BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Kontrolka klocków hamulcowych POMOCY !!!
Autor Wiadomo
Domel 

Pomg: 1 raz
Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2005-03-13, 14:44   Kontrolka klocków hamulcowych POMOCY !!!

Witam,

Mam problem z kontrolką klocków hamulcowych. Jakieś pół roku temu miałem wymianiane klocki. Facet który to robił powiedział ze nie założył czujników zużycia bo akurat ich nie miał.
Dzisiaj jade sobie moją niuniąi patrze ze pali mi się ta kontrolka.
Wiecie co może być?? jakieś zwarcie?? co mam z tym zrobić??

cinek_sw 
Dezerter

Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Leszno
Wysany: 2005-03-13, 20:14   

to ja się podepnę pod temat :wink: ostatnio zaczęła mi mrugać kontrolka zużycia klocków, raz poraz sobie mrugnie nawet jak nie hamuje, czy to klocki czy brak płynu????

GG 6271263

------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW -> > Bóg powiedział ludziom co dobre :) :)

rellim
[Usunity]

Wysany: 2005-03-13, 20:25   

u mnie tez caly czas sie pali kontrolka od klockow, a klocki mam dobre i plyn tez. hamuje ostro jak brzytwa :wink:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-03-13, 20:27   

na stronie głównej nokerman zamieścił znaczenie lampek - upewnijcie się, że chodzi o lampki zużycia hamulców - skoro zaświeciły się po jakimś czasie (a zwłaszcza jak jedna miga), to sądzę, że chodzi raczej o sygnalizację poziomu płynu hamulcowego - sprawdźcie poziom, a nawet jeśli jest dobry, to może zabrudził się przycisk na korku (nic innego w tej chwili nie przychodzi mi do głowy)

co zaś się tyczy sygnalizacji zużycia klocków, to wiem, że można skręcić przewody od czujnika... ale sam tego nigdy nie robiłem - przyzwyczaiłem się do zapalonej czerwonej lampki (gdzieś na forum byl opisywany ten i inny - mniej drastyczny sposób "zgaszenia" tej lampki).

relim - prawdopodobnie masz klocki bez czujnika - jeśli ci lampka nie przeszkadza, to się nie przejmuj - jak się klocki skończą, to będziesz wiedział
Ostatnio zmieniony przez duchPW 2005-03-13, 20:33, w caoci zmieniany 1 raz  

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-03-13, 20:29   

cinek_sw napisa/a:
zaczęła mi mrugać kontrolka zużycia klocków, raz poraz sobie mrugnie nawet jak nie hamuje, czy to klocki czy brak płynu????

U mnie cos takiego sie dzialo jak jechalem w porzadnej ulewie i w chmurze wody za innym samochodem. Kontrolka zaczynala mrugac jak oszalala, wystarczylo na chwile lekko przychamowac, po nagrzaniu i osuszeniu klockow i przechodzilo. Ale mam klocki juz na granicy zuzycia, wiec wystarczylo troche wilgoci. Na sucho nic takiego mi sie nie dzieje.

e-30
[Usunity]

Wysany: 2005-03-13, 21:22   

u mnie tez sie pali ale dlatego bo poprostu mam odlaczony czujnik wisi sobie luzno..

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-03-14, 01:07   

najprostszy sposob to zrobienie mostaka na kabelkach - te czujniki to i tak pic na wode bo kontrolka zaswieca sie w momencie kiedy pozostalo nam jeszcze dobre 4mm klocka :lol: , ja u siebie calkowicie zdjelem kabel do czujnika i zrobilem mosteczek - nic nie swici, mozna to zrobic bezposrednio na wtyczce do czujnika (ucinasz czujnik i zwiazujesz kable), albo tak jak u mnie - kable od czujnika wychodza w poblizu puszko z przekaznikiem od pompy na lewym kielichu McPersona - male ciach i juz nic mnie nie denerwuje :)

lukasz
[Usunity]

Wysany: 2005-03-14, 22:40   

no dokladnie tak jak napisal sarna 1, ja tez mam tak zrobione i jest ok :) , a co do mrugajacej kontrolki to moze byc ze mechanior ktory to robil kiepsko zlaczyl te dwa kablee i teraz sie cos rozlacza i nie styka wiec kontrolka mruga :wink: , adruga sprawa moze byc to ze ktorys z tych 2 kabelkow najnormalniej sie przetarl i teraz masuje zapalajac kontrolke :D
POZDRO

sybir 
wiatr z dupy

Pomg: 5 razy
Doczy: 13 Pa 2004
Skd: ze wsi
Wysany: 2005-03-15, 19:48   

Miałem miesiąc temu to samo tzn. mrugająca kontrolka.
Kabel od czujnika klocków był przetarty. Wymieniłem i po problemie.
sie ma

Anonymous
Go
Wysany: 2005-03-23, 14:20   

Po wymianie czujnika klocków, lub po zwarciu kabelków, należy zresetować komputer aby zgasić kontrolkę klocków. Wystarczy na kilka minut odłączyć minusową klemę akumulatora.

Domel 

Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2005-03-23, 14:25   

Juz mam ok. Zmostkowałem kabkle i jest ok....
nawet nie musiałem kompa resetować.
Po prostu koleś co mi klocki zmieniał zostawił czujnik, a rdza wyżarła reszte wiązki w czujniku i przerwała obwód. wywaliłem czujnik zmostkowałem kable i jest OK.
Dzięki
Pozdro

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: