Koledzy, po pierwsze mozna nazywać kasatorami luzów zaworowych, hydroregulatorami, a nawet popychaczami hydraulicznymi. A teraz odp. Jeżeli bedziesz miał zużyte kasatory (tzn że zaworki wewnątrz kasatorów nie trzymaja odp. ciśnienia) będą grały, cykały, klepały zawory. Silnikiem nie będzie rzucać.Po odpaleniu silnika będziesz słyszał bardzo wyraźnie cyk cyk cyk. Możliwy minimalny spadek mocy którego raczej nie poczujesz. Następstwa jazdy z tą usterką w przyszłości mogą być poważane. Wyklepie zawory i gniazda zaworowe, dźwigienki zaworowe i podkładki pod dźwigienkami a z czasem padnie wałek rorządu. Jest prosta metoda żeby sprawdzić czy ów kasatory są ok. Musisz je wymontować i te które bez problemu ściśniesz ręką lub te które rozdzielisz na dwie części są uszkodzone.
Ceny: kasatory ok 40pln/szt, dzwigienki zaworowe ok 30pln/szt, podkładki zaworowe ok 10pln/szt. Zalecam abyś wymienił cały komplet to wtedy stuki na 99,9% ustaną. Po wymianie samych kasatorów rzadko jest poprawa.
Na wyrzszych obrotach cykanie słychać częściej i głośniej (jeżeli są to kasatory). Czasami wystarczy wymienić olej w silniku. Zalecam 10W40 lub 10W50 (najtańszy z podanych Castrol , Liqui Molly lub Motul)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Jacek27 2010-02-25, 19:40, w caoci zmieniany 2 razy
w moim przypadku jest tak: wałek jest ok. Silnik ma problemy z biciem się na 2tyś obr. potem śmiga do 4.5 i potem jakby smuży. Następnym problemem jest wahanie obrotów na jałowym.. Pierwsza dolegliwość to być może pompa paliwa, która u mnie dogorywa.. co do wahań a kasatorów chciałem zapytać na forum
w moim przypadku jest tak: wałek jest ok. Silnik ma problemy z biciem się na 2tyś obr. potem śmiga do 4.5 i potem jakby smuży. Następnym problemem jest wahanie obrotów na jałowym.. Pierwsza dolegliwość to być może pompa paliwa, która u mnie dogorywa.. co do wahań a kasatorów chciałem zapytać na forum
To kolego napewno nie są to kasatory. Wymień na początek pompę i filtr paliwa. Pompę możesz znaleźć na Allegro za ok 100pln. Filtr ok 50pln. Zawsze możesz podjechać do jakiegoś warsztatu żeby zmieżyli ciśnienie w układzie paliwowym (tylko na uruchomionym silniku) które powinno wynosić ok 2,5atm do 3atm. Koszt ok 30-50pln. Co do falowań obrotów to może być zasyfiony silniczek krokowy. Sprawdź czy czasem nie ma nieszczelności w układzie ssącym.
Radziłbym sprawdzić przepływkę i lambdę
Ostatnio zmieniony przez Jacek27 2010-02-25, 20:11, w caoci zmieniany 2 razy
jest również taki objaw że gdy dam pedał na full to zamiast odcięcia obroty wahają się od 4.5 do 6 od tak same od siebie.. co do falowania obrotów na jałowym to jedyne czego nie jestem pewien to jest przepływomierz i sonda ( jakie napięcie powinna mieć lambda? oraz czy idzie jakoś sprawdzić przepływke bez podmiany).
Ostatnio zmieniony przez yanoo 2010-02-27, 22:13, w caoci zmieniany 2 razy