Wysany: 2010-03-12, 12:41 brak kompresji silnik m40 pomocy
Witam kupilem rozgrzebane bmw e36 , wczesniejszy wlasciciel robil wymiane paska rozrzadu , ( stwierdzil ze zle go ustawil ) i silnik byl krecony ale nie odpalil . kupilem pasek ustawiam go na znaki i cos lekko sie kreci jakby nie mial kompresji . grzechotka nasadka 22 na wal i krece leciutko jak nie wiem . Uszkodzenie zaworow czy moglo je pokrzywic ? krecac kluczem 22 i patrzac na walek na " sucho " wszystkie pracuja niby wiec co jest grane prosze o pomoc z gory wielgachne dzieki !
[ Dodano: 2010-03-12, 12:45 ]
JESZCZE tak ustawiam rozrzad strzalka na zebatce walka wskazuje do gory na przetloczenie dol strzalka rowno ze znakiem . Jest mozliwe ze zle ustawienie rorzadu tak sie objawia ? u siebie zmienialem rozrzad tez silnik m40b18 i koplem sie o jeden zabek to odpalil tylko jakos kulal na dwa cylindry poprawka o zab i smiga do dzis . A tam poprostu zglupialem wiec prosze o pomoc
Najprawdopodobniej uszkodzone zawory, kiedyś teściu też źle rozrząd i wszystkie wydechowe szlag trafił sprawdź przyrządem do mierzenia kompresji jak masz dostęp, a na przyszłość to mi mechanik kiedyś radził żeby po wymianie rozrządu właśnie na "sucho" właśnie wałem przekręcić czy oporu nie ma a nie od razu silnikiem kręcić
Zdejmij dekiel zaworowy i zobacz czy nie zakładał do tego silnika dźwigienek od M43, bo może masz podparte zawory. Poszukaj przeróbek tego silnika na dźwigienki M43 i jakie mogą być problemy.
Witam dzieki za opowiedzi juz mam przyczyne zawory odbite na tlokach z prawej strony maja usmieszki czyli remont glowicy , wszystko jasne gosc od ktorego ja kupilem powiedzial jak do niego dzwonilem ze sam probowal ustawic rozrzad tylko robil to tak znak do znaku zamiast gora znak do przetloczenie i dol znak do strzalki . no i to tyle glowica wyjeta i czeka na remont bo co innego . Pozdrawiam i dziekuje za pomoc . sprawdzilem to tak , gwint ze swiecy obciety kawalek rurki na koncu wejscie do kompresora od starego pistoletu do malowania wszystko ladnie pospawane . Zaciagniety reczny wbita 5-tka ladnie na miejsce swiecy na pierwszym cylindrze wkrecony ten wynalazek rureczka . walek ustawiony V zamkniety cylinder kompresor podpiety wtlaczam cisnienie i slysze idzie do kolektora ssacego i daje z rury i wiedzialem kompresji nie bedzie . Pozdrawiam