BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
czy wizualnie można odróżnić most ze szperą
Autor Wiadomo
Jare-30
[Usunity]

Wysany: 2005-03-10, 23:31   czy wizualnie można odróżnić most ze szperą

[list=]tak jak w temacie, czy jest coś, znak, symbol itp który może wskazać most "szpera"? czy można ręcznie wyczuć "zmęczenie" mostu?oglądałem ostatnio most, który wizualnie prezentował się bardzo dobrze, kręcąc nie wyczuwało się luzów, jedynie osiowo można było trochę "wyciągnąć" czy to dopuszczalne czy już może wada?[/list]

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-03-10, 23:49   

1) każdy dyfer ma blaszkę z oznaczonym przełożeniem i tam jest wybity numer oznaczający właśnie to przełożenie a do tego jeśli dyfer jest ze szperą to przed tym numerem jest duża litera "S", no chyba że blaszka jest w żaden sposób nieczytelna nawet jak się ją porządnie oczyści z rdzy

2) jeśli most jeździł po czystych ulicach to na jak na niego patrzysz z góry to powinna być na nim namalowana białą farbą duża litera "S" ale to się rzadko zdarza żeby znaleźć szperę na której ta litera jest widoczna...

3) potrzebujesz 2 osób żeby sprawdzić... jedna osoba trzyma za tą końcówkę gdzie się wał przykręca a druga osoba próbuje kręcić flanszami (tymi kółkami gdzie się przykręca półosie) każdym w inną stronę... i teraz jeśli to jest szpera i jest dobra to nie będziesz w stanie tego przekręcić... jeśli się kręci luźno pomimo że tamten drugi trzyma za wał to albo to jest szpera dobita (bo inne znaki wskazują że to szpera) albo jeśli pozostałe znaki są nieczytelne w żaden sposób albo ich nie ma to jest to po prostu zwykły dyfer... zresztą jak ktoś trzyma za wał to na zwykłym dyfrze jak złapiesz obojętnie za którą z półosi i przekręcisz ją w dowolną stronę to zrobisz to bez żadnego problemu... w dobrej szperze jest to niemożliwe....

ba nawet powiem że jak do Dracka montowaliśmy szperę to już po założeniu kół i na uniesionym tyle samochodu i na wrzuconym 1 biegu (oczywiście silnik zgaszony) ja złapałem za jedno koło a on za drugie i żaden z nas nie mógł normalnie przekręcić koła dopiero jak się porządnie złapało koło obejmując je niemalże to wtedy udało się trochę przekręcić :-) na normalnym dyfrze przy uniesionym tyle i zapiętym biegu jak podejdziesz sobie do jednego koła i sobie nim zakręcisz to drugie będzie się obracało w przeciwnym kierunku :-)

ale się rozpisałem ale mam nadzieję że wyczerpałem temat...

Jare-30
[Usunity]

Wysany: 2005-03-11, 00:23   

Dzieki za odpowiedź. rzecz w tym że ja znalazłem ten most na giełdzie - wcale go nie szukając, lażał u moich stóp, był czyściutki, ale oczywiście używany, ten gumowy "bajer" był w idealnym stanie, kręciłem kołami w poszukiwaniu luzu, nie było- im dłużej przy nim stałem tym facet więcej opuszczał z ceny w końcu stanęło na 100 zł cena była atrakcyjna ale nie zdecydowałem się bo nie byłem pewny czy to się jeszcze do czegoś nadaje, myślę że teraz już bym sobie poradził. :wink:

pudzian 
upalacz

Doczy: 09 Gru 2004
Skd: Nałeczów
Wysany: 2005-03-11, 08:04   

za 100zl to chyba nie bardzo ten most :roll: tymbardziej ze szpera :D za 100zl to mozesz sobie kupic wycieraczki dobre pozdro :twisted:

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2005-03-11, 09:33   

jezeli ten ktos co sprzedaje ten mozt nie ma pojecia ze jest ze szpera to sprzeda go w cenie normalniego czyli100-200 zł. za dobra szpere trzeba dac od 700 do 1200,
jak sprawdzic? krecisz flansza od polosi w ktorakolwiek strone jezeli 2 flansza kreci sie w ta sama strone to most jest ze szpera jezeli kreca sie w przeciwne strony to most bez szpery. pozdro

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: