BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Otwarty przez: sarna1
2010-02-07, 10:20
m20b25
Autor Wiadomo
Linek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 2 razy
Doczy: 24 Kwi 2008
Skd: Pruszków
Wysany: 2010-02-01, 21:06   m20b25

panowie taki problem ze auto w czasie jazdy ma temperature w okolicy 1 kreski na postoju dochodzi do pionu i stoi. dodam ze wisco jest sprawne. a sprawa druga jest taka ze przy predkosci ok 70-80km/h trace ogrzewanie. a jak wrzuce na luz na chwile to jest ok wraca ale znow przekrocze predkosc i znow nie ma.dodam ze w lato z autem nic sie nie dzialo nie grzalo odpowietrzane bylo miliony razy. samochod mial jakis czas temu wymieniany silnik na taki sam z tym ze od starego poszedl termostat i pompa wody. a na starym silniku byly takie same objawy. macie pomysl od czego zaczac? bo wymiana wszystkiego jak leci w tej chwili srednio mi sie widzi bo mam sporo innych wydatków

piter17 

Doczy: 26 Maj 2009
Skd: toruń
Wysany: 2010-02-01, 21:14   

mi sie wydaje ze to visco .... bo teraz zimno jest i jak smigas szybko to caly czas chlodzi silnik i wychladza go tak ze ogrzewanie tracisz .... ja tak mysle ale moze sie myle

Linek 

Wysany: 2010-02-01, 21:18   

nie spina mi sie wisco tzn spina sie ale dopiero w okolicy pionu na postoju w lato. zreszta moja beem robi za 2 auto i od jesieni stoi w garazu. bylo tak na starym wisku i na nowym jest to samo. w czasie jazdy spada temperatura na wskazniku do ok 1 kreski. no wiadomo w lato bylo troche inaczej ale tez nie trzymala w czasie jazdy pionu.no i ten motyw ogrzewania ze przekrocze predkosc i ginie 3 sekundy na luzie i znow jest.
Ostatnio zmieniony przez Linek 2010-02-01, 21:18, w caoci zmieniany 1 raz  

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2010-02-01, 21:36   

a weze do nagrzewnicy masz dobrze podlaczone ??

Kruczek 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lut 2007
Skd: Orońsko
Wysany: 2010-02-01, 21:42   

najpierw wymień termostat, jak jeździłem w lato bez niego to wskazówka ledwo co wychodziła za niebieskie pole, dopiero po dłuższym postoju dochodziła do pionu.
Ogrzewania też rewelacyjnego nie było :D

frantic 

Pomg: 8 razy
Doczy: 11 Gru 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2010-02-01, 21:51   

sarna ma racje, miałem identyczny przypadek, znikało ogrzewanie powyżej 3 tyś obrotów na każdym biegu, napór wody zamykał elektrozawór w nagrzewnicy bo woda była tłoczona pod prąd na zapadke w elektrozaworze

raven 
poza dobrem i złem

Doczy: 27 Pa 2005
Skd: Kowala / Lublin
Wysany: 2010-02-01, 22:58   

Kruczek dobrze prawi
Niedawno u siebie miałem identyczny przypadek. Jak silnik pracował na luzie to temp dochodziła do pionu, jak tylko zacząłem szybciej jechać, temp spadała. Winny temu był termostat. Po prostu nie domykał się a tym samym nie było krótkiego obiegu i całość płynu szła od razu do chłodnicy. Stąd też Twoje problemy z ogrzewaniem, po prostu płyn nie może się odpowiednio zagrzać czego efektem jest letnie powietrze z nawiewu. Wymień termostat i na bank będzie git :spoko:

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2010-02-01, 23:18   

raven napisa/a:
Kruczek dobrze prawi
Niedawno u siebie miałem identyczny przypadek. Jak silnik pracował na luzie to temp dochodziła do pionu, jak tylko zacząłem szybciej jechać, temp spadała. Winny temu był termostat. Po prostu nie domykał się a tym samym nie było krótkiego obiegu i całość płynu szła od razu do chłodnicy. Stąd też Twoje problemy z ogrzewaniem, po prostu płyn nie może się odpowiednio zagrzać czego efektem jest letnie powietrze z nawiewu. Wymień termostat i na bank będzie git :spoko:

przeciez napisal ze chodzi nie o predkosc a o obroty - taka wada nie ma zadnego zwiazku z temostatem tylko z odrotnie podlaczonymi wezami przy wejsciu do nagrzewnicy - niech je zamieni i bedzie dobrze.

