek u mnie nawet tego nie było.
_________________ ... umysły marne potępiają wszystko co przechodzi ich miarę ...
aha..dzis poszukam jeszcze bo to sie uciazliwe robi
_________________ Nie jezdzij szybciej niż twój Anioł Stróż umie latać!!
I.bmw e30 m40b16
II.bmw e36 m50b20
III.bmw e34 m21d24 (td)
IV. bmw e34 m51d25 inter-moje oczko w glowie.
V . bmw e30 m20b20
Dziś wymieniałem filtr kabinowy w e34 z klimatyzacją i jest on nieźle skitrany, miałem podobny problem parowały szyby i obniżyła się wydajność dmuchawy.
Ale jak niema go w kabinie
Sprawdź podszybie dwa stożkowe filtry pod kratkami, w e36 tak jest
Nie masz przypadkiem dużo wilgoci w aucie pochodzącej z roztopionego śniegu bo to też moze byc przyczyna parowania szyb ? Dywaniki sa suche ? Nie masz kałuż na chodniczkach ?
nie to nie od wilgoci bo nawet jesli bylo sucho i slonecznie to jak wylaczalem nawiew szyby mi zachodzily. musialem uchylic szybe lub szyber troche opuscic. problemy narastaly wraz ze zmieniajaca sie temperatura(na minusowa) i głownie wieczorem
teraz jest jak by lepiej ale czasem sie zdarza ze potrafia zajsc wszystki tak ze nawet nawiew nie pomaga
I.bmw e30 m40b16
II.bmw e36 m50b20
III.bmw e34 m21d24 (td)
V . bmw e30 m20b20
jak rozbieralem tam te boczki to wszystko bylo suche i nie ma tego swadu plynu w srodku...wydaje mi sie ze te cuda zrobily sie po duzym deszczu na ktorym to stala w sposob taki iz cala woda splywala z szyby tam pod te kratki a przypchane byly te kanaliki odprowadzajace
I.bmw e30 m40b16
II.bmw e36 m50b20
III.bmw e34 m21d24 (td)
V . bmw e30 m20b20
kolego jeśli masz dmuchawe bez klimy to nie masz filtra. a drugie to jeśli ci szyby parują to nagrzewnica do wymiany, chyba że ci poszło jak nie dawnego czasu łączenie nagrzewicy ze ścianką grodziową
pozdro
a maja cos do tego te silniczki od temperatury?? bo dzis koleszka powiedzial mi zebym zrobil im terapie wstrzasowa(gdyz wczesniej lecialo tylko gorace powietrze) iiii tu nastapil przelom bo paruje tylko tylna szyba:D
I.bmw e30 m40b16
II.bmw e36 m50b20
III.bmw e34 m21d24 (td)
V . bmw e30 m20b20
siema wszystkim.
Ja tez mam problem dość duży z tym parowaniem szyb. w mojej E30, też są takie cuda na kiju, jak już rozgrzeje auto to znika wszystko i szyby są suche, ale jak go zostawię to od razu zaparowują, w samochodzie jet troszkę wilgotno ale latem też tak było.
A i kolego ponczek, o jakich silniczkach ty mówisz??
Ostatnio zmieniony przez kicker314 2010-01-30, 17:20, w caoci zmieniany 1 raz
o tych do regulacji temperatury powietrza, bo podobno potrafia sie zawiesic elektromagnesy jakies czy cos takiego...
I.bmw e30 m40b16
II.bmw e36 m50b20
III.bmw e34 m21d24 (td)
V . bmw e30 m20b20
Ostatnio zmieniony przez ponczek 2010-01-31, 11:53, w caoci zmieniany 1 raz