BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[E34] Inka
Autor Wiadomość
Inka 

Wysłany: 2010-02-08, 09:39   [E34] Inka

Witam Was wszystkich ;)
Po dłuższej nieobecności na forum, której pewnie nikt nie zauważył :wink: , po przygodach z moją starą i poczciwą E30, przyszedł czas na zakup nowego wozidła, ze względu na powiększającą się rodzinkę ;) Wybrałam opcję kombi, ze względu na praktyczność takiego nadwozia :)

Przedstawiam Wam mój nowy nabytek:

Rok produkcji: 1992
Przebieg na liczniku: 230 800km
Kolor: lazurblau metallic
Wyposażenie: fotele i tapicerka skórzane, ABS, Airbag kierowcy, Klimatyzacja, RadioCD, Centralny zamek, Alufelgi nieoryginalny Motor Sport (przód 8cali z oponą 225/45 R17, tył 9,5 cala z oponą 245/40 R17), Elektryczne szyby i lusterka

Samochód kupiłam za ogromną cenę ;) było to aż 5 500zł. Wiem, że jest po dwóch malutkich stłuczkach. Po zakupie miałam do wymiany: Drążek kierowniczy główny, przednie amortyzatory, obudowę termostatu, paski klinowe, uszczelki pokryw zaworów, amortyzatory klapy bagażnika.

Piąteczka łapała lewe powietrze, ponieważ Visco przetarło rurę dolotową. Chwilowo to zakleiłam, ale w najbliższej przyszłości chcę to wymienić. Samochód stał ponad pół roku i trzeba było rozruszać hamulce. Mam coś namieszane w tym aucie z elektryką i pomalutku dochodzę co. Jedyne czego zrozumieć nie umiem to to, dlaczego gaśnie mi podświetlenie licznika samo z siebie razem z całym podświetleniem deski (łącznie z pokrętłami z ogrzewania i klimy), dlaczego ciągle komputer mi wyrzuca komunikat, że nie działa mi światło wstecznego i oświetlenie tablicy, mimo, że wszystko działa oraz dlaczego przy odłączeniu wtyczki z przepływomierza lub silnika krokowego nie wyrzuca mi błędu.

Ja w każdym razie z zakupu jestem bardzo zadowolona i mam nadzieję, że będzie mi długo służyła :)

Więcej fotek pod adresem : http://picasaweb.google.p...930765168884098
Ostatnio zmieniony przez Inka 2010-02-08, 14:09, w całości zmieniany 1 raz  

maaaad 

Wysłany: 2010-02-09, 08:15   

Niepozorny diabeł :twisted: Nie codzień słyszy się bulgot V8 w kombi :mg: . BTW, e34 touring ma bardzo ładną linię, zawsze mi się podobało.

Inka 

Wysłany: 2010-02-09, 10:01   

oj tak niepozorny. Gdyby tak jeszcze usunąć te problemy z elektryką to autko będzie4 miód malina :)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysłany: 2010-02-09, 12:10   

Po pierwsze umyć auto do zdjęć (ostatnio byłem na myjni ręcznej przy -20 i zero problemu), a po drugie jak najszybciej dojść do problemów gdzie te chochliki sobie robią jaja z elektroniki.

Skóra - Koniecznie zakonserwować i wypielęgnować, widać, że pasażer z przodu to nie za często jeździł, za to kierowca wygniótł fotelik konkretnie.
Klima czysta i nabita? Filtr kabinowy wymieniony? Chłodzi?

Powo

Inka 

Wysłany: 2010-02-09, 12:50   

z Klimą to będzie problem teraz sprawdzić, bo najpierw muszę znaleźć osuszacz. Betka była puknięta z przodu i prawdopodobnie ten kto ją składał go albo nie założył albo się uszkodził podczas stłuczki. Skórę zakonserwuję tylko czekam aż mi przyślą środki do tego ;)

A co do zdjęć to te zdjęcia są jeszcze z aukcji. Teraz się boję myć by mi zamki nie zamarzły, bo autko stoi na ulicy w nocy (aż szkoda, ale niestety nie mam garażu). Jak ją umyję to na pewno się pochwalę czyścioszką ;)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysłany: 2010-02-09, 13:58   

Robimy tak - myjemy, a zaraz potem wystarszy trysnąć do zamka choćby WD40 - wypiera wodę i nic sie nie stanie. Uszczelki drzwi natomiast smarujemy gliceryną, żeby nie przymarzły.

Ja się też ostatnio opierałem, ale ptaki, które z auta zrobiły mi dalmatyńczyka przekonały mnie szybko, abym udał się na myjnię :) I żaden mróz nie zaszkodził :) A też trzymam auto pod chmurką.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 2010-02-09, 13:59, w całości zmieniany 1 raz  

sarna1 
hooligan rootz

Wysłany: 2010-02-09, 16:27   

tylko nie gliceryna - jak sie pozniej dotkniesz ladnym ciuchem do takiej uszczelki to zobaczysz czemu - sa specjalne sztyfty do gumy - i tego uzywaj....
WD 40 w zamki tez nie psikaj bo on MIESZA sie z woda a nie ja wypiera - do zamka uzyj oleju do zamków lub kłódek.