raven 
poza dobrem i złem

Wysany: 2010-02-02, 07:14   

Wszystko się zgadza, objawy sugerują iż przy pewnej prędkości powietrza obiegającego chłodnicę jest jeszcze w miarę ok, gdy ten pęd jest mocniejszy/szybszy płyn schładza się szybciej i tym samym jest zbyt chłodny by dawał ciepło. Myślę, że nawet nie chodzi to u prędkość samego auta a o wypadkową prędkości auta i prędkości obrotowej silnika.
Samo ogrzewanie jest tylko tego pochodną. U mnie zanim auto w środku się nagrzało w trakcie jazdy, to musiałem zrobić co najmniej 20-30 km (poza miastem). Normalne, że skoro płyn jest chłodzony do temp powiedzmy 50 c, to nie będzie dobrego ogrzewania.
Sarna1 a czy w twoim przypadku też wariował wskaźnik temp???? U mnie pojawiły się wszystkie objawy które opisał Linek, wymieniłem termostat i jest jak z fabryki ( akurat zdążyłem przed największymi mrozami :D )
Zresztą, wydaje mi się, ze łatwo to można sprawdzić. Linek zamknij ogrzewanie do zera i pojeździj, jak temperatura dalej będzie falować, to zmień termostat i koniec tematu.
Ostatnio zmieniony przez raven 2010-02-02, 07:24, w caoci zmieniany 1 raz  

bogib184 
I'm back :)

Doczy: 24 Gru 2009
Skd: okolice Pułtuska
Wysany: 2010-02-02, 08:47   

Jak nie o prędkość chodzi jak kolega napisał, że traci ogrzewanie przy prędkości 70 - 80 km/h ?? Wracając do pytania popieram kolegę, że zacząć od termostatu, tylko kup dobry a nie "marchewkę" :D Termostat zacina się w 90 % na otwartym obiegu i może ci najzwyczajniej niedomykać. Zacznij od najprostrzej rzeczy i przejrzyj też te węże.

Kruczek 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lut 2007
Skd: Orońsko
Wysany: 2010-02-02, 08:53   

to jak już będziesz sprawdzał to dolny idzie z tyłu bloku silnika a górny to ten dłuższy który na środku się rozdwaja i idzie do zbiorniczka i termostatu.

Linek 

Wysany: 2010-02-02, 18:43   

i zeby zamienic te weze to trzeba rozbierac deske zeby sie dostac do nagrzewnicy? ale zaczne od termostatu i tak

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-02-02, 19:12   

Linek napisa/a:
i zeby zamienic te weze to trzeba rozbierac deske zeby sie dostac do nagrzewnicy? ale zaczne od termostatu i tak

Nie w komorze silnika na ściance grodziowej

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2010-02-02, 21:46   

Linek napisa/a:

:shock: no fakt latwiej wymienic termostat niz zamienic miejscami 2 weze do ktorych jest banalny dostep.... ale rób jak chcesz..

sajfer 

Doczy: 06 Wrz 2006
Skd: wwa
Wysany: 2010-02-04, 16:57   

a pozniej trzeba odpowietrzac?

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-02-06, 01:36   

sajfer napisa/a:

Nie nie trzeba jeżeli jestes szybszy od wyciekającego płynu z węży i dostającego się na jego miejsce powietrza...
za każdym razem jak rozszczelniasz układ chłodzenia to nastenie uzupełniasz płyn i ODPOWIETRZASZ

ADC 

Doczy: 05 Sty 2006
Skd: B-tow
Wysany: 2010-02-06, 06:57   

sarna1 napisa/a:
Linek napisa/a:

:shock: no fakt latwiej wymienic termostat niz zamienic miejscami 2 weze do ktorych jest banalny dostep.... ale rób jak chcesz..

