Wysłany: 2010-03-01, 23:42 Pomocy !!! Borbet A vs Borbet BS do e30
Witam wszyskich. Mam wielki dylemat ! Otóż moje dotychczasowe Borbet-y T pojechały w świat i nie wiem na co się zdecydować, żeby później nie żałować. Mam na oku dwa wzory 16" Borbety A oraz 17" Borbety BS i pojęcia nie mam, który wzór wybrać. Jeden i drugi ma swoje atuty ale zawsze jest jakieś ale...Doradźcie...
To jest wybitnie kwestia tego, które podobaja sie bardziej tobie. Moim skromnym zdaniem BS są zbyt nowoczesne do E30, z drugiej strony E30'tek na Borbecie A jest mnóstwo.
_________________ E30 320i samodzielnie składana - satysfakcja z jazdy gwarantowana
Wysłany: 2010-03-02, 00:32
Ja bym wybrał Borbeta A ale koniecznie z plaskimi dekielkami.
Wcale nie ma duzo e30 na borbetach A...ja juz dawno nie widzialem na zywo,kiedyś było tego duzo teraz czasy sie zmienily i borbet a jest na wymarciu
W takim bądź razie klamka zapadła... decyduję się na Borbety A. Dzięki... A wie ktoś może jaka guma będzie dobrze leżeć na feldze 7,5"x17". 205/50, 205/45 czy może 215/45. Traf chciał ze znalazłem Borbety A na 17calach co o tym sądzicie?? 9J odpada bo już to przerabiałem i szczerze nie dla mnie takie walce...choć wygląda pięknie...
Przykładałem fele 9" et15 na przód i będzie ocierać o lagę McPersona i tu pytanko... Jaki dystans stosujecie?? 5 czy 10mm?? a jak to wygląda z obrysem nadkola? Mocno wystaje, bo nie chcę mieć problemów z pałami, a nie jestem zwolennikiem robienia wydmuszki z auta
Wysłany: 2010-03-22, 20:53
Dantte26 napisał/a:
Przykładałem fele 9" et15 na przód i będzie ocierać o lagę McPersona i tu pytanko... Jaki dystans stosujecie?? 5 czy 10mm?? a jak to wygląda z obrysem nadkola? Mocno wystaje, bo nie chcę mieć problemów z pałami, a nie jestem zwolennikiem robienia wydmuszki z auta
Coprawda nie Borbety, ale mam Keskiny KT1 z et15 i 9" na przodzie. Mam zastosowany dystans 15 albo 20mm, nie pamiętam, przy mniejszym tak czy siak będzie ocierać, chodziaż to też zależy czy masz wąską czy szeroką lagę U mnie przy oponie 205/45/16 bieznik jest schowany w nadkole, ale "stożek" opony oraz rant felgi wystają poza obrys nadwozia
Coprawda nie Borbety, ale mam Keskiny KT1 z et15 i 9" na przodzie. Mam zastosowany dystans 15 albo 20mm, nie pamiętam, przy mniejszym tak czy siak będzie ocierać, chodziaż to też zależy czy masz wąską czy szeroką lagę U mnie przy oponie 205/45/16 bieznik jest schowany w nadkole, ale "stożek" opony oraz rant felgi wystają poza obrys nadwozia
Podejżewam że producent felg nie odgrywa za bardzo roli. et15 to et 15. Jeśli o lagę chodzi to mam grubą lagę...przynajmniej tak sądzę (amor wyjmowany z lagi a nie w całości) Co do opon to w grę wchodzi tylko komplet 215/40 i czy wtedy wystaje bieżnik?? Jak na coś takiego reagują pały w razie kontroli?? Żegnam się zapewne z dowodem??hmm??
Po pierwsze w E30 nie występuje amortyzator inny niż wyjmowany z lagi. Gruba laga to 51mm (amor 45mm), wąska laga to 45mm (amor 39mm).
Z tym dowodem bywa różnie. Zależy na jakiego pana policjanta trafisz, choć zgodnie z prawem chyba powinien zabrać (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę).
_________________ E30 320i samodzielnie składana - satysfakcja z jazdy gwarantowana
Wysłany: 2010-03-22, 22:34
dobrze trafiłem bo sie zastanawiałem bo dmuchnąłem sobie tył narazie po 20 na strone , przodu szukam ale też będe pompował własnie pod 9j borbetA to sobie spokojnie moge 25mm wrzucić po felunek. dzieki za info.
poprosił bym foty na Borbecie 9jX4 z ori błotnikami , zastosowany podkładkami i rozmiaówka opon .
dzieki z góry pozdro
Dzięki za fotki i info...nie wygląda to wcale tak tragicznie...między sedanem a coupe nie ma rozumiem różnicy w szerokości budy?? Jednak borbet A chyba najlepiej się prezentują...ale ja raczej powrócę do poprzedniego zestawu 7,5"/9"x16" z tym że Borbet A...nie chcę jeździć z uczuciem że muszę unikać policji ale 9"wygląda pięknie z przodu...bieżnik w sumie nie wystaje...w niemczech jest to dozwolone, a co na to polskie prawo?? Pewnie mówi NIE
Wysłany: 2010-03-23, 14:38
Stammek86 napisał/a:
przy felde 9" et15 z przodu jak jest gruba laga 5mm dystansu wystarczy.jak jest cieka laga to dystans nie potrzebny,
To ja mam chyba jakieś nienormalne te fele Przy bodajze 15mm dystansie zostały mi jakieś 2mm miejsca między felgą a lagą... Nie pamiętam czy mam cienką czy grubą lagę, ale wygląda na to, że grubą.
Wysłany: 2010-03-23, 17:19
Dantte26, Ogólnie jeszcze ściągnąłem dystans 5mm to felga nieznacznie wystawała ale i tak się do tego przyczepili także ciężko z nimi wygrać.A w prawie jest tak ze to co się kreci czyli koło nie może wystawać poza obrys samochodu .Wiem ze inaczej jest z prawem unijnym bo w Niemczech normalnie jeżdżą i im nic nie robią