Inka 

Wysłany: 2010-02-10, 18:42   

wczoraj wymieniłam z mężem amortyzatory, dzisiaj wrzuciliśmy silniczek elektrycznych szybek do drzwi, w których go brakowało, prawdopodobnie usunęliśmy problem z wyświetlaniem komunikatów o braku świateł w podświetleniu rejestracji i nie działającym świetle wstecznego, zmierzyliśmy kompresję i na wszystkich garach jest w okolicach 15 barów (1,5 MPa), cewki zapłonowe sprawdzone i są dobre, świece prawdopodobnie w piątek wymienię na irydowe :)

Mauser 

Wysłany: 2010-02-10, 19:43   

Inka napisał/a:
wczoraj wymieniłam z mężem amortyzatory

Też tak chcę z żoną :-)

Kruszon 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2010-02-10, 19:59   

Fajne wozidło. A cena jeszcze lepsza. Ja swojego kombiaka powoli ogarniam w całość.

Mauser napisał/a:
Inka napisał/a:
wczoraj wymieniłam z mężem amortyzatory

Też tak chcę z żoną :-)

Swoją czy czyjąś? :lol:

Pozdr.

Inka 

Wysłany: 2010-02-11, 09:40   

ja to tak od urodzenia mam ;) wolę męskie rzeczy robić niż żeńskie ;) ale ze względu na mój stan błogosławiony nie mogę za dużo przy aucie robić :(

Amorki które wymieniliśmy okazały się totalnym g***em. Auto mi się strasznie dziwnie zachowywało tak jakbym ich w ogóle nie miała. Wjechaliśmy na stację i się okazuje, że jeden ma 21% a drugi 24% tłumienia drgań czyli praktycznie nic. I znowu to rozbierać, zakładać stare amorki i niestety oszczędzać na jakieś lepsze. Ostrzegam Was przed firma Dachstein. Nie wiem czy to przez taniość amorków czy po prostu zdarzył się mi wadliwy towar ;/

sarna1 
hooligan rootz

Wysłany: 2010-02-11, 16:59   

akurat w czesciach samochodowych poza malymi wyjatkami TANIOSC=SZAJS

Inka 

Wysłany: 2010-02-12, 13:52   

nie spodziewałam się, że aż taki szajs ;) w każdym razie firma zwróci mi koszty amortyzatorów plus przesyłka, będę chciała od nich jeszcze wyciągnąć kasę za wymianę amorków. Jak się uda to będzie kasa na porządne :)

Yabi 

Wysłany: 2010-02-12, 20:50   

Zacny trumniaczek podoba mi się :) Dodam też że nie polecam też amortyzatorów firmy GH szajs że szkoda gadać. Cena = jakość ;)

Inka 

Wysłany: 2010-02-18, 18:51   

W sobotę zmieniliśmy te amorki Dachstein na Delphi de Carbon Comfort (amorki o zwiększonej wytrzymałości) i od razu tym autem się lepiej jeździ ;) Ustawiliśmy po tym zbieżność i wszystko mieści się w parametrze co potwierdza bezwypadkowość auta (nie bezkolizyjność ;) ) - czyt. podwozie proste :)

Dzisiaj w końcu moją piękność przerejestrowałam i na koniec dnia mąż zmienił mi w niej filterek paliwa i razem zamontowaliśmy przednie halogeny przeciwmgielne. Zaraz to auto jakoś lepiej z przodu wygląda. Jak tylko będzie ładna pogoda na śląsku to ją umyję i zrobię jakieś foteczki nowe ;)

[ Dodano: 2011-05-16, 09:02 ]
przez ten rok co tu nic nie pisałam zostały wymienione przednie hamulce i połowa przedniego zawieszenia ;) Hamulce założone pod koniec sierpnia i już biją a wcale po kałużach nie jeżdżę :/ i jakiś specjalnie mocnych hamowań też nie mam. Będę próbowała reklamować, ale nie wiem czy się uda.

Przekładnia kierownicza do wymiany, regulator nivo też jakoś tak cieknie więc do wymiany albo regeneracji (jak się da oczywiście).

W sierpniu dwa włamania do samochodu z czego za pierwszym razem ktoś mi ukradł wkłady lusterek a za drugim razem wybita szyba przednia pasażera i splądrowane całe auto... do dzisiaj sprzątam szkło po tym. Na szczęście sprawcę złapali i miał sprawę sądową ale nie wiem jaki dostał wyrok. W każdym razie jest skazany 2 raz za to samo.

3 marca ktoś mi piękne graffiti RMF MAXXX zrobił na masce. Więcej o tym w dziale Offtopic Motoryzacyjny.

podłączyłam w zeszłym tygodniu pod komputer i elektrycznie wszystko jest ok. Przy okazji dowiedziałam się, że komputer który posiadam (Bosch Motronic M3.3) robi takie coś, że co jakiś czas wyłącza kolejno cylindry i sprawdza czy są sprawne (a ja się zastanawiam skąd to wypadanie zapłonu :D )

Założyłam pełne OBC i na szczęście miałam instalację przygotowaną pod to przez fabrykę :)

Teraz pora na jakieś w miarę aktualne zdjęcia :) Z tego roku jeszcze nie wrzuciłam

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2011-05-16, 10:07   

Ładne auto

E30 + E91

Odpowiedz do tematu