W zasadzie i tu i tu jest malutenko roboty :mg:

sajfer 

Doczy: 06 Wrz 2006
Skd: wwa
Wysany: 2010-02-06, 22:00   

MARAS napisa/a:
sajfer napisa/a:

Nie nie trzeba jeżeli jestes szybszy od wyciekającego płynu z węży i dostającego się na jego miejsce powietrza...
za każdym razem jak rozszczelniasz układ chłodzenia to nastenie uzupełniasz płyn i ODPOWIETRZASZ

Troche zlosliwie.
Ale dzieki, zmiana rurek zadzialala, nagrzewnica znow daje mile cieplo, dziala bez odpowietrzenia, temp jest idealnie w pionie

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2010-02-06, 22:11   

no to sie cieszymy i zamykamy temat :)

raven 
poza dobrem i złem

Wysany: 2010-02-08, 09:19   

poczekajmy jeszcze na linka, niech też i on się wypowie, wszakże zakładał ten temat i problemy dotyczyły właśnie jego :wink:

Linek 

Wysany: 2010-02-08, 15:01   

Panowie wrzucę dziś zdjęcia z prośbą o wskazanie które przewody zamienić. w sobote odpaliłem beemke i nie wydaje mi sie ze to wina termostatu bo kurcze chlodnica byla dluzszy czas zimna dopiero jak wskazowka na postoju doszla prawie do pionu to musial sie otworzyc i zrobila sie goraca. wiec problemem jest brak ogrzewania w czasie jazdy i niska temperatura na liczniku

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2010-02-08, 18:17   

okej wiec wrzuc zdjeci to ci pomożemy

Demolka 

Doczy: 09 Lut 2010
Skd: Włodawa
Wysany: 2010-02-10, 13:06   

Mam ten sam problem z silnikiem m20b25 odpowietrzalem przez 3 tyg i w koncu sie udalo ale wymienilem przy okazji termostat i chlodnice z m30b35. Wszystko bylo dobrze przez 3 tyg. po paru bokach temp zaczela troche skakac ponad pion ale ze mam visco to przy 2 tys obrotow temp spadala i jak chlodzilo mi visco to wlasnie z nawiewu do srodka lecialo zimne jak visco zaczelo chlodzic a jak chodzila na wolnych obrotach lub gdy wkrecalem na obryty po chwili znow bylo cieple z nawiewu. Teraz mam taki sam problem ale uklad nie jest dobrze odpowietrzony wiec trzeba dobrze odpowietrzyc uklad no chyba ze jest inna przyczyna tego ;/
Ostatnio zmieniony przez Demolka 2010-02-10, 13:08, w caoci zmieniany 1 raz  

Linek 

Wysany: 2010-03-05, 18:28   

sorry panowie ze dopiero teraz ale beemka stoi co zime w domu w garazu. a nie czesto tam jestem. wiec sprawa wyglada tak jak ja ostatnio odpalilem to poczatkiem wszystko ladnie, potem tak chodzi ogrzewanie ale jak dam gazu nawet na postoju nie wiem przy jakich obrotach bo nie dziala obrotek po chwili nie grzeje.no i kolejny problem jaki zauwazylem ze auto stoi temperatura wyszla troszke ponad pion i tak stoi dodaje gazu visco nie poszlo. dopiero jak odkrecilem ogrzewanie tzn nawiew na cieple powietrze postala chwile na wolnych obrotach i jak dodalem gazu dopiero ruszylo visco. Dodam ze wczesniej tego problemu z visciem nie bylo a samochodu uzywam tylko w sezonie wiosenno-letnim. wiec nie zauwazylem problemow z ogrzewaniem jako tako. i tymbardziej nie bylo problemow z visco ktore jest zalozone nowe w polowie zeszlego sezonu.

dodam jeszcze zdjecie przewodow idacych do nagrzewnicy? to ktores z tych mam jakos zamienic?

http://img242.imageshack....27022010780.jpg
Ostatnio zmieniony przez Linek 2010-03-05, 18:30, w caoci zmieniany 1 raz  

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Cze 2008
Skd: DGR
Wysany: 2010-03-06, 00:28   

jeśli o wisko chodzi to najlepiej kupować je w hurtowni bo tylko tam masz gwarancję że było dobrze przechowywane. nie powinny być trzymane w poziomie tylko w pionie, tak jak pracuje...być może to jest powodem awarii twojego wiska...koniecznie obejżałbym termostat i jak to wyżej wspomniał sarna1 sprawdził podpięcie węży po wymianie pieca... winy musisz szukać tylko w gratach które przełożyłeś z poprzedniego pieca...może nagrzewnicę przydałoby się wypłukać...
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: